Vraag:

Elke keer als ik wil sparen staat mijn betaalrekening rood. Heeft het dan eigenlijk wel zin om geld naar mijn spaarrekening over te boeken?

Antwoord:


Nou nee. Als uw betaalrekening rood staat brengt de bank u daarvoor een forse debetrente in rekening. Door toch geld over te boeken naar uw spaarrekening komt u betaalrekening nog verder negatief te staan. U moet dus nóg meer rente betalen, terwijl uw spaarrente altijd lager is dan de debetrente.

Niet sparen naast krediet

Kortom: sparen is niet zinvol als u rood staat op uw betaalrekening, een creditcardschuld of een ander consumptief krediet (persoonlijke lening of doorlopend krediet) heeft. Het is veel verstandiger eerst uw kredieten af te lossen. Daarna gaat u dan een spaarsaldo opbouwen.

Hypotheek en sparen

De enige schuld die verstandig naast uw spaarrekening kan blijven lopen is de hypotheek voor uw eigen huis. In veel situaties is het echter zo dat zelfs het aflossen van uw hypotheek een goed alternatief is voor uw spaarrekening.

Kredietfaciliteit opzeggen...

Als u uw roodstand heeft aangezuiverd is het verstandig om de bank te vragen ervoor te zorgen dat u niet meer rood kunt staan. Dat kost u immers veel rente, terwijl het negatieve saldo vaak ongemerkt en onnodig ontstaat. 

... of beperkt gebruiken

Natuurlijk kan een kredietfaciliteit zoals roodstaan, een doorlopend krediet of een creditcard in sommige situaties heel handig zijn. Pas echter op dat u hier niet voortdurend gebruik van maakt, waardoor u steeds flink rente aan het betalen bent. 

Buffer op uw spaarrekening

Het opbouwen van een buffer op uw spaarrekening - zodat u de mogelijkheid van lenen niet meer nodig heeft - is veel verstandiger en financieel ook slimmer.

Meer over Alternatieven voor sparen

VanSpaarbankVeranderen.nl maakt gebruik van Cookies.