27 augustus 2021

Eerder deze week meldden verschillende nieuwssites dat het coronaspaargeld niet massaal wordt uitgegeven. Zo ongeveer de helft van de 46 miljard (!) die tot nu toe extra gespaard is in coronatijd zou op de bankrekeningen blijven staan.

Sparen in coronatijd?

Voor een deel van Nederland zal het nog steeds bizar klinken: extra sparen in coronatijd. Hoezo dan? Hele branches lagen op hun gat en moesten met steun van de overheid in leven gehouden worden. Talloze ondernemers en zzp'ers kwamen snel in enorme financiële problemen door het wegvallen van de omzet van hun activiteiten.

Voor hen zal sparen in de afgelopen anderhalf jaar een droom geweest zijn - een vlucht uit de nachtmerrie van het geldtekort.

Veel mensen hielden geld over

Tegelijk bleek al snel dat er ook heel veel mensen waren die ruim geld overhielden tijdens de lockdown. We konden niet uit eten, niet naar het theater of de bioscoop, niet stappen, niet op vakantie naar het buitenland, een tijdje zelfs niet winkelen... wie daar normaal gesproken veel geld aan uitgeeft had opeens een flink overschot aan het eind van de maand.

46 miljard extra gespaard

Met z'n allen hebben we op die manier volgens De Nederlandsche Bank (DNB) dus maar liefst 46 miljard euro extra gespaard. Extra. Bovenop ons normale spaargedrag zeg maar. Niet te bevatten toch, zo'n bedrag? 

Extra sparen

Wat doen we met dat kapitaal?

De volgende vraag is : wat doen we met dat geld? Houden we het vast voor de zekerheid of geven we het in een noodtempo uit?

Op spaarrekening wordt het kleiner

Op je spaarrekening laten staan is in feite zwaar zonde: de spaarrente is nagenoeg niets - ondertussen moet je wel belasting betalen als je boven de vrijstelling voor de vermogensbelasting zit. En zelfs als dat niet zo is: je euro's worden in elk geval minder waard door de inflatie. 

Sparen voor buffer en lange termijn doelen

Natuurlijk laten we wél lekker geld op onze spaarrekening staan. En terecht: om een buffer te hebben voor onverwachte situaties en uitgaven is dat ook echt een heel goed idee.

Geld sparen voor buffer

Bovendien... waar moet je het geld voor langere termijn spaardoelen anders laten? Je kunt natuurlijk kiezen voor beleggen - maar als je dat niet wilt is de bank toch nog de beste plek.

Coronaspaargeld uitgeven

Of uitgeven. Zéker geld dat je anders wel uitgegeven zou hebben in de coronamaanden... er is geen reden om het niet uit te geven. Dat had je immers ook gedaan als dat nare virus niet de kop op had gestoken.

Inhaaluitgaven binnen een jaar

Er zijn ongetwijfeld aankopen of uitgaven die je niet hebt gedaan, die je nu alsnog kunt doen. Inhaaluitgaven noemen we die. Daar hebben ze bij DNB ook wel een idee over. Ze verwachten dat zo'n 14% van de extra spaarcenten binnen een jaar alsnog besteed wordt. Waaraan? Vooral aan kleding, elektronische apparaten en auto's. 

Recreatie uitgaven lastig in te halen

Lastiger in te halen zijn uitgaven aan vakanties, horeca, cultuur en recreatie. Die doe je nu wel weer of ga je wel weer doen, maar inhalen... dat zou betekenen dat je nu dubbel uit eten gaat en naar de bios, naar het theater, en zelfs op vakantie. Dat is veel minder logisch, want je moet er buiten geld ook tijd voor hebben. En gelegenheid, want het is niet alsof op reis gaan nu al zo makkelijk gaat.

Vakantie

Eigen woning en financiële bestemmingen

Veel mensen blijken hun extra gespaarde geld in hun eigen woning te steken. In een aankoop of verbouwing. En dan zijn er nog de financiële bestemmingen: leningen aflossen, beleggen en schenken. 

Beleggen toch niet zo populair?

Wat ik grappig vind is dat beleggen alleen genoemd wordt in de marge, als één van de 'overige bestedingsdoelen'. Terwijl je soms - uit de media - het idee krijgt dat iedereen aan het beleggen is geslagen.

Beleggingsapps en cryptohype

Met de makkelijke beleggingsapps en ook de cryptohype kun je die indruk wel hebben. In de praktijk lijkt dat dus niet zo te zijn - zo ongeveer de helft van al dat geld blijft gewoon op spaarrekeningen staan.

Cryptohype

Sparen: 0,01% of 0,35% rente

Ik kan dan alleen maar hopen - maar weet wel beter - dat dit de rekeningen bij de grootbanken zijn. Je weet wel, die banken die 0,01% aan rente vergoeden en bij de grootspaarders 0,5% rente in rekening brengen. En dat terwijl er nog steeds mogelijkheden zijn om tot 0,35% rente te krijgen. In Frankrijk ja (bij Renault Bank), dat wel.

Spaarrentes vergelijken

Nederlandse garantie met 5x zoveel spaarrente

Onder de Nederlandse spaargarantie kom je tegenwoordig niet meer verder dan 0,05% bij LeasePlan Bank. Maar ja, dat is nog steeds wel 5x zoveel als bij ING, Rabobank, SNS en ASN. Bij ABN Amro krijg je zelfs helemaal niets meer aan rente, net als bij Knab en Triodos Bank.

Op de hoogte blijven van rente en mogelijkheden voor sparen?
Meld je meteen aan voor onze gratis Update Sparen in je mail!

AANMELDEN

 

Deel via uw social media

Foto van Anneke Ranzato

Anneke Ranzato
Geschreven op vrijdag 27 augustus 2021

VanSpaarbankVeranderen.nl maakt gebruik van Cookies.