20 mei 2022

Het lijkt er toch echt op dat het niet meer lang gaat duren voordat de Europese Centrale Bank (ECB) haar rente gaat verhogen. Betekent dit dat er ook snel een einde komt aan de bijna-nul-rente op je spaarrekening?

Negatieve rente bij de ECB

Eigenlijk is iedereen het er wel over eens: de ECB kan niet anders dan het aanpassen van de rente. Het gaat daarbij om de rente die banken aan de centrale bank van Europa moeten betalen om daar geld te stallen. Die staat al een hele tijd negatief: - 0,5%. 

Banken berekenen door aan grote spaarklanten

Voor banken is dit de belangrijkste motivatie om ook een negatieve rente te hanteren voor grote spaartegoeden. Als bank moeten ze betalen, dus dat berekenen ze door aan de grote klanten. Kleinere spaarders ontspringen de dans - een negatieve rente bij de gewone Nederlander durven de banken tot nu toe nog niet aan.

Signalen van renteverhoging ECB

Tot voor kort was de ECB behoorlijk terughoudend als het ging over het verhogen van de rente. Het laag houden van de rente is een manier om de economie aan te jagen: dan is lenen goedkoop (en daarmee kopen/investeren) en loont sparen (en dus niet uitgeven van geld) nauwelijks. Het idee is dat er dan meer uitgegeven wordt, wat goed is voor de economie.

Hoge inflatie

Alleen ging opeens de inflatie flink omhoog. Vanuit de gedachte dat rente in elk geval de inflatie moet compenseren zou het logisch zijn dat de rente dan verhoogd wordt. In eerste instantie leek deze ontwikkeling de ECB niet van gedachten te veranderen: de inflatie zou tijdelijk zijn en dus geen reden om de rente te verhogen. De inflatie blijkt echter - vooral door de oorlog in Oekraïne - hardnekkig, dus kunnen ze niet meer om een renteverhoging heen.

Renteverhoging ECB per juli waarschijnlijk

De kans lijkt bijzonder groot dat de ECB de rente per juli verhoogt. Zoals het er nu naar uitziet met 0,25 procentpunt, maar het kan ook 0,5 worden. Dat ligt aan de ontwikkeling van de inflatie. Dat is tenminste wat Klaas Knot (president van De Nederlandsche Bank DNB) zegt in de uitzending van College Tour die zondag op TV komt:

Mijn voorkeur op basis van de huidige kennis zou zijn om de rente met 0,25 procentpunt te verhogen. Tenzij we in de komende maanden nog meer informatie krijgen dat de inflatie zich verder aan het verbreden is, dan wel verder aan het oplopen is. Als dat het geval is, dan zou eventueel een grotere rentestap ook niet moeten worden uitgesloten.

Nu is hij president van de Nederlandse centrale bank, niet de Europese... dus wat zegt dat? Waarschijnlijk heel wat. In die College Tour uitzending is niet hij, maar de ECB-president Christine Lagarde de hoofdgast. En zij zegt:

Klaas Knot en ik zitten op dezelfde lijn. Het is ons doel om de inflatie terug te brengen naar 2 procent op de middellange termijn. We zullen daar alle middelen voor inzetten en we hebben dat proces ook al in gang gezet.

 Dus: spaarrente omhoog?

Als we er vanuit gaan dat de ECB-rente omhoog gaat, betekent dit dan ook dat we snel meer rente gaan krijgen over ons spaargeld? Dan heb ik het over het flexibele spaargeld, op een spaarrekening waar je het ook weer van kunt opnemen.

Waarschijnlijk niet

Helaas... de algemene verwachting is dat daar ook met deze rentestap van de ECB niet veel aan zal veranderen. Met een rentestap van 0,5% komt de ECB-rente op 0,0% - dus banken gaan dan nog steeds geen rente kríjgen bij de centrale bank. Dus leveren ze nog steeds geld in als ze de spaarder wel een betere vergoeding gaan geven.

Hogere grens voor negatieve rente

Wat waarschijnlijk wel zal gebeuren is het ophogen van de grens waarboven grote spaarders die negatieve rente moeten betalen. Of misschien verdwijnt die wel helemaal uit de rentelijsten. Daar heb je als 'gewone' spaarder echter helemaal niets aan.

Depositorentes duidelijk omhoog

Wie wat meer rente wil krijgen over z'n spaargeld kan wel kijken naar de deposito's. De rentes bij het vastzetten van geld gaan wél duidelijk omhoog - de ene na de andere renteverhoging komt langs.

Rentewijzigingen deposito's

Dat heeft niets met de ECB-rente te maken - die rentes worden door hele andere maatstaven bepaald. Daar ging ik een paar weken geleden al uitgebreid op in. Voor de korte termijn kijken we naar de Euribor-rentes, voor de langere looptijden naar de kapitaalmarktrente.

Euribor 12 maanden stijgt aardig

Ik vind vooral de ontwikkeling van de 12-maands Euribor interessant. Dat zegt iets over de mogelijkheden voor het vastzetten van je geld voor 1 of 2 jaar vast. In de blog van 15 april liet ik daar een grafiek van zien, daarin was de 12-maands Euribor ongeveer op het nulpunt beland. Inmiddels komt die daar ruim bovenuit:

Euribor rentes tm 20 mei 2022Euribor-rentes | bron: HomeFinance.nl

Deposito's bij Nederlandse banken

We zien bij de Nederlandse banken vooral beweging in de rente voor de langere looptijden, vanaf 3 jaar vast. Zowel Rabobank als Nationale Nederlanden heeft daarin de afgelopen week een flinke stap gezet:

Dat betekent niet dat we opeens die Nederlandse banken terugzien bij de hoogste depositorentes - elders in Europa zijn die nog steeds hoger. Voor spaarders die hun geld in eigen land willen houden vanwege het depositogarantiestelsel is dit desondanks goed nieuws.

Actuele depositorentes vergelijken

Kortom: betekent een hogere ECB-rente dat je ook meer rente gaat krijgen op je spaarrekening? Waarschijnlijk niet... vooralsnog is langer vastzetten op een deposito dé manier om een wat hogere vergoeding te krijgen.

Deel via uw social media

Foto van Anneke Ranzato

Anneke Ranzato
Geschreven op vrijdag 20 mei 2022

VanSpaarbankVeranderen.nl maakt gebruik van Cookies.