8 januari 2024

Lekker dan. Heb je net je spaarrekening bij CKV rond, is dat nou net de eerste bank die de spaarrente verlaagt. Spaarrente in de zin van: rente op spaarrekening. Want de rente op deposito's is al langer aan het dalen, bij zo ongeveer alle banken waar je geld kunt vastzetten op een deposito.

Spaarrentes vergelijken

Eerste spaarrekening waar rente omlaag gaat

Of CKV helemaal de eerste is die de rente op de spaarrekening verlaagt, dat kunnen we eigenlijk nog niet zeggen. De renteverlaging werd afgelopen vrijdag al aangekondigd maar gaat pas in per 11 januari 2024 - aankomende donderdag dus. Het zou dus kunnen dat er vandaag of de komende dagen nog een bank is die dan de eerste blijkt. Maar het is in elk geval de eerste waar we het van horen:

Spaargeld weghalen bij CKV?

Netjes wel, om de renteverlaging ruim van tevoren aan te kondigen. Wie de lagere rente niet meer voldoende vindt en geld wil overhevelen naar een andere spaarrekening kan dat dan nog doen terwijl de rente nog niet omlaag is. Is dat wat ik ga doen door deze verlaging? Nou nee. De huidige 3,50% nominaal is 3,55% effectieve spaarrente per jaar. De verlaging naar 3,30% nominaal is als ik het goed bereken 3,35% effectief. Dat is nog steeds de hoogste spaarrente als je de rekening van Banca Progetto buiten beschouwing laat (en nog steeds ruwweg het dubbele van de rente die je bij de grote Nederlandse banken kunt krijgen!). Aangezien ik niet overweeg om die te openen is CKV voor mij op dit moment - en na de verlaging donderdag - nog steeds de beste keuze.

Alles over de CKV spaarrekening >>

Alle spaarrekeningen vergelijken

Depositorente daalt al langer

Dat de rente over spaargeld omlaag gaat, dat hadden we bij de deposito's al lang in de gaten. Kijk maar eens naar de laatste rentewijzigingen bij de deposito's... bijna overal rode pijlen naar beneden. Per vandaag verlaagt ook Nationale Nederlanden de depositorente voor alle looptijden. De rente wordt voor 2 tot en met 10 jaar gelijk getrokken op 2,80%, 1 jaar vast levert 2,70% op.

Sporadische verhogingen bij echt korte looptijden

Tussen de rode pijlen zien we een sporadisch groen pijltje: daar gaat de rente op een deposito dan toch nog omhoog. Banca Privata Leasing (Italië) gooide vrijdag bijvoorbeeld de rente voor 6 maanden vast opeens met  omhoog van 2,40% naar 3,50%. Een verhoging van maar liefst 1,10%! En vandaag is er ook één renteverhoging te zien: BFF Group (ook Italië) verhoogt de 3-maands depositorente naar 3,50% maar verlaagt de rente voor de andere looptijden. 

Zinloze renteverhogingen

Dan denk je: dat doen ze omdat ze veel geld willen aantrekken uit Nederland. Maar dat zal niet gebeuren, want ze geven op die looptijd toch lang niet de hoogste rente. Als je geld voor een half jaar wilt vastzetten in Italië of Portugal kun je ook 4,00% (Banca Progetto) of zelfs 4,20% (Banco Bai Europa) krijgen. Dus waarom zou je dan voor 3,50% kiezen?

Deposito's vergelijken

Gaan meer spaarbanken de verlaging van CKV volgen?

De trend bij de depositorentes is duidelijk. Nu is nog de vraag hoe de rente zich bij de spaarrekeningen gaat ontwikkelen. CKV verlaagt dus, kunnen we er daarom vanuit gaan dat de andere banken in de top van de spaarrentes dat ook gaan doen?

Onnodig groot renteverschil

De renteverlaging van CKV is niet gek als je naar de andere rentes kijkt. Ze blijven hoger dan de hoogste rentes bij sparen zonder voorwaarden en verwachten waarschijnlijk niet dat die nog verder omhoog zullen gaan. Met het renteverschil van de afgelopen tijd hebben ze de overstappers wel binnengehaald denk ik (daar ben ik er één van), dus dan heeft het grote renteverschil (effectief 3,32% in Zweden of 3,55% in België - dat scheelt toch 0,23%) niet heel veel toegevoegde waarde meer. Dat kost dan alleen maar onnodig geld voor de bank. Met deze renteverlaging blijft CKV boven Nordax Bank, ik schat in dat het daar precies om gaat.

Verwachting 2024

Op zich hoeft deze stap van de Belgische bank dus niet te betekenen dat de rentes op andere spaarrekeningen ook omlaag zullen gaan. Wij hopen natuurlijk van niet: we houden ervan als de spaarrente omhoog gaat! Toch is dat voor 2024 niet onze verwachting...

Spaarrente verwachting 2024

Deel via uw social media

Foto van Anneke Ranzato

Anneke Ranzato
Geschreven op maandag 8 januari 2024

VanSpaarbankVeranderen.nl maakt gebruik van Cookies.