
Politieke bemoeienis met spaarrente?
België laat onderzoek doen door consumentenwaakhond
Fascinerend: in België gaat de politiek zich bemoeien met de spaarrente. Tenminste, dat is de indruk die ik krijg door dit artikel: Belgische minister van Economie vraagt banken spaarrentes te verhogen.
De minister van Economie in België heeft twee dingen ondernomen:
- de Belgische Mededingingsautoriteit (BMA) gevraagd om een diepgaand onderzoek te doen naar bankdiensten
- de banken opgeroepen de spaarrente te verhogen
Interessant toch? Ze zijn er in België maar druk mee, een paar weken geleden hadden we het al over een mogelijk verplichte koppeling van de spaarrente in België aan de ECB rente.
Verboden prijsafspraken bij Nederlandse grootbanken?
Hier in Nederland hebben we natuurlijk ook te maken met een aantal grootbanken die hun spaarrentes wel verdacht gelijk houden. Komt er één met een aanpassing, dan kunnen we de klok erop gelijkzetten dat de anderen volgen. Je zou dat kunnen zien als onderlinge prijsafspraken... en die zijn verboden.
Geen bewijs
Het is duidelijk dat ze elkaar volgen, maar tarieven aanpassen op basis van wat concurrenten doen is niet verboden. En er is geen bewijs van verboden afspraken.
Moet ACM onderzoek doen?
Misschien is het wel zo, misschien ook niet. Ik weet eigenlijk niet of de Autoriteit Consument & Markt (ACM) ooit serieus specifiek naar de spaarrentes bij de grootbanken heeft gekeken. Zou dat nodig zijn?
Genoeg alternatieven
Ik moet eerlijk zeggen dat ik me er nooit zo druk over maak. Simpelweg omdat je als spaarder meer dan genoeg alternatieven hebt. Spaarrekeningen bij andere banken (in Nederland en in het buitenland) waar je een veel betere rente kunt krijgen.
Ik blijf het zeggen: als je niet de moeite neemt om met je spaargeld over te stappen naar een bank met een hogere rente, dan moet je ook niet mopperen over die lage rente bij de grootbanken. Of het feit dat ze elkaar zo op de voet volgen met hun spaarrentes.
Keuze genoeg voor Belgische spaarders
Hoe is het eigenlijk in België met de spaarrentes? Vanuit Nederland kennen we vooral de Belgische bank Argenta - omdat die ook actief is in Nederland. Maar verder?
In een vergelijking van spaarrentes in België zie ik dat er wel banken uit andere landen direct actief zijn op de Belgische spaarmarkt. Santander bijvoorbeeld, maar ook onze eigen Nederlandse ING, bunq en NIBC. Ook Belgen hebben duidelijk keuze genoeg als het gaat om spaarrekeningen.
Raisin niet actief in België
Voor zover ik kan zien kunnen Belgen niet sparen via Raisin - dat verbaast me eigenlijk. Het internationale spaarplatform Raisin komt uit Duitsland, is actief in heel veel landen -waaronder Nederland, Frankrijk, Spanje en Engeland. Waarom dan niet in België? Daarmee zouden de Belgen nog veel meer keuze krijgen uit spaarproducten in heel Europa.