11 september 2023

Rabobank houdt ons lekker bezig vandaag. Vanmorgen meldden we al dat ze de spaarrente nog maar eens hebben verhoogd. Voor de kleinere spaarder (saldo tot € 20.000) zelfs naar een best aardig niveau van 1,70%, dat ligt maar net onder de spaarrente van bijvoorbeeld NIBC, Knab en Credit Europe Bank.

Rabobank vs andere grootbanken

Ten opzichte van de andere grootbanken doet Rabo het opeens opvallend goed met die spaarrente van 1,70%. ING, ABN Amro en SNS blijven vooralsnog hangen op 1,25% rente - dat scheelt nogal.

Rabobank

Raakt Rabo spaargeld kwijt?

Het lijkt erop dat Rabobank ergens wat angst voelt (of al merkt?) dat spaargeld begint weg te vloeien naar de kleinere Nederlandse en naar buitenlandse banken.

En wat denk je? Die verhoging van de spaarrente is niet het enige spaarnieuws van Rabobank vandaag.

Rabo TijdslotSparen met leuke rente...

Ze komen ook met een nieuw product: TijdslotSparen. Dat is 'sparen met een aankondigingstermijn'. Je kunt er dus wel geld van opnemen - alleen moet je dat ruim van tevoren aankondigen. Met ruim bedoel ik in dit geval: 90 dagen. Je moet dus 3 maanden van tevoren weten dat je jouw spaargeld nodig hebt en dat laten weten aan de Rabobank, dan komt het na 90 dagen vrij. De rente is leuk: op dit moment 2,25%. 

... maar bij andere banken geeft vrij opvraagbaar meer spaarrente

Of nou ja, leuk... wel in vergelijking met de rente op vrij opvraagbaar spaargeld bij Rabobank. Maar zet het naast andere spaarrekeningen en je vraagt je af waarom je voor zo'n aankondigingstermijn zou kiezen. Als je bereid bent om je geld in België onder te brengen kun je volledig vrij opvraagbaar 2,78% rente krijgen bij CKV Bank

Spaargeld naar België - CKV Bank

Wil je helemaal niet de grens over met je spaargeld? Dan is in Nederland ook nog steeds 2,33% (Yapi Kredi), 2,46% (bunq, maximaal 2x per maand geld opnemen) of 2,50% (BUX, over maximaal € 25.000) te krijgen.

Spaarrentes vergelijken

Variabele rente: bij verlaging kun je niet direct weg

Belangrijk om te realiseren is dat de rente op TijdslotSparen gewoon variabel is. Het is dus niet dat de rente zoals bij een deposito ook voor dat tijdslot vaststaat. Het betekent wel dat je bij een renteverlaging niet de keuze kunt maken om jouw spaargeld direct bij Rabobank weg te halen. Je moet dan toch 90 dagen wachten voordat je het kunt opnemen.

Als je héél graag bij Rabobank blijft...

Dus waarom zou je akkoord gaan met een opnametermijn van 90 dagen voor een rente van 2,25%? Alleen als je héél graag je geld bij de Rabobank wilt laten staan denk ik.

TijdslotSparen: nieuwe naam voor PeriodeSparen

Helemaal echt nieuw is dat Rabo TijdslotSparen overigens niet. De naam wel, maar in het verleden heeft Rabobank een soortgelijk spaarproduct in het assortiment gehad: PeriodeSparen. Dat had je met verschillende aankondigingstermijnen, bijv PeriodeSparen 30 en PeriodeSparen 90. 

Hoe noemen ze dat ook alweer? Oude wijn in nieuwe vaten... maakt niet uit, als er spaarders zijn die hier blij van worden moeten ze dat lekker doen. Persoonlijk zeg ik alleen: waarom zou je?

Deel via uw social media

Foto van Anneke Ranzato

Anneke Ranzato
Geschreven op maandag 11 september 2023

VanSpaarbankVeranderen.nl maakt gebruik van Cookies.