11 oktober 2021

In mei van dit jaar kregen we voor het eerst de mogelijkheid om eenvoudig een spaarrekening te openen in Zweden. Het internationale spaarplatform Raisin kwam toen met Nordax als nieuwe bank in het keuzepalet.

Spaargarantie in Zweden

Voor ons betekende dat: het toevoegen van informatie over het depositogarantiestelsel van Zweden op onze website. Zodra er spaarrekeningen of deposito's afgesloten kunnen worden in een land zorgen wij ervoor dat je kunt zien hoe de spaargarantie in dat land werkt. 

Garantie in Zweedse kronen

Dan nog even over de garantie in Zweden. Aandachtspuntje is dat geld bij Zweedse banken niet in euro's gegarandeerd is. Logisch: in Zweden betalen ze niet met de euro, maar met Zweedse kronen. Dat was wel weer even wennen toen ik daar een paar jaar geleden was - omrekenen enzo. Dat was echt wel een tijd geleden!

Wisselkoers zorgt voor hoger of lager garantiebedrag

Dat omrekenen is precies wat er ook gebeurt met het Europees vastgestelde garantiebedrag van €100.000. Eens in de zoveel tijd wordt dat omgerekend naar Zweedse kronen, dat is dan de garantie. Door de wisselkoers tussen de euro en de Zweedse kroon kan de werkelijke garantie dus op een x-moment op meer of minder dan €100.000 (per persoon, per bank) uitkomen.

Nieuwe Zweedse spaarbank in Nederland: Klarna

Afgelopen week kwam Raisin met een tweede Zweedse bank voor onze lijst met spaarrekeningen: Klarna. De rente die Klarna biedt (0,16%) is hoger dan die van Nordax (0,10%), maar ruim lager dan die van de Franse Renault Bank (0,35%).

Rentes op dit moment

Sparen in Nederland zakt verder omlaag

Het is inmiddels een bonte lijst met vlaggetjes bij de garantiestelsels. Dat was al heel gebruikelijk bij de deposito's... tot nog niet heel lang geleden waren de spaarrekeningen toch echt vooral van Nederlandse banken. Dat is duidelijk verleden tijd: de eerste Nederlandse bank in de vergelijking van spaarrekeningen is LeasePlan Bank - op de 7e (!) plaats.

Twee spaarrekeningen uit Zweden

Het Zweedse vlaggetje komt nu dus twee keer voor in de top van de ranglijst met spaarrekeningen. Of dat betekent dat er veel Nederlands spaargeld naar Zweden verhuist betwijfel ik eerlijk gezegd, maar wie weet... als je meer vertrouwen hebt in de Zweedse overheid qua garantie dan in de Franse, dan is het een overweging.

0% rente = geen lenen?

Dan even over Klarna... ken je die naam niet ergens van? Bij mij ging er wel een belletje rinkelen toen Raisin het nieuwe aanbod bekendmaakte. Ik heb eerder dit jaar nog een artikel geschreven op HomeFinance waar Klarna er bij mij niet goed vanaf kwam: ze noemden uitgesteld betalen 'geen lenen'. Hoe ze daarbij kwamen? Omdat de rente 0% is ... tenminste, als je binnen 14 of 30 dagen terugbetaalt.

Geen rente = niet sparen?

Ah! Dan is sparen bij een aantal Nederlandse banken op dit moment dus geen sparen? De rente is immers 0% bij ABN AMRO, Triodos Bank, Knab, Credit Europe, AT Bank, Van Lanschot... en inmiddels ook bij Nationale Nederlanden.

Sparen zonder rente is evengoed sparen

Natúúrlijk is het evengoed sparen, zelfs als je geen rente krijgt. Zelfs als je moet betalen vanwege de negatieve rente. Het blijft zo dat je geld apart zet om later iets mee te kunnen doen.

Lenen zonder rente is echt wel lenen

Net als dat geld uitgeven dat niet van jou is gewoon lenen is, ook al betaal je geen rente. Als ik van jou een tientje leen... is het gewoon lenen. En moet ik het terugbetalen. Ook al zingt Huub van der Lubbe van De Dijk nog zo hard dat je het nooit meer terugziet (sorry - ik ben pas naar het concert 40 jaar De Dijk geweest...).

Nooit nulrente bij Klarna?

Dat Klarna de naam van de nieuwe spaarbank in Nederland was, dat gaf bij mij dus niet direct een juichstemming. Aan de andere kant... als ze 'geen rente' zien als 'niet sparen'  zullen zij de stap naar een nulrente op de spaarrekeningen nooit zetten? 

Deel via uw social media

Foto van Anneke Ranzato

Anneke Ranzato
Geschreven op maandag 11 oktober 2021

VanSpaarbankVeranderen.nl maakt gebruik van Cookies.