15 december 2022

We raken er niet over uitgeschreven: de doorlopende stroom aan rentewijzigingen voor sparen. Zowel bij de spaarrekeningen als bij de deposito's gebeurt er veel!

Spaarrekeningen Renault Bank & Bigbank weer bovenaan

Laten we even teruggaan naar vier weken geleden. Op 18 november schreef ik 'Hoogste spaarrente naar 1% - voor het eerst in zes jaar!' De renteverhogingen voor spaarrekeningen hielden gelukkig niet op bij die 1%-grens.

Twee weken geleden gingen bunq en Klarna naar 1,05%. Daarmee passeerden ze Renault Bank en Bigbank, die nog op 1,0% stonden. Vorige week volgde een verhoging bij Bigbank naar 1,1%, begin deze week reageerde Renault Bank met 1,25% en inmiddels is Bigbank daar alweer overheen gegaan met 1,3%. Op dit moment - 15 december 2022 - ziet de top 5 met hoogste spaarrentes er dan ook als volgt uit:

Hoogste spaarrente top 5 - 15 december 2022

Hoe staat het vandaag?

Depositorentes stijgen ook hard

Ook bij de deposito's gebeurt er veel. Drie weken geleden ging ik uitgebreid in op de vraag of geld vastzetten op een deposito nu slim is... de rentes werden wel al serieus leuk. Op dat moment was de hoogste rente bij 1 jaar vast te krijgen bij de Italiaanse bank Imprebanca (2,6%).

1 jaar vast: 2,9% in België!

Inmiddels ziet de vergelijking van depositorentes er alweer heel anders uit, het deposito van Imprebanca staat nu nog maar op de 8e plek. Een andere bank in Italië biedt 2,9% voor 1 jaar vast, maar ook de Belgische CKV Bank doet dat. Dat wordt interessant, of niet dan?

Geld vastzetten of nog even wachten?

De lastige vraag blijft: gaat het nog een tijdje door met die snelle rentestijging? Want dan wil je misschien je geld niet nu al vastzetten, maar nog even wachten...

Actuele depositorentes

Vanmiddag ECB-vergadering 

De Europese rentes zijn ook interessanter dan ooit. Vanmiddag is er weer een vergadering bij de Europese Centrale Bank (ECB) over het monetaire beleid. De algemene verwachting is dat de ECB het renteniveau deze keer met 0,50% gaat verhogen - maar er zijn ook geluiden dat het misschien toch wel weer 0,75% wordt.

Verhoging Europese rentes

Tijdens de drie laatste ECB-vergaderingen werd de rente ook al verhoogd:

  • op 21 juli 2022: + 0,5%
  • op 8 september 2022: + 0,75%
  • op 27 oktober 2022: + 0,75%
  • op 15 december 2022: ? + 0,5% of toch weer + 0,75% ?

Rente op spaargeld snel nog verder omhoog?

De vraag is of de renteverhoging die vanmiddag bekendgemaakt wordt al verwerkt is in de rente op spaarrekeningen en deposito's, of juist niet. De verhogingen van de afgelopen weken... zijn dat verlate reacties op de vorige ECB-vergadering, of voorbodes van de rentestijging die ze vandaag bepalen?

Spaarrente vs Europese rentes

Spaarrente, Euribor & ECB rente tot 15 december 2022

Als je naar deze grafiek kijkt zou je verwachten dat de korte Euribor na vandaag weer een sprong gaat maken. De hoogste spaarrente ligt er nu dichtbij - en historisch gezien ligt deze ruim boven de 1-weeeks Euribor. Dus we mogen denk ik wel hopen dat ook de rente op spaarrekeningen verder omhoog zal gaan in de komende tijd. 

Depositorentes vs Europese rentes

De rente op een 1-jaars deposito, die zetten we hierboven af tegen het 12-maands Euribor tarief. Ook daar zien we dat deze lager ligt dan de Euribor, en ook daar is het historisch gezien zo dat de rente op een 1-jaars deposito veel hoger ligt dan de 12-maands Euribor. Die laatste reageert duidelijk minder heftig op de EBC-rentebeslissingen. Dat is vrij logisch gezien de langere looptijd, maar de trend gaat wel dezelfde kant op:

Deposito - Euribor - ECB-rente 2012-2022

Keuze van de banken

Toch weet je het nooit zeker: alles hangt af van de keuzes van de banken. Willen ze spaargeld aantrekken of niet? Hoe hard willen ze hun best doen om nieuwe spaarders binnen te halen? Doen ze mee in de strijd om de hoogste spaarrente of beginnen ze daar niet aan (zoals de grootbanken)?

Keuze van de spaarder!

Als spaarder heb je in elk geval de keuze om niet bij een Nederlandse grootbank te blijven hangen met je geld. Er zijn talloze mogelijkheden om een betere rente voor je centen te krijgen. De vraag die jij jezelf vooral moet stellen is onder welk garantiestelsel jij jouw spaargeld wilt stallen. Binnen die garantie(s) kijk je vervolgens naar de banken en natuurlijk naar de rente.

Spaarrekeningen vergelijken

Deel via uw social media

Foto van Anneke Ranzato

Anneke Ranzato
Geschreven op donderdag 15 december 2022

VanSpaarbankVeranderen.nl maakt gebruik van Cookies.