25 mei 2023

In België praten ze vandaag in het kabinet over het idee van een verplichte koppeling van de spaarrente aan de ECB-rente. Regeringspartij Vooruit hoopt dit voor elkaar te krijgen in het kabinetsoverleg dat vandaag gehouden wordt.

Spaarrente in België

Het is niet alsof ik me dagelijks bezighoud met de politieke ontwikkelingen in België. Maar als het over spaarrente bij onze Zuiderburen gaat vind ik het wel interessant! Dus een nieuwsbericht met de titel Coalitiepartij in België wil spaarrente koppelen aan rente van ECB trekt zeker mijn aandacht.

Belgische vlag

Verplichte koppeling aan ECB-rente

De fractieleider van de Belgische regeringspartij Vooruit wil vandaag een wetsvoorstel 'doordrukken' in het kabinet. Dit voorstel zou moeten zijn dat de banken verplicht worden om een spaarrente te vergoeden die maximaal 2% beneden de depositorente van de Europese Centrale Bank (ECB) ligt. Dit tarief staat op dit moment op 3,25%. Een verplichte koppeling zou dus leiden tot een minimale spaarrente van 1,25%.

Wettelijke basis spaarrente

In België kennen ze al een wettelijke verplichting rondom de spaarrente: de 'wettelijke basis'. De rente op spaargeld mag namelijk niet lager gesteld worden dan 0,1%. De Belgische banken konden daardoor niet overgaan tot een nulrente of zelfs een negatieve rente, ook niet toen de ECB-rente jarenlang negatief was.

Dubbele regel voor banken

Komt er een wettelijke koppeling en blijft de wettelijke basis bestaan? Dan moet de spaarrente bij Belgische banken dus wel mee omhoog met de Europese rentestand als deze stijgt, maar bij een negatieve ECB-rente mogen ze daar niet in mee. Ik ben best benieuwd of de andere regeringspartijen hierin mee zullen gaan.

Gebonden aan regels en verplichtingen

Verplichte koppeling spaarrente aan ECB-rente in Nederland?

Zou zo'n verplichting voor de banken in Nederland ook een idee zijn? De grootbanken verhogen nu wel weer hun rente... per 1 juni 2023 gaan Rabobank, ING en ABN AMRO naar 1%... maar dat ligt nog steeds beneden de 1,25% waar ze in België aan denken.

Fijn voor spaarders bij grootbanken

Misschien denk je nu dat ik sta te juichen bij het idee. Dat zou immers fijn zijn voor de spaarders bij de grootbanken, helemaal in de wetenschap dat de ECB waarschijnlijk nog niet klaar is met de renteverhogingen.

Er is genoeg concurrentie

En toch... nee, ik word er niet heel enthousiast van. Ik vind het wel jammer dat de grootbanken geen behoorlijke spaarrente geven, maar zoals Christine Lagarde pas nog zei: er is genoeg concurrentie. Je kunt zó overstappen naar een andere bank met je spaargeld, dus waarom zouden de grootbanken dan verplicht moeten worden om hun rente op een bepaald niveau te houden?

Verplichting volgens mij niet nodig

Het is misschien persoonlijk, maar ik houd niet zo van verplichten. Wat mij betreft mogen banken hun eigen beleid en tarieven bepalen, zolang je als klant wel de mogelijkheid hebt om dan voor een ander te kiezen. En het lijkt misschien alsof dat niet zo is - omdat de grote banken allemaal die lage spaarrente hanteren - maar je hoeft gewoon niet bang te zijn om je spaargeld over te hevelen naar een kleinere bank met een betere rente!

Spaarder kan zelf verantwoordelijkheid nemen

Dus waarom de banken een verplichting opleggen als je als spaarder ook zelf verantwoordelijkheid kunt nemen en eenvoudig een hogere spaarrente kunt krijgen? Ook onder het Nederlandse garantiestelsel is er genoeg keuze voor spaarrekeningen die op dit moment al meer dan 1,25% rente bieden.

Spaarrentes vergelijken

Deel via uw social media

Foto van Anneke Ranzato

Anneke Ranzato
Geschreven op donderdag 25 mei 2023

VanSpaarbankVeranderen.nl maakt gebruik van Cookies.