De tijd van spaarbankboekjes ligt ver achter ons. Toch is het nog maar zo’n 25 jaar geleden dat het heel normaal was om met een boekje naar de spaarbank te gaan en daar een bedrag op te storten of van op te nemen. Tegenwoordig bedoelen de meeste mensen met ‘gewoon sparen’ hun internetspaarrekening.

Direct spaarrentes vergelijken

Storten en opnemen via betaalrekening

Een bezoek aan een bankkantoor is niet meer nodig om geld op de spaarrekening te storten of ervan op te nemen. Sterker nog: bij een internetspaarrekening kán het niet eens op een bankkantoor. Het storten en opnemen loopt altijd via een betaalrekening. Door via internetbankieren een opdracht te geven komt er geld op de spaarrekening. Of wordt het er vanaf gehaald.

Gemak en rente van internetsparen

Internet sparen geeft veel gemak. Als uw internetspaarrekening bij dezelfde bank loopt als uw betaalrekening is een overboeking binnen een paar seconden geregeld. Dat is handig als u in een winkel staat en een aankoop wilt doen waarvoor niet genoeg geld op uw betaalrekening staat. Een overboeking vanaf uw internetspaarrekening is dan zó gebeurd.

Echter, de bank waar de betaalrekening loopt is meestal niet de bank die de beste spaarrente biedt op internetsparen. Het gemak van supersnel overboeken kost daarmee uiteindelijk geld. 

Twee internetspaarrekeningen

Voor het gemak kunt u een internetspaarrekening aanhouden bij uw betaalbank, met een beperkt saldo. Voor het rendement zet u het grootste deel van uw spaargeld op een spaarrekening met een hogere rente.

Veilig internetsparen

Misschien vindt u het spannend, sparen via internet. Is dat wel veilig? Daar kunnen we op twee manieren naar kijken: de veiligheid van online sparen en de veiligheid van de spaarbank.

Online veiligheid

Omdat er van een internetspaarrekening alleen maar geld opgenomen kan worden via uw eigen betaalrekening, is het relatief veilig. Er kunnen geen bedragen overgeboekt worden naar andere rekeningen dan de vaste tegenrekening. Wel is het belangrijk om aandacht te besteden aan veilig internetbankieren.

Houd ook voor uw spaarrekening altijd goed de regels voor veilig internetbankieren in de gaten!

Veilige banken

De andere vraag omtrent veiligheid draait om de vraag of uw spaargeld veilig is bij een onverhoopt faillissement van de bank. Daarbij is het van belang om goed na te gaan wat de positie van de bank en de spaarrekening is in het depositogarantiestelsel.

Meer over internetsparen

VanSpaarbankVeranderen.nl maakt gebruik van Cookies.