26 augustus 2022

De laatste tijd is er zoveel beweging in de rentes voor sparen, dat ik bijna zou vergeten me af te vragen of je nog wel geld overhoudt om te sparen. Of nou ja - ik vergeet het niet, maar heb daar al een tijd niets meer over geschreven. Terwijl het een reuze-actuele vraag is met de torenhoge inflatie.

Bizar hoge inflatie: alles is duurder

Het was half mei toen ik voor het laatst op VanSpaarbankVeranderen een blog schreef over de inflatie: Torenhoge inflatie: gevolgen voor jouw spaargeld. We hadden toen twee maanden met een inflatie van meer dan 9% achter de rug. Over mei en juni lag deze iets lager - resp. 8,81% en 8,55%, maar in juli gingen we door de 10%-grens heen met 10,28%. Het is er dus niet beter op geworden.

Spaarrentes gelukkig wat gestegen

Het goede nieuws is dat sinds dat artikel in mei de spaarrentes wel gestegen zijn. Door de kortstondige rente-oorlog tussen Renault Bank en Bigbank is de hoogste rente voor vrij opvraagbaar spaargeld gestegen naar 0,65% (dat was 0,35%) en bij de deposito's wordt de ene na de andere renteverhoging doorgevoerd.

Rente omhoog

Niet dat we ook maar enigszins in de buurt komen van het inflatiepercentage, maar iets is nog steeds beter dan niets.

Veel mensen hebben - of krijgen - een probleem

De inflatie laat zien dat het leven fors duurder is geworden in het afgelopen jaar. Zo'n 10% duurder dus. Daar maken veel mensen zich zorgen over, logisch. Als je een jaar geleden net aan rondkwam met je inkomen heb je nu een probleem. Je merkt het overal, bij alles dat je koopt: de prijzen zijn serieus gestegen. Ik schrik er bij het boodschappen doen ook elke keer weer van.

Zware winter in aantocht

En dan die energierekening! De winter die eraan komt kon daardoor financieel nog weleens een hele nare worden, met de gasprijs die op een recordhoogte staat. Niet voor niets is de druk op het kabinet groot om iets aan koopkrachtreparatie te doen - de vraag is alleen welke maatregel(en) ze gaan nemen.

Opties bij moeite met rondkomen

Wie moeite heeft of krijgt met rondkomen heeft een paar opties:

  • kop in het zand steken en niets veranderen
  • kijken naar mogelijkheden om het inkomen te verhogen
  • kijken naar mogelijkheden om de uitgaven te verlagen

Kop in het zand en interen op je spaargeld...

De eerste optie kun je kiezen zolang je genoeg spaargeld hebt om op in te teren. Als je elke maand een beetje van je spaarrekening overmaakt naar je betaalrekening is er geen probleem: je kunt blijven kopen wat je altijd kocht en al je rekeningen betalen. Het saldo van je spaarrekening loopt alleen terug, wel een beetje jammer.

... of rondkomen met geleend geld

De kop-in-het-zand keuze wordt overigens niet alleen gemaakt door mensen met genoeg spaargeld. Je kunt je saldo ook aanvullen met geleend geld:

  • Elke maand een beetje meer rood staan op je betaalrekening.
  • Je creditcard steeds verder uitmelken.
  • Geld lenen van vrienden of familie.
  • Spullen kopen op afbetaling of met uitgestelde betaling.
  • Een flitskrediet zoals Saldodipje afsluiten.

Allemaal niet zo verstandig, want dat geleende geld moet je toch echt weer terugbetalen. En waar ga je dat van doen als je nu al geld tekort komt in de maand?

Wat kun je anders doen?

Dus als het anders kan zou ik zeggen: doen. Wat kun je anders doen? Het klinkt simpeler dan het vaak is, maar de basis is toch gewoon: ergens iets veranderen. Bij de inkomsten en/of bij de uitgaven. 

Meer inkomsten

Het goede nieuws is dat er een heleboel bedrijven staan te springen om personeel. Dat biedt kansen. Als je nog geen volledige werkweek hebt kun je misschien een extra baantje nemen voor extra inkomsten. Of je gaat met je werkgever in gesprek over een loonsverhoging, of zoekt naar een andere baan waar je meer gaat verdienen. 

Minder uitgeven

Aan de uitgavenkant kunnen sommige mensen ook nog heel wat winst behalen. De bespaartips vliegen je in deze tijd om de oren, dat is logisch. Hier op VanSpaarbankVeranderen.nl dus de laatste tijd niet, maar er is hier genoeg te vinden aan tips om te besparen. Kijk maar even terug naar dit artikel: 20 inkoppers over geld besparen - met daarin ook nog een opsomming van 9 andere artikelen met bespaartips.

Besparen op boodschappen

Als ik nadenk over besparen bij ons thuis gaan mijn eerste gedachten toch altijd naar de boodschappen. Daar gaat bij ons elke week best veel geld naartoe en dat kan absoluut minder. Bijvoorbeeld door...:

  • ...naar een budgetsupermarkt te gaan in plaats van te laten bezorgen
  • ...goed te plannen met je inkopen
  • ...in de supermarkt met een lijstje te werken en je daaraan te houden
  • ...A-merken te vervangen door huismerken of merkloze artikelen (no-names)
  • ...goed op de aanbiedingen te letten 
  • ...die aanbiedingen goed op waarde te schatten (is het wel écht voordelig?)
  • ...eerst eens op te maken wat je in de kast hebt staan
  • ...te accepteren dat sommige artikelen nu gewoon even te duur zijn
  • ...creatieve goedkope maaltijden te bedenken
  • ...de luxe waaraan we gewend zijn geraakt los te laten

Dit zijn dingen die voor jou misschien allang een gepasseerd station zijn, die je allemaal allang doet. Maar zet jij je eerste stappen op het bespaarvlak, dan kun je hiermee al een heleboel resultaat halen.

Deel via uw social media

Foto van Anneke Ranzato

Anneke Ranzato
Geschreven op vrijdag 26 augustus 2022

VanSpaarbankVeranderen.nl maakt gebruik van Cookies.