Banken bieden regelmatig spaarrekeningen aan voor Klimsparen. VanSpaarbankVeranderen.nl legt uit hoe het werkt en waar u op moet letten bij een klimspaarrekening.

Wat is klimsparen?

Klimsparen is een spaarvorm die qua rente en mogelijkheden tussen vrij opvraagbaar spaargeld en een deposito in zit. U sluit voor een vast bedrag een contract af voor een bepaalde looptijd, met een vastgesteld renteschema. Dit lijkt op een spaardeposito. Aan de andere kant is het geld dat op een klimrenterekening staat vrij opvraagbaar. Dat lijkt weer op een gewone spaarrekening. Het opnemen van geld zorgt echter wel voor een veel lager dan gepland rendement.

Ontwikkeling van de rente bij klimsparen

Begin: spaarrente heel laag

De bedoeling van een Klimrenterekening is dat u het geld er langere tijd op laat staan. Om dat te stimuleren begint de rentevergoeding laag – veel lager dan bij sparen zonder voorwaarden. Wie verwacht het geld snel nodig te hebben doet er dus niet verstandig aan het op een rekening voor Klimsparen te plaatsen.

Eind: spaarrente heel hoog

Om gemiddeld op een mooie rente over de hele looptijd uit te komen, gaat de spaarrente ieder jaar een stap omhoog. Hoe langer het geld blijft staan, hoe hoger de rente wordt. In het laatste jaar is die veel hoger dan de rente op dit moment, en dat is dan ook waarmee geadverteerd wordt.

Hoge rente verleidelijk

Klimsparen wordt gepromoot met 'een rente tot ...%'. Die hoge rente is verleidelijk, maar geldt dus alleen in het laatste spaarjaar als u niets heeft opgenomen.

Gemiddelde rente is belangrijk

Als u overweegt een rekening voor Klimsparen te openen, is het verstandig om de hoogste rente in het laatste jaar te negeren. Waar het om gaat is de gemiddelde rente over de hele looptijd. En realiseert u zich daarbij dat u die rente alleen werkelijk krijgt als het geld er de volle looptijd op staat. Neemt u in jaar 3 van de 5-jarige looptijd geld op, dan is de gemiddelde rente veel lager.

De mooiste rente bij Klimsparen krijgt u aan het eind. Gemiddeld komt u alleen goed uit als het geld de volle looptijd op de klimrenterekening blijft staan.

Kijk naar de gemiddelde rente

Om te beoordelen of Klimsparen iets voor u is kijkt u naar de gemiddelde rente over alle jaren dat het geld moet blijven staan.

Geld inleggen en opnemen bij klimsparen

Klimsparen is een contract met een eenmalige inleg, een vastgelegd renteschema en looptijd. Het is dus geen spaarrekening waarop u steeds een klein bedrag kunt bijstorten. Als u later weer een bedrag in Klimsparen wilt stoppen, wordt er een nieuwe afspraak vastgelegd. Met de rentepercentages zoals ze op dat moment gelden.

Het geld op een Klimspaarrekening is doorgaans vrij opneembaar. Dat is een prettig idee, dat u gewoon bij uw spaargeld kunt. Opnemen is echter wel een kink in de kabel voor de hoge gemiddelde rente.

Meer over sparen en klimsparen

VanSpaarbankVeranderen.nl maakt gebruik van Cookies.