10 januari 2024

Afgelopen maandag meldde ik al dat de spaarrente bij CKV Bank in België omlaag gaat. Die renteverlaging voor de spaarrekening gaat morgen in en is dus nog niet terug te zien in de vergelijking. Daar staat nog de huidige rente van 3,55% effectief, vanaf morgen 12 uur is dat 3,35%. Ondertussen komen er ook rentewijzigingen binnen die niet vooraf zijn aangekondigd en direct ingegaan zijn. Bijvoorbeeld een verhóging van de spaarrente bij Distingo Bank in Frankrijk en Inbank in Estland!

Laatste wijzigingen spaarrente

Niet CKV verlaagt als eerste de spaarrente: Anadolubank is eerder

In de blog van maandag hield ik al een slag om de arm bij de stelling dat CKV als eerste de spaarrente verlaagt. Er kon immers in de tussentijd nog een andere bank met een verlaging langskomen. Dat gebeurde gisteren inderdaad: Anadolubank verlaagde de rente op alle drie de spaarrekeningen met 0,20% naar 2,25% of 2,30%. Deze rekeningen vind je niet terug in de top van de hoogste spaarrentes, maar het is daarmee wel de eerste bank die de rente op de spaarrekeningen terugschroeft.

Spaarrente omlaag

Wat voor bank is Anadolubank?

Anadolubank is een Nederlandse bank met Turkse roots. Spaargeld bij deze bank valt onder het Nederlandse garantiestelsel. Het loopt dan ook niet via een internationaal spaarplatform - er is immers geen sprake van sparen in het buitenland. In de ranglijst van spaarrekeningen met Nederlandse garantie staat Anadolubank niet bovenaan. Een andere Turkse bank biedt betere spaarrentes: YapiKredi staat nog steeds op 2,75% rente.

Hoogste rentes met NL garantie

Distingo Bank & Inbank verhógen rente op spaarrekening

Ondertussen zijn andere banken nog niet klaar met de verhogingen van hun spaarrentes. Tenminste: gisteren kwam er toch nog een renteverhoging binnen: Distingo Bank uit Frankrijk. Een ienieminie verhoging met 0,02%, maar met de nieuwe effectieve spaarrente van 3,33% kwamen ze wel nét boven Nordax Bank uit Zweden te staan (3,32%). Vandaag is er weer nieuws: Inbank (Estland) verhoogt de spaarrente met 0,14% naar 3,30% nominaal - dat is 3,35% effectief, en daarmee de hoogste rente. De concurrentiestrijd om de hoogste rente in de vergelijking van sparen zonder voorwaarden is kennelijk nog niet voorbij, maar Nordax geeft het zo te zien alvast op met een renteverlaging van 0,02%. 

Spaarrente Distingo Bank omhoog

Hoogste spaarrente zonder voorwaarden

Wat gebeurt er met de depositorente?

Alles hierboven gaat over de rentes op spaarrekeningen. Maar wat gebeurt er bij de deposito's? Daar zijn de rentebewegingen een stuk heftiger dan bij de spaarrekeningen. Dat is niet zo gek: een depositorente geldt voor de hele periode waarvoor de spaarder het geld vastzet. De bank kan daarbij niet op ieder moment de rente over alle saldi wijzigen en moet daardoor veel strategischer kijken naar de toekomstverwachtingen omtrent de rente.

Enorme renteverlaging bij Credit Europe

Zo zien we vandaag bij Credit Europe Bank (nóg een bank met Turkse roots) een forse renteverlaging bij de deposito's met langere looptijden:

Daarin zijn ze zeker niet de eerste die een grote rentestap zetten, maar een verlaging met meer dan 1% komt niet heel vaak voor. 

Laatste rentewijzigingen deposito's

Korte depositorentes omhoog bij BlueOrange

Ondertussen zijn er ook nog steeds af en toe renteverhogingen te zien bij de kortere termijndeposito's. Gisteren verhoogde BlueOrange (Estland) de 6-maands rente met 0,74% naar 4,00% en die voor 9 maanden vast met 0,45% naar 3,90%.

Hebben ze daarmee de hoogste rentes te pakken op die looptijden? Nee, dat dan weer niet. Voor 6 maanden vast staat Banco Bai Europa (Portugal) nog steeds bovenaan met 4,20% en bij de 9-maands deposito's delen Banca Progetto en CiviBank (beide uit Italië) de koppositie met 4.00%.

Dat maakt dat ik zo'n renteverhoging van BlueOrange niet goed snap. Als je dan toch verhoogt, zorg dan dat je op nummer 1 terechtkomt. Anders vraag ik me af in hoeverre het veel zin heeft. Maar goed, misschien gaan ze er vanuit dat de anderen binnenkort wat omlaag gaan? Die kans is ook wel aanwezig natuurlijk... we gaan het zien!

Deel via uw social media

Foto van Anneke Ranzato

Anneke Ranzato
Geschreven op woensdag 10 januari 2024

VanSpaarbankVeranderen.nl maakt gebruik van Cookies.