9 september 2022

Het hing natuurlijk al flink in de lucht, alle pijlen wezen al richting een forse renteverhoging door de Europese Centrale Bank (ECB). De verhoging met 0,75% was geen verrassing maar wel een bijzondere: het is de grootste renteverhoging ooit door de ECB. En zoals je vást wel weet niet de eerste dit jaar: in juli verhoogden ze de rente al met 0,5%

Bijzondere situatie ECB rente

Voor een beeld bij hoe bijzonder de huidige situatie is:

ECB rente 1997 - 2022
Bron: HomeFinance.nl

Het is niet alsof de rente historisch gezien nu opeens hoog is, maar de snelle stijging is extreem. 

Inflatie beteugelen

De boodschap van de ECB is duidelijk: de inflatie moet beteugeld worden. Dat is waarom ze de rente verhogen, in de hoop dat de economie wat vertraagt en de prijsstijgingen afzwakken.

Maatregelen om economie te vertragen

Eigenlijk gek: maatregelen om de economie te vertragen. We horen immers allemaal graag juichverhalen over hoe goed het gaat met de economie. Maar ja, als die groei ervoor zorgt dat alle prijzen ontploffen - dan is het een stuk minder prettig. Ondertussen zijn er wel al signalen van een aankomende recessie, dus de ECB neemt met die renteverhoging best een risico.

Verdere verhogingen ECB rente verwacht

De verwachting is bovendien dat de ECB-rente nog verder verhoogd zal worden, naar een niveau van 2 à 2,5%. 

Spaarrente ook omhoog?

Als spaarder denk je misschien: leuk dat de ECB de rente verhoogt, maar wanneer ga ik meer rente krijgen over mijn spaargeld? Dat zou natuurlijk ook wel een keer prettig zijn. 

Renault Bank en Bigbank nog stil

Bij de vorige renteverhoging door de ECB kwam Renault Bank direct met een hogere spaarrente. Bigbank ging mee, en zo kwam er nog een tweede ronde met verhogingen achteraan, een soort kleine spaaroorlog. Bij Renault Bank zag dat er zo uit:

Rente ontwikkeling bij Renault Bank

Op dit moment zijn die signalen er helaas nog niet... jammer. De laatste renteverhoging voor spaarrekeningen was vorige week vrijdag: Centraal Beheer ging van 0,06% naar 0,08%. Daar word ik dus niet heel warm van.

Huidige spaarrentes

Raar als spaarrente niet omhoog gaat

Het zou eigenlijk gek zijn als er nu geen banken op de ECB-renteverhoging reageren met een verhoging van hun spaarrente. Immers: als banken geld lenen bij de ECB moeten ze vanaf nu 1,25% betalen... zou het niet logischer zijn om dan geld te 'lenen' van spaarders tegen een wat lagere rente?

Willen banken wel geld aantrekken?

De vraag is vooral of banken geld willen aantrekken. Of hebben ze genoeg? De vraag naar hypotheken is nogal ingestort in Nederland. Misschien dat Renault Bank ook niet zo hard loopt als de vraag naar  (financiering van) nieuwe auto's minder is... En als Renault Bank niet beweegt, dan hoeft Bigbank waarschijnlijk ook niet zo nodig.

Grootbanken profiteren van luie spaarder

En de Nederlandse grootbanken? ABN Amro, Rabobank, ING, SNS enzo... daar verwachten we dan weer niet zo snel een hogere rente. Die profiteren van spaarders die toch niet overstappen met hun spaargeld, ook al kunnen ze bij een andere bank wel een (veel) hogere spaarrente krijgen. Zolang ze de enorme berg aan spaartegoeden toch wel binnenhouden, waarom zouden ze er dan een hogere rente voor betalen?

Massaal spaargeld weghalen

Dusss als we nou willen dat de grootbanken een betere spaarrente gaan vergoeden... dan moeten we misschien massaal ons spaargeld daar weghalen?

Deel via uw social media

Foto van Anneke Ranzato

Anneke Ranzato
Geschreven op vrijdag 9 september 2022

VanSpaarbankVeranderen.nl maakt gebruik van Cookies.