12 december 2023

Met de stroom aan rentewijzigingen van banken in het buitenland zou je bijna vergeten dat er ook nog banken in Nederland zijn. Is daar nog iets interessants te vinden voor je spaargeld in Nederland?

Evi van Lanschot: 2,50%

Er zat wel een Nederlandse bank tussen de laatste rentewijzigingen - zelfs met een renteverhoging van 1,55% naar 2,50%. Echter: sparen bij Evi van Lanschot kan alleen vanaf € 10.000. Bovendien is die rekening niet bedoeld voor echt sparen, eigenlijk alleen als plek voor geld dat tijdelijk niet belegd wordt. Dus die laten we even buiten beschouwing.

Hogere spaarrentes bij andere banken in Nederland

Bovendien zijn er verschillende spaarrekeningen met Nederlandse garantie die op of boven de 2,50% rente zitten. Op dit moment: 

Alle spaarrekeningen vergelijken

Rabobank Tijdslot Sparen: 2,40%

Van de Nederlandse grootbanken horen we sinds de laatste grote renteronde maar weinig. Met één uitzondering: de rente op Rabobank Tijdslot Sparen is vorige week verhoogd. Van 2,25% naar 2,40%. Dat is in elk geval ruim meer dan de maximale 1,70% op een gewone spaarrekening bij Rabo of één van de andere grootbanken. 

Rabobank

Geld opnemen: 90 dagen wachten

Misschien denk je: best aardig, 2,40% - interessant! Dan is het goed om te beseffen dat het geld bij Rabo Tijdslot Sparen niet direct opneembaar is. Je moet 90 dagen van tevoren aankondigen dat je een opname wilt doen, dan komt het geld na die 90 dagen vrij. Op zich te overzien, een periode van een kleine 3 maanden.

Deposito 3 maanden vast: 4,00%

Maar wacht even! Als het geen probleem is als jouw geld 3 maanden lang niet opneembaar is, dan kun je ook voor een deposito van 3 maanden kiezen. Voor zo'n deposito kun je op dit moment tot wel 4,00% rente krijgen. Dan is 2,40% opeens heel weinig, vind je niet?

Deposito's vergelijken

Bij bank in Nederland: 3,25%

Alleen: dat is dan wel in Italië. Ik kan me helemaal voorstellen dat je daar wat twijfels over hebt. Het goede nieuws is dat je zelfs bij een bank in Nederland, onder het Nederlandse depositogarantiestelsel, 3,25% rente krijgt op een deposito voor 3 maanden vast. Dat is 0,85% meer dan bij Rabo Tijdslot Sparen.

Deze depositorente vind je bij GarantiBank: één van de banken met roots in Turkije, maar gewoon een Nederlandse bank met bijbehorende vergunningen. Volledig onder Nederlands toezicht. Eén verschil met het Tijdslot Sparen (dank voor de aanvulling Louis!): er is voor dit deposito een minimale inleg van € 2.000. 

Spaarbank met roots in Turkije

Vaste of variabele rente op je spaargeld

Als jij verwacht dat de rente van Rabobank Tijdslot Sparen binnenkort sterk stijgt kan dat uiteindelijk beter uitpakken dan een deposito. Immers: bij een deposito staat het rentepercentage voor de looptijd vast, bij dat Tijdslot Sparen is de rente variabel.

Niemand kan in de toekomst kijken

Persoonlijk zou ik verwachten dat je er beter uitspringt als je voor het deposito van GarantiBank kiest... maar ja, niemand kan in de toekomst kijken. 

Deel via uw social media

Foto van Anneke Ranzato

Anneke Ranzato
Geschreven op dinsdag 12 december 2023

VanSpaarbankVeranderen.nl maakt gebruik van Cookies.