27 februari 2024

De spaarrente is een stuk rustiger dan de laatste maanden: er komen niet veel wijzigingen meer door. Bij de spaarrekeningen is dat het beste merkbaar: na 14 februari zijn er nog maar 3 rentes gewijzigd - en allemaal omlaag. De depositorentes leken ook wat stilgevallen, maar daar blijven de rentewijzigingen toch wel doordruppelen. De uitkomst is wel wat jammer: de hoogste depositorentes gaan weer verder omlaag.

Depositorentes vergelijken

Wanneer volgt de koploper met een renteverlaging?

Afgelopen vrijdag schreven we nog:

Dat wordt dan bijvoorbeeld bij 2 jaar vast 3,71% van Rietumu Bank. Nu dateert de laatste rentewijziging van deze bank uit Letland van 29 december 2023, dus ik kan me niet voorstellen dat een renteverlaging vanuit die hoek nog lang op zich zal laten wachten.

Hoogste 2-jaars depositorente springt omlaag

Wat schetst de verbazing (of nee, juist niet)... vandaag gaat de depositorente voor 1 en 2 jaar vast bij Rietumu Bank omlaag! Twee jaar vast gaat naar 3,55%. Daarmee zou op die looptijd Haitong Bank (Portugal) bovenaan komen, maar ook zij gooien de rente omlaag en komen uit op 3,50%. Daarmee komen A&G Banco en Banca Progetto bovenaan bij 2 jaar vast, met 3,60%. 

Hoogste depositorentes 2 jaar vast

1 jaar vast valt nog mee - maar voor hoe lang?

Zowel Rietumu Bank als Haitong verlagen ook de 1-jaars rente, naar respectievelijk 3,65% en 3,55%. Na die verlaging staat Fjord Bank daar opeens bovenaan met 3,75% - gevolgd door A&G en Progetto met 3,60%. Het zou mij verbazen als die 3,75% dan lang blijft staan... dat is immers helemaal niet nodig om die koppositie te handhaven.

Vergelijk 1-jaars deposito's

6 en 9 maanden vast: hoogste rente naar beneden

Bij de deposito's voor 6 en 9 maanden vast zien we hetzelfde beeld: de koplopers verlagen per vandaag hun rentes. Banco BAI en Haitong gaan allebei naar 3,50%, waardoor Civi Bank met 3,55% bovenaan komt te staan. Voor hoe lang? Ik ben benieuwd!

6-maands deposito's op een rij

Willen banken nog wel de eerste plaats in de vergelijkingen?

Misschien zijn banken inmiddels wel een stuk minder happig op die hoogste positie in de rentevergelijkingen. De eerste plaats kan opeens een flinke toestroom van geld opleveren. Zodanig dat het teveel is - technisch of beleidsmatig. Dan willen ze die toestroom afremmen. We hebben al gezien dat verschillende banken rare fratsen uithaalden om dat te voorkomen.

Renteverhoging die geen verhoging is

Dat is ook precies waardoor je gisteren bij de rentewijzigingen voor deposito's een 'renteverhoging' zag bij CA Bank. Het afsluiten van een deposito bij CA Bank was gewoon even niet mogelijk, nu weer wel. Ook gisteren: een hele forse renteverlaging bij BlueOrange. Daar hadden ze al tijdelijk de minimale inleg zo hoog gezet dat bijna niemand er een deposito zou kunnen afsluiten. Inmiddels hebben ze dan toch de stap gezet om de rente dan maar flink te verlagen, een veel logischer manier om nieuwe instroom van geld te voorkomen.

Rustig bij de spaarrekeningen

Qua rente op spaarrekeningen is het rustig. Santander staat inmiddels al een tijdje bovenaan in onze vergelijking met een rente van 3,66%. Daarnaast kun je ook nog steeds 4,0% rente krijgen bij Trade Republic, ook al staat die niet in onze vergelijking. Dat de laatste drie rentewijzigingen bij de spaarrekeningen verlagingen zijn kan wel een signaal zijn dat het gedaan is met de renteverhogingen...

Laatste rentewijzigingen spaarrekeningen

Spaarrente CKV, Argenta en Alisa Bank omlaag

CKV Bank verlaagde de aantrekkelijke rente al op 15 februari. Sindsdien heeft ook de andere Belgische bank - Argenta - de spaarrente verlaagd, en gisteren volgde Alisa Bank uit Finland met een verlaging van 3,31% naar 3,26%. Daardoor valt deze bank uit de Top 5 van hoogste spaarrentes... waar banken eerder een kleine verhoging doorvoerden om hoger in de vergelijking te komen, lijkt het nu andersom. Ik ben benieuwd wat de eerstvolgende rentewijziging voor de spaarrekeningen zal zijn!

Hoogste rentes spaarrekeningen

Deel via uw social media

VanSpaarbankVeranderen.nl maakt gebruik van Cookies.