Sparen doen we met allerlei verschillende spaardoelen. Veel van die doelen gaan om de korte of middellange termijn. Toch zijn er ook doelen die in de verdere toekomst liggen, zoals sparen voor uw oude dag. Daarvoor bestaan fiscaal slimme alternatieven voor uw gewone spaarrekening. We gaan hier nader in op het sparen in een lijfrente.

Sparen voor uw oudedag

Als oudedagsinkomen krijgen we AOW. Dat is echter geen vetpot, een aanvulling op de AOW-uitkering is voor de meeste mensen nodig. Velen bouwen een pensioen op via hun werkgever, waarmee die aanvulling opgebouwd. Dat geldt niet voor iedereen. En bij sommigen is die aanvulling niet groot genoeg. Dan is extra sparen voor de oudedag heel verstandig.

Pensioenoverzicht

U kunt alleen maar bepalen of een aanvulling op uw oudedagsinkomen nodig is als u weet hoe het er nu voor staat. Hoe uw pensioensituatie eruit ziet kunt u nagaan op de website Mijnpensioenoverzicht.nl. Daar staat vermeld hoe uw AOW-uitkering eruit ziet, maar ook welke pensioenopbouw u tot nu toe heeft gehad.

Ga eens na op Mijnpensioenoverzicht.nl hoe uw pensioen er later uit zal zien. Als aanvulling nodig is kunt u dat beter op tijd weten!

Extra aanvulling

Zorgen dat u financieel uitkomt tijdens uw oudedag kan op allerlei manieren. U kunt bijvoorbeeld zorgen dat uw eigen woning hypotheekvrij is tegen die tijd. U kunt verhuizen naar een kleiner huis. U kunt sparen of beleggen om een kapitaal op te bouwen dat u dan kunt opeten. Zo zijn er allerlei mogelijkheden. U kunt ook speciaal vermogen opbouwen voor uw oudedagsinkomen.

Lijfrente – fiscaal voordelig

Als u speciaal kapitaal opbouwt om uw oudedagsinkomen aan te vullen, helpt de belastingdienst u daarbij. Tenminste, als die aanvulling nodig is. Binnen fiscale grenzen is het mogelijk om het geld dat u apart zet voor uw pensioenaanvulling op te voeren als aftrekpost bij uw belastingaangifte. Bovendien telt dat kapitaal daarna niet mee voor de vermogensrendementsheffing. We hebben het dan over lijfrentekapitaal.

De inleg is dus – binnen grenzen - fiscaal aftrekbaar. Van het kapitaal dat u opgebouwd heeft moet u te zijner tijd een lijfrente-uitkering aankopen. Dat is de aanvulling op uw oudedagsinkomen. Over die lijfrente-uitkering moet u dan wel belasting betalen.

Met een lijfrente kunt u fiscaal gunstig sparen voor een aanvulling op uw pensioen. De inleg is nu aftrekbaar, over de uitkering betaalt u te zijner tijd belasting.

Lijfrenteverzekering of banksparen

Het opbouwen van een lijfrentekapitaal met fiscale aftrek kan in een lijfrenteverzekering of bij een bank. Dat laatste noemen we banksparen. Heel veel meer over banksparen vindt u op de website Banksparen.com.

Meer over alternatieven voor uw spaarrekening

VanSpaarbankVeranderen.nl maakt gebruik van Cookies.