20 september 2023

De hoogste spaarrente op vrij opneembare spaarrekeningen schiet de laatste dagen omhoog. Na de verhogingen van Renault Bank en Nordax Bank is het nu MeDirect dat een volgende stap zet. Een flinke: de rente op de vrij opvraagbare MeSave spaarrekening gaat vandaag - woensdag 20 september 2023 - in één klap van 2,75% naar 3,0%.

Vergelijk spaarrentes zonder voorwaarden

Veel banken zetten stap met spaarrente

Het is druk met de rentewijzigingen voor sparen. Zowel bij de spaarrekeningen als de deposito's gebeurt er van alles, zéker sinds de renteverhoging door de Europese Centrale Bank (ECB) van afgelopen donderdag. Renault Bank ging de volgende dag naar 2,78% effectieve rente op jaarbasis, Nordax Bank ging daar gister lichtjes overheen met 2,79%. En nu dan MeDirect met de stap naar 3,0%.

MeDirect volgt ECB-rente

Deze renteverhoging bij MeDirect was te verwachten. Voorafgaand aan het rentebesluit van de ECB zeiden ze daar: als de ECB de rente verhoogt, dan doen wij dat ook. Die belofte hebben ze nu dus waargemaakt.

Ervaring MeDirect spaarrekening

Depositorente ook flink omhoog - ruim hoger dan spaarrente

Ook bij de deposito's zijn de rentes weer flink in beweging. Wie bereid is om spaargeld voor een periode vast te zetten krijgt een behoorlijk hogere rente dan op een spaarrekening. Sinds de renteverhoging door de ECB hebben maar liefst 7 banken hun depositorentes aangepast.

Hoogste depositorente ongewijzigd

De hoogste depositorente voor 1 jaar vast is echter al enige tijd niet veranderd: die staat al sinds 8 augustus op 4,25%. Toen nog alleen bij Rietumu Bank (Letland), sinds eergisteren ook bij Orange Bank (Frankrijk). 

Hoogste depositorentes op dit moment

Ontwikkeling spaarrente en depositorente vs ECB-rente

Ondanks de stappen die de banken nu zetten met de spaarrente en depositorente kun je stellen dat ze nog steeds achterblijven bij de ECB rente:

Spaarrente en depositorente vs ECB rente

Historisch gezien is het gebruikelijk dat de hoogste spaarrente ruim boven de ECB- rente ligt - dat is nu duidelijk niet het geval. De hoogste depositorente ligt ongeveer op hetzelfde niveau als de Europese depositorente, ook dat is niet normaal als we naar het verleden kijken.

Spaarrente, depositorente en ECB rente 2010-2023

In deze grafieken staat bij ECB-rente wel de ECB-refirente, die iets hoger ligt dan de ECB-depositorente. In werkelijkheid ligt de huidige 1-jaars depositorente dus wel enigszins boven de ECB-rente. Echter: de grafieken laten goed zien dat het renteverschil historisch bekeken veel groter hoort te zijn.

Kortom: de banken mogen hun rentes nog wel verder verhogen!

Buitenlandse banken lopen voorop

Het is overduidelijk dat de buitenlandse banken voorop lopen bij de renteverhogingen. Het gaat hierbij steeds om buitenlandse banken waar Nederlandse spaarders eenvoudig terecht kunnen voor een spaarrekening of deposito. Dat gaat direct via een Nederlandstalige website van de bank, of via het internationale spaarplatform Raisin. 

Let op de spaargarantie!

Het belangrijkste verschil met sparen bij een bank in Nederland is de spaargarantie: de spaarrekeningen met de hoogste rentes vallen onder een ander depositogarantiestelsel. Het is natuurlijk belangrijk om in de gaten te houden of jij als spaarder vertrouwen hebt in de garantie van dat land. Het garantiebedrag is in ieder EU-land hetzelfde - € 100.000 per persoon per bank.

Deel via uw social media

Foto van Anneke Ranzato

Anneke Ranzato
Geschreven op woensdag 20 september 2023

VanSpaarbankVeranderen.nl maakt gebruik van Cookies.