22 januari 2024

Wie onze vergelijking van spaarrekeningen goed in de gaten houdt heeft het misschien gezien: er staat weer een nieuwe bank tussen. Niet op een opvallende plek, maar wie weet wat de toekomst brengt? Het is een bekende naam in de financiële wereld: Santander uit Spanje!

Hoogste spaarrentes

UPDATE 30 januari: Santander verhoogt spaarrente en springt naar nummer 1 positie!

Santander: persoonlijke leningen en Openbank

Laat ik even volledig zijn: Santander Consumer Bank. We kennen Santander in Nederland vooral van de persoonlijke leningen via Santander Consumer Finance. Daar zijn ze al jarenlang een belangrijke aanbieder met soms aantrekkelijke leenrentes.

Sparen bij Openbank = onderdeel Santander Group

Maar de Spaanse bankreus is ook al langer actief op de Nederlandse spaarmarkt: Openbank is een dochter van Santander. Daar zie je het niet aan de naam, dus dat kun je makkelijk over het hoofd zien.

Openbank - onderdeel Santander Group

Openbank: actierente voor 6 maanden

Openbank is vooral interessant door de mooie actierente voor nieuwe spaarrekeningen. Op dit moment is die actierente 3,65% (op jaarbasis) voor de eerste 6 maanden - de basisrente (voor wie de rekening al langer heeft) is 2,65%.

Tweede spaarlabel van Santander in Nederland

Nu komt Santander dus met een tweede banklabel de Nederlandse spaarder bedienen met spaarrekeningen en deposito's. Dit keer wel met de groepsnaam als uithangbord: Santander Consumer Bank.

Aardige effectieve spaarrente

De rente is aardig maar behoort op dit moment nog niet tot de top. De 3,20% die in de vergelijking van spaarrekeningen genoteerd staat zou eigenlijk 3,25% moeten zijn: de rente wordt maandelijks uitbetaald waardoor de effectieve rente hoger is.

Santander Consumer Bank

Vooralsnog geen toprente

Die vermelden wij echter alleen in de vergelijking als ze de effectieve rente zelf ook op de website laten zien. Dat is vooralsnog niet het geval. Maar: ook met 3,25% komen ze niet verder dan de 7e plaats in de ranglijst van hoogste spaarrentes zonder voorwaarden. Wie weet komt daar in de toekomst verandering in?

Spaarrekeningen vergelijken

Zelfde voor deposito's

Naast een spaarrekening kun je bij Santander ook kiezen voor een deposito van 1, 2, 3 of 4 jaar vast. Daarvoor geldt hetzelfde: aardige rentes maar niet in de top van de vergelijkingen:

Deposito's vergelijken

Eén van de grootste banken van Europa

Santander is in Nederland niet heel groot, internationaal is het wel echt een grote naam. Het is zelfs één van de grootste bankinstellingen van Europa:

Grootste banken van Europa - bron InsiderIntelligence.com

Bron: InsiderIntelligence.com

Veel groter dus dan onze Nederlandse grootbanken. Daarvan staat ING als eerste in de top 50 - op de 13e plek. Zo'n grote vertrouwde naam geeft je wellicht meer vertrouwen dan de kleine onbekende namen van banken in het buitenland?

Sparen via bijkantoor Santander in België

De spaarrekening van Santander in onze vergelijking heeft een interessante constructie: je sluit die af via het Belgische bijkantoor van de bank.

Spaans depositogarantiestelsel

Toch valt het geld op een spaarrekening of deposito bij Santander niet onder de Belgische spaargarantie: omdat het niet meer is dan een bijkantoor is het Spaanse depositogarantiestelsel van toepassing. Dat is wel belangrijk om te beseffen als je kiest voor sparen bij Santander - het geld is niet gegarandeerd in België maar in Spanje. Het spaargeld valt onder de Spaanse bankvergunning van Santander Consumer Finance SA.

Andere bankvergunning dan Openbank

Dat is niet dezelfde bankvergunning als Openbank, die hebben hun eigen bankvergunning als ik het goed zie op de website van de Spaanse toezichthouder. Dus als je spaargeld zou stallen bij zowel Openbank als Santander Consumer Bank is voor beide banken een aparte spaargarantie van toepassing.

Belgische bronbelasting: vrijstelling

Omdat het wel een Belgische bank is er nog een aandachtspunt: de bronbelasting. In België zijn banken immers verplicht om 30% bronbelasting te heffen over de rente die ze uitkeren. Maar dat is geregeld: bij het openen van de rekening vul je direct een formulier in om de vrijstelling van die bronbelasting ('roerende voorheffing op interesten') in orde te maken.

Vrijstelling bronbelasting Santander spaarrekening in België

Conclusie: sparen bij Santander een aanrader?

Samengevat: is het nieuwe spaarlabel van de Spaanse bankreus Santander in Nederland een aanrader? Ik zou er op dit moment nog even mee wachten - de rente is gewoon niet interessant genoeg. Maar wat niet is kan nog komen, dus ik zou ze zeker in de gaten houden. Of nee, dat doen wij natuurlijk voor je!

Deel via uw social media

Foto van Anneke Ranzato

Anneke Ranzato
Geschreven op maandag 22 januari 2024

VanSpaarbankVeranderen.nl maakt gebruik van Cookies.