
Hoogste spaarrente boot gemist... wat nu?
Langere depositorentes zakken verder weg
De lijn is al een tijdje duidelijk: de rentes voor deposito's zijn aan het dalen. Dat zien we ook de dagen na Kerst 2023 doorgaan: zowel gisteren als vandaag hebben verschillende banken hun depositorentes verlaagd. Dit geldt nu zelfs ook voor de kortere looptijden. Toch zien we ook nog renteverhogingen. Een enkele bij de deposito's, meerdere bij de spaarrekeningen. Voor sparen zonder voorwaarden is er zelfs weer een nieuwe hoogste spaarrente!
Laatste wijzigingen depositorentes
Laatste wijzigingen spaarrentes
Spaarrente & depositorente
We maken vaak onderscheid tussen twee termen als het gaat om rentes over spaargeld:
- spaarrente : rente op spaarrekeningen - opneembaar spaargeld
- depositorente : rente op deposito's - spaargeld dat vast staat voor een afgesproken periode
Eigenlijk is dat een gek onderscheid, want ook rente op een deposito is spaarrente. Geld op een deposito is immers ook spaargeld! En ja - overkoepelend gebruiken we dan ook weer de term 'spaarrente'. Best verwarrend eigenlijk. Maar ja, 'spaarrekeningenrente' is wel een heel erg lang woord.
Hoogste spaarrente op deposito
Normaal gesproken zien we dat de rente op een deposito hoger is dan op een vrij opneembare spaarrekening. Een spaarrekening met voorwaarden levert weer een hogere rente op dan sparen zonder voorwaarden. En bij de deposito's is de rente hoger naarmate het geld langer vaststaat. Dat is vrij logisch: je moet een extra beloning krijgen (een hogere rente) voor het feit dat je jouw spaargeld voor een langere tijd niet kunt opnemen.
Echt lange looptijden niet altijd hoger
Toch gaat die wetmatigheid niet altijd helemaal op. Op dit moment is de hoogste depositorente voor de echt lange looptijden (5 jaar en langer) lager dan bij korter vast. Dat heeft vooral te maken met het verschil in aanbod van de banken in het buitenland: veel banken bieden die lange looptijden niet aan. En zelfs voor de banken die dat wel doen geldt dat ze niet per se een hogere rente geven. Zie bijvoorbeeld CKV Bank in België: 5 jaar vast geeft 3,60% rente, terwijl 1 jaar vast 3,95% oplevert.
Beweging rentes niet altijd in dezelfde richting
De beweging van het spaar- en depositorente gaat bovendien niet altijd in dezelfde richting. Dat zien we de laatste tijd duidelijk gebeuren: de rente voor de langere deposito's is al een tijdje aan het dalen, terwijl de hoogste rente op spaarrekeningen nog steeds stijgt. De rentewijzigingen van de laatste dagen zijn hierop geen uitzondering.
Banca Progetto verlaagt depositorentes
Bij de langere deposito's stond de Italiaanse Banca Progetto bovenaan sinds Rietumu Bank uit Letland vorige week een renteverlaging doorvoerde. Vandaag zetten de Italianen ook een stapje omlaag: voor 1, 2 én 3 jaar vast gaat de depositorente van 4,20% naar 4,10%. Daarmee verliezen ze koppositie bij 1 en 2 jaar vast, die gaat nu over naar Banco Bai Europa (Portugal) en Haitong Bank (ook Portugal).
Ook kortere deposito's nu omlaag
Wat wel opvalt is dat de renteverlagingen bij deposito's zich niet beperken tot de looptijden vanaf 1 jaar vast. Gisteren verlaagden zowel Nordax Bank (Zweden) als SME Bank (Litouwen) de rente voor kortere looptijden. Nu zijn dat niet de landen waar de hoogste depositorentes gegeven worden, maar misschien is het een voorbode?
Piek in depositorentes voorbij
Hoe dan ook: de piek in de depositorentes is voor nu even voorbij. Tot vorige week was de hoogste rente voor 2 of 3 jaar vast nog 4,45%, nu kom je daarmee niet verder dan 4,20%. Gezien de ontwikkeling bij zowel de kapitaalmarktrente als de 12-maands Euribor zou ik ook niet direct verwachten dat die rentes binnenkort weer gaan stijgen. Een verdere daling is eerder logisch:
Rente op spaarrekeningen stijgt door
Ondertussen zien we bij de spaarrekeningen iets heel anders: daar gaan de rentes nog steeds omhoog. Vandaag heeft zowel Alisa Bank (Finland) als Nordax Bank (Zweden) de rente op de spaarrekening verhoogd. Daardoor is er een verschuiving in de top van de vergelijking van sparen zonder voorwaarden. Nordax Bank staat nu bovenaan met 3,32% effectieve rente, daarna volgen Alisa Bank en Distingo Bank (Frankrijk) met 3,31% effectief. Bij de spaarrekeningen met voorwaarden zien we nog twee hogere rentes: bij Banca Progetto krijg je 3,50% en bij CKV Spaarbank uit België 3,55% effectief.
Hoogste rentes op spaarrekeningen
CKV spaarrekening gelukt!
Over CKV gesproken: het openen van mijn spaarrekening daar is eindelijk rond! Vorige week meldde ik al dat ik een nieuwe poging zou wagen om die rekening te openen, nu ik een RDW brief had als actueel document om mijn adres in Nederland mee aan te tonen. Dat is nodig omdat ze in België met bronbelasting werken en ik die graag wilde laten verminderen tot 0%. En dat is gelukt, dus nu heb ik daar een spaarrekening met de hoogste spaarrente van 3,55%. Met als enige voorwaarde dat er ten minste € 1.000 op moet blijven staan - verder is het geld op die rekening gewoon vrij opneembaar zonder haken en ogen. Niet in één of ander 'knoflookland' maar gewoon bij onze zuiderburen. Nu maar hopen dat CKV de spaarrente lekker lang hoog houdt!
Deposito bij CKV overwegen
Nu mijn spaarrekening bij CKV geregeld is zou ik ook gemakkelijk moeten kunnen kiezen voor een deposito bij CKV Bank. Zij hebben de depositorente voor 1 en 2 jaar vast vorige week flink verhoogd naar een bijzonder acceptabele 3,95%. Het verschil met de 3,55% vrij opvraagbaar is alleen niet zo groot en ik ben niet zo goed in vastzetten. Voel me gewoon prettiger bij vrij opvraagbaar spaargeld, ook al levert me dat per saldo minder rente op. Dus voor nu ga ik dat niet doen, maar wie weet denk ik er in de toekomst anders over.