18 november 2022

Er zijn deze week flink wat nieuwe ontwikkelingen in de top van de hoogste spaarrentes. Dat mocht ook wel, want na de laatste renteverhoging door de Europese Centrale Bank (ECB) was er nog niet heel veel gebeurd.

Spaarrente bereikt grens van 1,0%

Vorige week meldde ik nog dat er een nieuwe nummer 1 was: Klarna uit Zweden stond op 0,95%. Die koppositie heeft niet lang standgehouden: afgelopen dinsdag verhoogde Bigbank de rente naar 1,0%. Daarmee was het wachten op Renault Bank, waarvan we wel verwachtten dat die hierin mee zouden gaan.

Renault Bank volgt Bigbank

Het was dan ook geen verrassing dat Raisin gistermiddag laat een renteverhoging aankondigde voor Renault Bank: per vandaag 12.00 uur is de rentevergoeding bij de Franse bank verhoogd van 0,85% naar dezelfde 1,0%. Daarmee delen Bigbank en Renault Bank vanaf vanmiddag weer de koppositie in de vergelijking van hoogste rentes op vrij opvraagbare spaarrekeningen.

Renteverhoging Renault Bank

Hoogste rente op spaarrekeningen

Hoogste rente in zes jaar tijd

Best confronterend om te beseffen: het is voor het eerst in zes jaar tijd dat de hoogste spaarrente niet begint met 0. Het is voor het eerst sinds de eerste helft van 2016 dat er een 1 staat.

Vergelijking: hoogste spaarrente vs Euribor - tm 18 nov 2022

Ruimte voor verdere verhogingen

Maar er is iets nog iets anders dat opvalt als je naar deze grafiek kijkt: de verhouding tussen de 1-weeks Euribor en de hoogste rente voor vrij opvraagbaar spaargeld.

Normaal: spaarrente ruim hoger dan 1 weeks Euribor

Je ziet dat de hoogste rente op spaarrekeningen altijd ruim boven de 1-weeks Euribor ligt. De lijn loopt redelijk gelijk op qua verhogingen en verlagingen, al is het met enige vertraging. Het verschil tussen de twee tarieven wisselt wel - maar tot voor kort was de hoogste spaarrente altijd hoger dan de 1-weeks Euribor.

Omgekeerde wereld

En nu? Nu is het andersom! De spaarrente tikt dus net de 1,0% aan terwijl de 1-weeks Euribor op bijna 1,4% staat. Dat is geen normale situatie. Het is de omgekeerde wereld op rentegebied.

Euribor omhoog geschoten door ECB-beslissingen

De ontwikkeling van de Euribor rente is duidelijk ingegeven door de rentebeslissingen van de ECB - de grote stappen waarmee de ECB-rente verhoogd is werken natuurlijk door in de Euribor. 

Hogere spaarrente in het verschiet?

Als ik naar deze grafiek kijk zou ik dus verwachten dat er nog een flink hogere spaarrente in het verschiet moet liggen voor ons. Toch? 

Deel via uw social media

Foto van Anneke Ranzato

Anneke Ranzato
Geschreven op vrijdag 18 november 2022

VanSpaarbankVeranderen.nl maakt gebruik van Cookies.