20 maart 2024

De nieuwste editie van het jaarlijkse onderzoek van MoneyView over sparen is gepubliceerd. Daar duiken wij bij VanSpaarbankVeranderen.nl natuurlijk graag even in - zeker omdat ze de spaarrekening van bunq als eerste noemen bij de beste voorwaarden... dat is in onze vergelijkingen niet bepaald de beste.

Wat is MoneyView?

Voor wie MoneyView niet kent: het is een financieel onderzoeksbureau. Zij werken niet - zoals wij - voor consumenten, zij leveren gegevens voor banken, verzekeraars en financieel adviseurs. Met alle gegevens die zij verzamelen en analyseren maken ze ook Specials, zoals deze maand de jaarlijkse Special Sparen & Consumptief krediet.

Rating van spaarrekeningen en deposito's

In die special laten ze ook een rating zien van spaarproducten (spaarrekeningen en deposito's) qua voorwaarden en prijsstelling (rente dus). Die rangorde in nieuwste special ziet er behoorlijk anders uit dan onze eigen vergelijking, dus vind ik het interessant om te kijken waar dat door komt.

Spaarrente: Bigbank

Bij de spaarrekeningen komt qua rente Bigbank als beste uit de bus. Daar kan ik me wel iets bij voorstellen.

Lang aan kop met Renault Bank

Bigbank heeft nu alweer een tijd niet de hoogste spaarrente die je kunt krijgen, maar het rapport gaat over 'het afgelopen jaar'. Ik neem even aan dat ze daarmee het hele jaar 2023 bedoelen. 

Bigbank nog steeds in top spaarrentes

De bank uit Estland heeft een tijd lang fel met Renault Bank gestreden om de hoogste spaarrente. Waar Renault Bank met 2,93% inmiddels behoorlijk is weggezakt doet Bigbank (3,30%) nog steeds wel mee in de top 5.

Santander & Distingo Bank niet meegenomen

De huidige hoogste rentes in onze vergelijking van spaarrekeningen zonder voorwaarden (Santander Consumer Bank 3,66% en Distingo Bank 3,35%) zijn niet meegenomen door MoneyView omdat ze nog niet lang genoeg op de markt zijn. Dat snap ik wel.

Hoogste spaarrentes zonder voorwaarden

Voorwaarden spaarrekening: bunq???

Wat ik wel heel bijzonder vind is de nummer 1 qua voorwaarden. Dat is volgens MoneyView uitgerekend bunq.

Ik zeg 'uitgerekend' omdat ik persoonlijk echt geen fan ben van bunq. Waarom krijgt deze fintech bank dan zo'n hoge rating van MoneyView? Ze leggen het zo uit:

Ik vind het dus bijzonder. Je kunt bij bunq maar twee keer per maand geld opnemen, dat vind ik wel een pittige beperking. Geen tegenrekening verplicht - dat is in mijn ogen niet per se een goede voorwaarde. Ik vind het zelf juist wel een prettig idee dat stortingen en opnames bij een spaarrekening altijd via mijn bankrekening (de tegenrekening) lopen. Het maakt de spaarrekening van bunq wel apart ten opzichte van andere, dat is waar.

5 sterren voor bunq, Rabobank & SNS

In het lijstje met de sterren staan 3 spaarrekeningen genoemd die 5 sterren krijgen. Naast bunq staan daar de spaarrekeningen van Rabobank en SNS Bank - qua voorwaarden. Tja, maar die rente.... Kennelijk hebben niet heel veel spaarrekeningen die 5-sterren, want de producten met hetzelfde aantal sterren zijn op alfabetische volgorde zijn gerangschikt. 

Criteria en weging

Maar goed, elke beoordeling is afhankelijk van de criteria die je meeneemt en de weging die je daar aan toekent. Bij MoneyView zijn het bijna 50 criteria, ze er fijn transparant in welke dat zijn en hoe zwaar ze wegen.

Welke voorwaarden zijn voor jou belangrijk?

Maar.... lang niet al die criteria die zij meewegen hoeven voor jou van belang te zijn. Bij de keuze van een spaarrekening gaat het erom dat je weet wat voor jou belangrijk is en daar de best passende rekening met de hoogste rente bij uitzoekt. Dat maakt deze 5 sterren rating op voorwaarden wat mij betreft dan weer niet zo heel waardevol voor jou als spaarder.

Keuze voor bunq logischer dan Rabo of SNS...

Tenminste: niet als het gaat om Rabobank en SNS, want daar is de spaarrente gewoon om te huilen. De 5 sterren van bunq kunnen wel een reden zijn om een spaarrekening daar te overwegen. Laat je daarin vooral niet leiden door mijn boycot van bunq, die komt grotendeels door persoonlijke ervaringen. 

... maar niet per se de beste voor jou

Tegelijk zijn er - ook bij de spaarrekeningen met Nederlandse garantie - op dit moment qua rente aardig wat alternatieven met een hogere spaarrente dan bunq. En vind je het een overweging om je spaargeld bij een bank in het buitenland te stallen, dan kun je nog véél meer spaarrente krijgen.

Vergelijk alle spaarrekeningen

Deel via uw social media

Foto van Anneke Ranzato

Anneke Ranzato
Geschreven op woensdag 20 maart 2024

VanSpaarbankVeranderen.nl maakt gebruik van Cookies.