Wie als kind heeft leren sparen komt als volwassene minder snel in de financiële problemen. En financiële problemen, dat wenst geen ouder zijn kind toe. Daarom is het belangrijk dat u als ouder aandacht besteedt aan de financiële opvoeding van uw kind. Zodat uw zoon of dochter later de juiste beslissingen neemt over geldzaken.

Financiële opvoeding

Financiële opvoeding bestaat uit allerlei onderwerpen. Denk aan:

  • leren bewust omgaan met uitgaven
  • prijsbewust zijn om niet onnodig veel geld uit te geven
  • inzien dat reclames bedoeld zijn om geld aan je te verdienen
  • en natuurlijk... leren sparen!

Leren sparen

Sparen is het bewust apart zetten van geld. Het besef dat wensen niet altijd per direct vervuld worden, dat het een tijdje kan duren voordat een aankoop gedaan kan worden. In de taal van een kind komt dat het beste over door te praten over 'geld bewaren'. De term reserveren zal uw kind immers weinig zeggen.

Zakgeld

Om geld te kunnen bewaren moeten uw kind wel de beschikking hebben over geld. Het geven van zakgeld is erg belangrijk bij het financieel opvoeden van uw kind. Hét moment om daarmee te starten is de overgang naar groep 3: daar gaat uw kind immers leren rekenen. U maakt duidelijke afspraken over wat er wel en niet moet en mag van het zakgeld. Mag er snoep van gekocht worden? Moeten papa en mama uitgaven goed vinden? Moet het kind ook zelf cadeautjes betalen?

Maak duidelijke afspraken over het zakgeld dat u aan uw kind geeft. Wat moet en mag er wel en niet van gekocht worden? U kind leert veel van die duidelijkheid!

Fouten maken is leerzaam

Geef uw kind de ruimte om fouten te maken met het zakgeld. Om aankopen te doen van het eigen geld waarvan u verwacht dat uw zoon of dochter er later spijt van krijgt. Daar leren ze van! Om te voorkomen dat dit met te grote bedragen gebeurt kunt u ervoor kiezen om het zakgeld te splitsen. Een deel waarover ze helemaal zelf beslissen, en een deel waarbij u meebeslist over de besteding.

Spaarrekening voor uw kind

Sparen kan natuurlijk in een spaarpot. Dat is tastbaar, uw kind leert omgaan met munten en tellen hoeveel er in de spaarpot zit. Toch is het ook goed als uw kind zijn eigen spaarrekening bij een bank heeft. Niet op al te jonge leeftijd, maar wel vanaf het moment dat ze het concept van banken en bankrekeningen goed begrijpen.

Er zijn verschillende jeugdspaarrekeningen die echt bedoeld zijn voor uw kind zelf. Let goed op het verschil met jeugdspaarrekeningen die bedoeld zijn voor ouders of grootouders om op te sparen voor een kind. Daarbij gelden vaak opnameblokkeringen die voor uw kind zelf niet de bedoeling zijn. Laat uw kind helpen kiezen, dan kunt u meteen laten zien dat de cadeautjes niet leidend moeten zijn. Oók een onderdeel van de financiële opvoeding. 

Meer spaartips

VanSpaarbankVeranderen.nl maakt gebruik van Cookies.