Via internationale spaarplatforms hebben we toegang tot banken uit allerlei andere landen. Zo kunnen we bijvoorbeeld sparen bij een bank in Letland. Hoe veilig is dat? Hoe zit het met het depositogarantiestelsel voor sparen bij een Letse bank?

Geen Nederlandse bankvergunning - geen Nederlandse garantie

Als een bank niet in Nederland gevestigd is en ook geen bijkantoor in ons land heeft, is er geen controle vanuit De Nederlandsche Bank (DNB). Er is immers geen Nederlandse bankvergunning, het spaargeld bij zo'n bank valt dus ook niet onder het Nederlandse depositogarantiestelsel.

Sparen in het buitenland kan aantrekkelijk klinken als de spaarrente hoger is dan in ons eigen land. Denk wel altijd goed na over de veiligheid van uw spaargeld!

Spaargeld in Letland

Stel, u zet een deel van uw spaargeld op een deposito bij een bank in Letland. Dat geld valt dus niet onder de Nederlandse spaargarantie, maar Letland heeft een eigen depositogarantiestelsel. Dat kan niet anders: Letland hoort bij de Europese Unie en heeft dus een garantie met dezelfde dekking als in ons land: € 100.000 per persoon, per bank.

Lets depositogarantiestelsel

Het depositogarantiestelsel in Letland heet het Noguldījumu garantiju fonds en wordt uitgevoerd door de centrale bank van Letland. Het garantiebedrag geldt gewoon in Euro's: Letland zit in de Eurozone dus uw spaargeld verandert niet van valuta door het daar te stallen. Detailinformatie is te vinden op de website van de FKTK.

Meer over sparen bij een buitenlandse bank

VanSpaarbankVeranderen.nl maakt gebruik van Cookies.