Vraag:

Ik zie dat er veel verschillende spaarvormen zijn, met uiteenlopende spaarrentes. Welke spaarvorm kan ik het beste kiezen?

Antwoord:


Het bepalen van de spaarvorm die voor u het beste is valt soms nog niet mee. Er zijn nogal wat verschillende spaarvormen! Bij de ene is de rente hoger, de andere geeft meer vrijheid. Er zijn rekeningen voor sparen zonder voorwaarden, rekeningen met opnamebeperkingen, met stortingsverplichtingen, deposito's, klimsparen... welke spaarvorm is voor u de beste keuze?

Spaardoel

Wat belangrijk is bij de keuze van de spaarvorm is uw spaardoel. Dat bepaalt of u het geld vast wilt zetten of juist vrij opvraagbaar wilt houden. Om u te helpen zijn opnamebeperkingen soms een heel goed idee. Als u niet aan uw spaargeld kunt komen zorgt dat voor een snellere groei van het saldo.

Vastzetten of niet?

Wie zijn spaargeld voor een langere tijd vastzet op een deposito krijgt een hogere rente dan op een spaarrekening. Dat is prettig. De rente staat vast en blijft dus op dat niveau, ook al zou het rentepeil tijdens de looptijd stijgen. Of dalen. Stijgt het rentepeil, dan kan dat voelen als een tegenvaller. Daalt het, dan is het mooi meegenomen. Wie kiest voor een deposito kiest voor zekerheid over de te ontvangen rente.

Flexibiliteit

Een vraag is ook hoe belangrijk het voor u is om flexibel te zijn. Wilt u het geld op ieder gewenst moment kunnen opnemen? Zonder beperkingen of rentegevolgen? Dan is een vrij opvraagbare spaarrekening de spaarvorm die het beste bij u past.

Spaarvormen combineren

U hoeft natuurlijk niet voor maar één spaarvorm te kiezen. Combineren is goed mogelijk en vaak ook een goede keuze. Waarom zou u niet een vrij opvraagbare spaarrekening, een deposito én een spaarrekening met stortingsverplichtingen en/of opnamebeperkingen aanhouden? Zo profiteert u wel van een hogere spaarrente maar blijft u toch flexibel.

Meer over Spaarvormen

VanSpaarbankVeranderen.nl maakt gebruik van Cookies.