30 maart 2023

In de golf aan renteverhogingen op spaarrekeningen blijft Openbank uit Spanje een beetje achter. De laatste keer dat ze de basisrente op hun Open Spaarrekening hebben verhoogd was op 27 januari 2023, alweer twee maanden geleden. Doordat andere banken hun spaarrente wel hebben verhoogd zijn ze aardig weggezakt in de vergelijking van spaarrekeningen. Op dit moment staan ze op nummer 9 met 1,50% rente, terwijl de hoogste rente nét boven de 2% ligt (bunq met 2,01%).

Hoogste spaarrentes

Openbank werkt met actierente voor Welkom Spaarrekening

Toch kan Openbank wel interessant zijn om naar te kijken, want ze werken met een actierente voor de Welkom Spaarrekening. Dat doen ze al heel lang, maar sinds de voorwaarden van die actierente verbeterd zijn (maximaal bedrag € 100.000) is het wel aantrekkelijk te noemen. 

Actierente verhoogd van 2,00% naar 2,50%

Die actierente stond lange tijd op 2,00%. Door de renteverhogingen op spaarrekeningen bij andere banken is dat geen bijzondere rente meer. Het is dan ook niet verrassend - wel leuk - dat Openbank besloten heeft om de actierente te verhogen naar 2,50%. Open je een nieuwe Welkom spaarrekening, dan krijg je voor een periode van 6 maanden dus 2,50% rente over maximaal € 100.000. 

Alle details

Einddatum 6 maanden goed agenderen

Als je die 6 maanden nou goed agendeert kun je tegen die tijd altijd weer kijken wat je doet: of de rente bij Openbank dan interessant genoeg is om het daar te laten staan. Anders boek je het geld net zo makkelijk weer over naar een andere bank, toch? 

Wat als je al in de 6 maanden periode zit met 2,00% actierente?

Ik vroeg me af  hoe het zou werken als je al in een 6 maanden actieperiode zit met de oude actierente van 2,00%. Stel dat je vorige week een Welkom Spaarrekening hebt geopend, dan baal je nu behoorlijk, lijkt me zo. Tenzij jij dan nu ook automatisch de nieuwe actierente van 2,50% zou krijgen.

Bellen om ook 2,50% actierente te vragen

Dat kon ik zo snel niet vinden op de website, dus heb ik even gebeld naar Openbank. Goed om te weten: het gaat niet automatisch. Je houdt de afgesproken actierente van 2,00%... . De vriendelijke mevrouw van de klantenservice gaf aan dat je ze kunt bellen (070 - 700 75 16) om te vragen om een uitzondering, dat je dan ook naar de 2,50% gaat. Dat moeten ze dan voorleggen, de klantenservice mag daar niet zelf over beslissen. Best gek vind ik dat, voelt niet zo eerlijk, maar wel goed om te weten.

Wat is dan die 2,25% rente?

Wil je de spaarrekening openen, dan zie je op de website van Openbank (gewoon in het Nederlands) geen rente van 2,50% staan... er staat 2,25%. Hoe zit dat? Want 6 maanden 2,50% en 6 maanden 1,50% is gemiddeld niet 2,25% voor een jaar!

Open Spaarrekening Openbank

Rente op Open Spaarrekening - als je aan voorwaarden voldoet

Die 2,25% gaat ook niet over de actierente - dat is de rente op de Open Spaarrekening als je aan bepaalde voorwaarden voldoet. Daarover staat op dit moment op hun website:

Ontvang tot 2,25%* rente op je spaargeld.

  • Wanneer je voldoet aan de voorwaarden van het maandelijks laten bijschrijven van het salaris, een pensioenbetaling, uitkering of periodieke overboeking van minimaal € 600,- of door het laten afschrijven van ten minste 3 maandelijkse of tweemaandelijkse automatische incasso’s van de gekoppelde Open Betaalrekening, is de nominale rente op jaarbasis 2,25%.* Wanneer je niet voldoet aan deze voorwaarden is de rente 1,50%.*
  • Je kunt onbeperkt sparen op deze rekening. Er is geen maximumlimiet.
  • Iedere maand ontvang je de rente op je Open Spaarrekening.

Het gaat er duidelijk om dat je dan de gratis betaalrekening die je er automatisch bij krijgt ook actief gebruikt. Want dat is duidelijk wat ze willen: dat je echt bij ze gaat bankieren, niet dat je alleen maar je spaargeld daar stalt.

Altijd eerst een Welkom Spaarrekening openen

Als je toch een rekening opent bij Openbank, dan wil je natuurlijk wel gebruik maken van de actierente. Dan moet je dus goed opletten en geen Open Spaarrekening openen, maar de speciale Welkom Spaarrekening:

Welkom Spaarrekening Openbank

Samengevat zit het zo bij Openbank

Snap je het allemaal nog een beetje? Het is voor ons bijzonder lastig om dit goed in onze vergelijkingen te verwerken, maar samengevat zit het dus zo:

  • Open je een nieuwe Welkom Spaarrekening, dan krijg je 6 maanden lang een rente van 2,50% over maximaal € 100.000
  • Heb je al een Welkom Spaarrekening, dan houd je de oude actierente van 2,00% - maar je kunt bellen om te vragen of je dan ook die 2,50% kunt krijgen
  • Na die 6 maanden wordt de Welkom Spaarrekening automatisch een Open Spaarrekening, die heeft een basisrente van 1,50%. Voldoe je aan de voorwaarden rondom het gebruik van de gratis bijbehorende Open Betaalrekening, dan is die rente op dit moment 2,25%.

Spaargarantie & bronbelasting

Nog niet zo lang geleden, begin februari, schreef ik ook al een uitgebreid verhaal over Openbank. Daarin had ik het over de actierente (die nu dus hoger is) - maar ook over de spaargarantie en de bronbelasting. Het belangrijkste daarbij: als je besluit de rekening van Openbank te openen, dan valt jouw geld onder het Spaanse depositogarantiestelsel. Daar moet je dus wel voldoende vertrouwen in hebben!

Deel via uw social media

Foto van Anneke Ranzato

Anneke Ranzato
Geschreven op donderdag 30 maart 2023

VanSpaarbankVeranderen.nl maakt gebruik van Cookies.