31 augustus 2023

We hebben weer een nieuwe bank in onze vergelijking van spaarrekeningen: MeDirect uit Malta. Op MeSave krijg je een rente van maar liefst 2,75%... dat is de hoogste spaarrente zonder voorwaarden op dit moment. Goede reden om even beter te kijken naar dat MeDirect!

Info MeSave spaarrekening

MeDirect - gewoon de volgende beleggingsapp met spaarrente?

MeDirect is van oorsprong een beleggingsapp. Nu kun je er spaarrente krijgen. We hebben dit al eerder gezien bij de beleggingsapps van Trade Republic, Scalable Capital en ook bij BUX. Is MeDirect dus gewoon de volgende in de rij beleggingsclubs waar je ook rente krijgt op niet-belegde gelden?

MeSave: losse spaarrekening

Toch niet! Bij MeDirect staat het sparen echt los van het beleggen. MeSave is een losse spaarrekening, geen beleggingsaccount met een cash saldo. De rekening heeft een eigen IBAN (wel een Maltese IBAN, geen Nederlandse). Je kunt vanaf die rekening zelfs gewoon betalingen verrichten. Toch kun je het niet zien als een (gratis) vervanging van jouw betaalrekening, daarvoor is deze rekening niet geschikt.

Scherp introductietarief op MeSave

Net als de andere drie heeft MeDirect een Nederlandstalige website en klantenservice, waarmee ze de Nederlandse spaarder de kans geven om spaargeld weg te zetten tegen een leuke rente. Die is op dit moment dus 2,75% - ze noemen het zelf een 'zeer scherp introductietarief'. 

MeSave spaarrekening van MeDirect

Het gebruik van de term 'introductietarief' maakt dat ik me wel afvraag in hoeverre de rente bij MeDirect in de top van de hoogste spaarrentes zal blijven staan in de loop van de tijd.

Ontwikkeling spaarrentes beleggingsapps

Trade Republic kwam ook binnen met een destijds mooie rente van 2,00% - maar die is daarna niet meer verhoogd. Scalable Capital heeft de rente wel aangepast begin augustus, die staat nu op 2,60% - met dus kosten per maand. BUX startte in mei ook met 2,00% maar verhoogd die al twee keer: op 1 juli naar 2,30% en op 1 augustus naar 2,50%.

Kortom: als je gaat voor de hoogste spaarrente kan MeSave interessant zijn, maar houd wel in de gaten of de rente wel echt concurrerend blijft!

Verschillen met spaargeld bij Trade Republic, Scalable Capital & BUX

Nu vind je die andere drie beleggingsapps niet bij de spaarrekeningen zonder voorwaarden, MeDirect wel. Wat zijn de verschillen tussen het sparen bij de verschillende beleggingsapps?

  • Kosten
    Bij MeDirect kun je een rekening aanhouden zonder kosten. Dat is ook het geval bij Trade Republic, bij Scalable Captial betaal je € 4,99 per maand en bij BUX inmiddels ook € 2,99.

  • Maximaal rentedragend saldo
    De rente bij Trade Republic krijg je over maximaal € 50.000 - bij BUX is dat € 25.000. Zo'n maximum is er bij MeDirect niet. Wij hebben de grens voor 'sparen zonder voorwaarden' gesteld op de garantiegrens van € 100.000. Daarom is MeSave bij ons wel een spaarrekening zonder voorwaarden, en de rekeningen van Trade Republic en BUX niet.

Spaargeld veilig bij MeDirect?

Het gaat bij MeDirect dus wel om sparen in het buitenland. Dat roept direct de vraag op hoe het zit met de spaargarantie... heeft Malta wel een depositogarantiestelsel? Ja, natuurlijk: Malta is een lidstaat van de Europese Unie (EU) en dus verplicht om een spaargarantie te voeren van tenminste € 100.000 per persoon, per bank.

Saldo MeSave: spaargeld of beleggingsgeld?

En valt het geld op MeSave dan wel onder dat depositogarantiestelsel? Wordt het wel gezien als spaargeld, of is het een beleggingstegoed? Het antwoord is weer ja: MeDirect is een echte bank met een banklicentie conform de Maltese Banking Act. En het geld op een MeSave rekening staat dus niet op de beleggingsaccount maar op een losse spaarrekening. Met die bankvergunning vallen ze onder het Maltese depositogarantiestelsel, jouw spaargeld daar dus ook.

Of je voldoende vertrouwen hebt in het Maltese depositogarantiestelsel om spaargeld bij deze bank op Malta te zetten - dat kun je alleen maar zelf bepalen. Het kan je in elk geval een leuke rente opleveren, zonder voorwaarden.

Deel via uw social media

VanSpaarbankVeranderen.nl maakt gebruik van Cookies.