Vraag:

Ik kom een achtergesteld deposito tegen met een mooie hoge spaarrente. Dat vind ik wel interessant! Wat is dat, zo'n achtergesteld deposito?

Antwoord:


Een achtergesteld deposito is qua spaarvorm gewoon een spaardeposito. U zet uw geld voor een afgesproken periode vast bij de bank en krijgt hierover een vaste rente vergoed.

Risico bij failliete bank

Het verschil met een gewoon deposito is dat u met een achtergesteld deposito meer risico loopt. Het risico dat u uw geld niet terugkrijgt bij een onverhoopt faillissement van de bank. De verplichting die de bank heeft om uw geld terug te betalen is namelijk letterlijk achtergesteld. Andere schuldeisers komen eerst aan de beurt. 

Met een achtergesteld deposito neemt u het risico dat u het geld niet terugkrijgt van de bank. Het valt niet onder de spaargarantie!

Spaargarantie niet geldig

Misschien denkt u nu: 'maakt niet uit, we hebben toch de spaargarantie van het depositogarantiestelsel?'. Deze garantieregeling geldt echter niet voor achtergestelde deposito's.

Kortom: de hoge rente op een achtergesteld deposito is natuurlijk leuk, maar het levert u een risico op. Het is belangrijk dat u zich van dit risico bewust bent.

Meer over Achtergestelde deposito's

VanSpaarbankVeranderen.nl maakt gebruik van Cookies.