2 september 2022

Je spaargeld stallen in het buitenland, sta jij daarvoor open? Vorige week stond er nog een artikel in het NRC waarin wij aan het woord komen over de spaarrente, en dan vooral de kansen in andere landen. Want in Nederland... tja, hier krijgen we toch echt een ruim lagere rente dan bij sommige banken uit andere landen in Europa.

Hoewel sparen over de grens de laatste jaren toegankelijker is geworden en door hogere rentes interessanter, blijft het voor veel Nederlandse spaarders een brug te ver, ziet Bieleveldt.

Buitenland een brug te ver?

Die brug te ver... dat is afhankelijk van het land voor mij. België, Frankrijk, Duitsland, dat vind ik voor mezelf wel prima. Zweden zou ik bij een goede rente ook wel overwegen. Maar Italië, Spanje, Estland, Letland, Portugal, Tsjechië, Slowakije... tot nu toe ben ik niet geneigd om daar geld te stallen.

Icesave trauma

Is het m'n Icesave-trauma dat daar opspeelt? Zou zomaar kunnen. Destijds had ik er geen probleem mee om een bedrag in IJsland neer te zetten voor een hogere rente, en dat heeft toch wel een boel stress opgeleverd. Gelukkig opgelost en geld teruggekregen, maar toch.

2% voor 1 jaar vast in Italië

Nu verhoogt Banca Progetto vandaag de depositorente: je kunt daar 2% rente krijgen als je je geld 1 jaar vastzet. Dat is toch wel een serieus interessante rente. De beste rente in ons eigen land voor 1 jaar vast is precies een procent lager, 1% bij GarantiBank en YapiKredi. En vrij opvraagbaar... in Nederland 0,06%, in Frankrijk en Estland 0,65%. 

Spaarrentes vergelijken

Scheelt op € 10.000 (bijna) € 200 in een jaar...

Stel: je geld staat op de best renderende Nederlandse spaarrekening zonder voorwaarden - tegen 0,06%. Je hebt daar bijvoorbeeld € 10.000 waarvan je zeker weet dat je er het komende jaar niets mee gaat doen. Bij dit renteniveau krijg je dan ... schrik niet: € 6,= aan rente. Kies je voor dat 1-jaars deposito van die Italiaanse bank, dan is dat € 200,= rente. Toch best wel een serieus verschil, die € 194,=. De kans is groter dat jouw geld bij één van de grootbanken staat, dan scheelt het € 199 of € 200. Dit gaat er dan wel vanuit dat de rentes daar niet omhoog gaan in het komende jaar.

... of € 100

Voor een eerlijke vergelijking zet je het natuurlijk af tegen een 1-jaarsdeposito in Nederland. Dan krijg je 1% rente op dit moment, is het verschil dus € 100,=.

Geld in Italië stallen? Ik twijfel.

Maar goed, voor die 2% voor 1 jaar vast moet je het geld dus wel in Italië stallen. Nu heb ik een (aangetrouwde) Italiaanse achternaam, maar toch twijfel ik daarover.

Als Banca Progetto failliet zou gaan...

Wat als je daar geld neerzet voor een jaar en Banca Progetto gaat binnen dat jaar failliet? Dan kun je aanspraak maken op het Italiaanse depositogarantiestelsel, natuurlijk. Hoe doe je dat - in je beste Italiaans?

Spaarplatform Raisin helpt

Daar komt dan het spaarplatform om de hoek kijken: Raisin is de tussenliggende partij. Die regelt de administratie rondom het openen van het deposito en springt ook voor je in bres als er onverhoopt een beroep gedaan moet worden op de spaargarantie voor een faillissement van de banken waar ze mee samenwerken. 

Raisin - internationaal spaarplatform

Waar moet je vertrouwen in hebben?

De vraag is dus eigenlijk niet hoeveel vertrouwen je hebt in die specifieke bank. Het gaat erom of je erop vertrouwt dat het land (in dit geval Italië) de spaargarantie netjes uitvoert en dat het platform je goed helpt met de afhandeling van het beroep dat je moet doen op het depositogarantiestelsel. Als je dat vertrouwen hebt kun je het dus wel doen, als je er enorm zenuwachtig van wordt... dan beter van niet.

Vertrouwen in Raisin

Heb ik dat vertrouwen? Mijn ervaring met Raisin tot nu toe is prima dus ik ben geneigd hen wel te vertrouwen op de dienstverlening bij een onverhoopt faillissement. 

Vertrouwen in Italiaanse garantie

Maar ja, de Italiaanse uitvoering? Dat vind ik wel een dingetje. Italianen en betrouwbaarheid is niet per definitie een logische combinatie (manlief, half Italiaan, leest dit toch niet 😉). 

Vertrouwen in EU

Aan de andere kant: je zou er toch vanuit moeten kunnen gaan dat het depositogarantiestelsel in ieder Europees land netjes uitgevoerd wordt. Het is een EU-regel tenslotte. Maar ja, bij Icesave gaf het ook zo'n gedoe....

Kortom: ik weet het niet. Wat doe jij?

Deel via uw social media

VanSpaarbankVeranderen.nl maakt gebruik van Cookies.