3 april 2024

Iedere maand geven wij een voorspelling van wat wij denken dat de spaarrentes en depositorentes zullen gaan doen in de komende tijd. Vandaag hebben wij de voorspelling voor deze maand verwerkt.

Bekijk de volledige spaarrente verwachting

In het kort: voor de komende maand verwachten wij dat de gemiddelde spaarrentes en depositorentes ruwweg gelijk zullen blijven. Kijken we naar de verwachting voor het komende jaar, dan verwachten wij dat zowel de gemiddelde spaarrentes als de gemiddelde depositorentes licht zullen dalen.

Vergelijk de actuele spaarrentes

Terugblik op afgelopen maand

Voor we dieper ingaan op de renteverwachting voor de komende tijd, kijken we kort terug op de spaarrente ontwikkeling van de afgelopen maand. Kijken we naar de top van de rentelijstjes, dan is er weinig gebeurd. De spaarrekening met de hoogste spaarrente in onze vergelijkingen is nog steeds Santander Consumer Bank met 3,66% (Let op: bij Trade Republic kun je nog steeds 4% rente ontvangen). En ook als we kijken naar de hoogste depositorentes dan is er de afgelopen maand weinig gewijzigd. De maximale depositorente voor de meest gekozen looptijden ligt nog steeds rond de 3,60%.

Dat wil niet zeggen dat er weinig gebeurd is: we zien vrijwel dagelijks rentewijzigingen langskomen, maar die leiden vooralsnog niet tot belangrijke wijzigingen aan de top van de lijstjes.

Wanneer komt de eerste ECB renteverlaging?

Dat de spaarrentes zullen gaan dalen, daar zijn de meeste analisten het wel over eens. De vraag is echter wanneer deze daling in zal zetten. Een factor die daarbij van groot belang is, is de rente die de Europese Centrale Bank (ECB) aan banken doorberekent als ze geld bij de ECB stallen. Deze "ECB Depositorente" staat momenteel op 4%. Banken ontvangen dus momenteel 4% rente op het geld dat ze bij de ECB hebben staan. De verwachting is dat de ECB deze rente in de loop van 2024 zal gaan verlagen. De vraag is echter wanneer. De meeste analisten verwachten dat dit rond juni zal gaan gebeuren. Dat is ook onze verwachting. Maar dan mogen de inflatiecijfers de komende maanden niet ineens (fors) gaan tegenvallen.

Wat gaat de inflatie doen?

Bij het bepalen dan de rente kijkt de ECB heel scherp naar de inflatie. In de afgelopen 2 jaar hebben we in Europa inflatiecijfers gezien die we al heel lang niet meer gezien hadden.

Bron: global-rates.com

De ECB streeft naar een inflatie van rond de 2% en de ECB zal de rente pas verlagen als er voldoende vertrouwen bestaat dat dit inflatiepercentage op de middellange termijn haalbaar is. De inflatie in Europa is in maart uitgekomen op 2,4% (voorlopig cijfer). De algemene verwachting lag rond de 2,6%, dus dat valt wat mee. De kans lijkt hiermee weer wat groter geworden dat de ECB de rente inderdaad rond juni zal gaan verlagen.

Gevolgen renteverlaging ECB

Mocht de ECB de rente inderdaad gaan verlagen, dan is de kans groot dat de gemiddelde spaarrentes ook wat zullen dalen. De ECB rente (en daarmee samenhangend de inflatieontwikkeling) is echter niet de enige factor die van belang is. De concurrentie tussen de banken onderling is ook een belangrijke factor. De laatste jaren hebben we gezien dat vooral bij introducties van nieuwe banken en (tijdelijke) acties van bestaande banken de spaarmarkt ineens in beweging kan komen. Of dat de komende maanden ook gaat gebeuren, kunnen wij uiteraard niet voorspellen. Maar mocht dat gebeuren, dan lees je dat direct op VanSpaarbankVeranderen.nl.

Deel via uw social media

VanSpaarbankVeranderen.nl maakt gebruik van Cookies.