Vraag:

Ik zie bij de spaarbanken ook namen van verzekeraars staan. Als ik ga sparen bij een verzekeraar, spaar ik dan in een verzekering?

Antwoord:


Wij kunnen ons voorstellen dat u dat denkt. U kent de naam als die van een verzekeraar, dus zal het vast gaan om sparen in een verzekering. Verzekeraars hebben inderdaad vaak spaarverzekeringen. De spaarvormen die u in onze vergelijkingen terugziet zijn géén verzekeringen, het zijn echte spaarrekeningen.

Bankbedrijf

Sommige verzekeraars hebben niet alleen een verzekeringsbedrijf. Naast hun verzekeringsactiviteiten hebben ze ook een dochter die opereert als bank. Dat dochterbedrijf heeft een bankvergunning en mag dan ook als bank optreden. Het bankbedrijf en het verzekeringsbedrijf zijn juridisch gescheiden, de bank is een zelfstandige organisatie.

Spaarrekening, geen verzekering

Een rekening bij een bankbedrijf van een verzekeraar is net zo zeer een echte spaarrekening als een rekening bij een 'echte bank'. U spaart dan dus niet in een verzekering.

Spaarverzekeringen

Dat neemt niet weg dat verzekeraars – vanuit het verzekeringsbedrijf – ook spaarverzekeringen aanbieden. Spaarverzekeringen zijn een soort levensverzekering. Deze zijn niet vergelijkbaar met een spaarrekening, het is een heel andere vorm van kapitaal opbouwen.

Meer over Alternatieven voor sparen

VanSpaarbankVeranderen.nl maakt gebruik van Cookies.