Vraag:

Bij het bekijken van spaarmogelijkheden kom ik altijd ook iets over deposito's tegen. Wat is een deposito eigenlijk?

Antwoord:


Een deposito is een spaarvorm waarbij het geld voor een afgesproken periode vast staat. Met vast wordt bedoeld dat u er in beginsel niet van kunt opnemen. Ook de rente is voor die afgesproken periode vast. De rentevergoeding kan dus niet – zoals bij een spaarrekening – elke dag veranderen.

Direct depositorentes vergelijken

Hogere spaarrente

De rente op een deposito is meestal hoger dan op een vrij opvraagbare spaarrekening. U zet het geld tenslotte vast. U kunt er niets van opnemen, de bank weet nagenoeg zeker dat het geld bij haar blijft staan tot het einde van de looptijd van het deposito. Hoe langer u uw spaargeld wilt vastzetten, hoe hoger de rente doorgaans zal zijn.

Grote verschillen

De rentes die banken vergoeden op deposito's vertonen grote verschillen. Als u overweegt uw geld voor enkele jaren vast te zetten, is het zéker de moeite waard om de mogelijkheden voor deposito's goed te vergelijken. Een op het oog misschien niet zo groot renteverschil kan vooral op grote bedragen en bij lange periodes toch een behoorlijk bedrag opleveren.

Voorbeeld: renteverschil bij een deposito

Marjon heeft een mooi saldo op haar spaarrekening staan. Ze weet zeker dat ze een bedrag van € 25.000 de komende 5 jaar niet nodig heeft. Daarom wil ze weten wat het haar oplevert als ze dat geld vastzet op een deposito.

Ze vergelijkt de depositorentes en ziet twee banken die ze overweegt. Het verschil in rente is 0,2%. Dat lijkt Marjon niet zo veel.

Tot ze gaat rekenen: 0,2% van € 25.000 is € 50 per jaar. Over de hele looptijd van 5 jaar scheelt het qua opbrengst dus toch € 250 voor Marjon. Dat is mooi meegenomen – Marjon kiest voor het deposito met de hogere rente. Natuurlijk houdt ze wel alle aspecten van veilig sparen in de gaten.

Voorwaarden deposito's

Deposito's lijken eenvoudig te vergelijken: de rente is het enige verschil als de looptijd gelijk is. Toch is het ook goed om naar de voorwaarden te kijken. Met name de mogelijkheden om tussentijds tóch geld op te nemen verschillen nogal. Bij de één is het helemaal niet mogelijk, bij de ander wel – maar met kosten, weer een ander heeft een aantal oorzaken waardoor boetevrij geld opgenomen kan worden. Ook die oorzaken verschillen dan weer per bank. Verschillen in dit soort voorwaarden kunnen net de doorslag geven als de rente die geboden wordt (nagenoeg) gelijk is.

Meer over Deposito's

VanSpaarbankVeranderen.nl maakt gebruik van Cookies.