5 februari 2024

Je hebt spaargeld en wilt wel een goede spaarrente hebben, maar je aarzelt om geld op een spaarrekening of deposito in het buitenland te zetten.

Dan heb ik goed nieuws voor je: bij LeasePlan Bank hebben ze een actierente gelanceerd voor 1 en 2-jaars deposito's. De rente voor 2 jaar vast - 3,30% - is de hoogste die je op dit moment in Nederland kunt krijgen voor je spaargeld.

Spaarrentes vergelijken

3,30% bij LeasePlan Bank & YapiKredi

LeasePlan Bank is niet de enige bank onder het Nederlandse depositogarantiestelsel die deze rente aanbiedt. Ook Yapi Kredi - een Nederlandse bank met Turkse roots - heeft een 2-jarig deposito met 3,30% rente.

Hoezo actierente?

Je kunt je afvragen: waarom communiceert LeasePlan Bank dit als een actierente? Wat mij betreft is een actierente - ik schreef er vorige week nog een uitgebreide blog over - een rente die zomaar opeens weer omlaag kan gaan.

Rente op spaarrekeningen

Rente staat vast voor de hele looptijd

Dat is bij een deposito niet van toepassing: de rente die je afspreekt krijg je voor de hele looptijd. Dus niet - zoals de actierentes op de spaarrekeningen van bijvoorbeeld MeDirect, Credit Europe en Openbank - voor een paar maanden.

Geldigheid van deze depositorente

Het actiematige aan deze rente van LeasePlan Bank zit in de termijn die ze hebben aangegeven. Niet de looptijd van het deposito, maar de geldigheid van dit rentetarief. In principe kan iedere bank elke dag weer besluiten de depositorente voor nieuwe aanvragen te verlagen. Dat gebeurt de afgelopen tijd dan ook aan de lopende band.

Geen renteverlaging tot 23 februari

Maar LeasePlan Bank heeft met deze actie beloofd dat die 3,30% voor 2 jaar vast (en 3,00% voor 1 jaar vast) blijft staan tot en met vrijdag 23 februari. Renteverlagingen bij andere banken kunnen er dan ook voor zorgen dat een deposito bij LeasePlan Bank in de komende weken opeens waanzinnig interessant wordt.

Hoogste depositorente voor 2 jaar: 3,85%

Maar: op dit moment is de rente van 3,30% voor 2 jaar lang niet de beste die je kunt krijgen. Tenminste, als banken in het buitenland meeneemt in de vergelijking.

Er zijn maar liefst 11 banken die een hogere rente geven voor die looptijd, met de Italiaanse Banca Progetto als koploper met 3,85%. Naast Italië vind je in die lijst banken uit Portugal, Letland, Spanje, Zweden en Litouwen.

Depositorentes vergelijken

Wat is er met CA Bank aan de hand?

Bij de 2-jaars deposito's stond CA Bank (dochter van Crédit Agricole) heel eventjes dik bovenaan met maar liefst 4,20% rente. Dat aanbod was duidelijk heel aantrekkelijk, want per vorige week maandag - 29 januari 2024 - konden er bij CA Bank alweer geen deposito's meer aangevraagd worden.

Uitzonderlijk veel aanvragen

Daar krijgen we veel vragen over. Een bank die na een paar dagen alweer 'on hold' gaat, wat is daar aan de hand? Raisin meldt hierover het volgende:

Opmerking: vanwege een uitzonderlijk hoog aantal lopende aanvragen, kunnen tijdelijk geen nieuwe termijndeposito’s worden aangevraagd bij CA Auto Bank. De bank werkt hard om haar aanbod z.s.m. weer beschikbaar te maken.

Heel gek is het niet, die stroom aanvragen... de rente was met 4,20% maar liefst 0,20% hoger dan de nummer 2. Dan vraag je ook om veel aanvragen, toch?

Depositorente CA Bank omlaag

Zo te zien willen ze voordat er weer aanvragen binnenkomen éérst de verwerking van alle eerdere aanvragen op orde hebben. Het lijkt erop dat ze zich gewoon verkeken hebben op het proces dat daarbij komt kijken.

CA Bank - Credit Agricole

Wij verwachten dat de deposito's van CA Bank snel weer in de lucht komen, maar dan ongetwijfeld met een minder spannende rente. Jammer wel!

Deel via uw social media

Foto van Anneke Ranzato

Anneke Ranzato
Geschreven op maandag 5 februari 2024

VanSpaarbankVeranderen.nl maakt gebruik van Cookies.