Het openen van een nieuwe spaarrekening bestaat uit verschillende stappen. Die vatten wij samen in ons Stappenplan Van Spaarbank Veranderen. Als de rekening geopend is bent u er nog niet: uw bestaande spaarsaldo wilt u waarschijnlijk wel overboeken naar de nieuwe rekening.

Spaarsaldo overboeken

Bij veel spaarrekeningen geldt dat uw stortingen en opnames altijd via dezelfde rekening moeten lopen. Dat noemen ze de tegenrekening - meestal is dat uw betaalrekening. Als uw spaargeld nog niet op uw betaalrekening staat, is de eerste stap om dat over te boeken. Zodra het op de betaalrekening zichtbaar is kunt u het doorboeken naar de nieuwe spaarrekening. 

Bij de meeste banken kun u in de app instellen dat u een signaal wilt krijgen als er geld is binnengekomen. Dat kan helpen om te voorkomen dat u het doorboeken vergeet.

Overboeken naar deposito bij andere bank

Moet het geld terechtkomen op een deposito bij een andere bank dan waar uw betaalrekening loopt? Dan stort u het eerst naar de bijbehorende spaarrekening. Vervolgens kan het vanuit die internetspaarrekening verplaatst worden naar een deposito.

Renteverlies voorkomen

In het proces van overboekingen is het belangrijk om de boekingen direct na elkaar uit te voeren. Als u uw spaarsaldo een paar dagen op uw betaalrekening laat staan loopt u rente mis. Immers, op de betaalrekening wordt geen of weinig rente vergoed. Het is dus enorm zonde om een groot bedrag op deze rekening te laten staan. Een dagje renteverlies is bij overboeken vaak niet te voorkomen, maar meer hoeft het niet te zijn.

Let op dat uw spaargeld niet langer dan een dag op uw betaalrekening blijft staan in het proces van overboeken. Daarmee loopt u rente mis!

Spaarwinst behalen

Gefeliciteerd! Vanaf het moment dat uw spaargeld binnen is op uw nieuwe spaarrekening bent u begonnen met het behalen van spaarwinst. Elke dag verdient u een beetje geld doordat u gekozen heeft voor een spaarrekening met een hogere rente. Of heeft u een beter gevoel doordat u gekozen heeft voor een duurzame spaarbank. Of weet u dat u beter aan uw spaardoel werkt.

Vervolgstappen

U heeft een mooie stap gezet. Een bewust gekozen nieuwe spaarrekening die past bij uw spaarstrategie en bij de zaken die u belangrijk vindt. Maar u bent er nog niet helemaal. Om ervoor te zorgen dat u ook op de langere termijn optimaal spaart moet u nog twee stappen zetten. 

Stap 7: Spaaroverzicht maken

Stap 8: Veranderingen bijhouden

Meer over veranderen van spaarbank

VanSpaarbankVeranderen.nl maakt gebruik van Cookies.