8 juli 2021

Groot nieuws: er is een nieuwe bank met de hoogste rente op vrij opvraagbare spaarrekeningen in Nederland! Met een rente van 0,35% komt Renault Bank bij introductie binnen op de eerste plaats in de vergelijking van spaarrentes. Is dat interessant of zitten er adders onder het gras?

Nieuwe buitenlandse banken

Het gebeurt de laatste tijd wel vaker dat er een nieuwe bank in de vergelijkingen verschijnt. Via de internationale spaarplatforms krijgen we vanuit Nederland steeds makkelijker toegang tot sparen bij banken in het buitenland, waardoor het een bont geheel aan garantie-vlaggetjes is  in de vergelijkingen.

Nu ook bij Sparen zonder voorwaarden

Dat gold al langer bij de deposito's en inmiddels ook bij Sparen zonder voorwaarden. Sterker nog: ook daar is de top 5 nu volledig bezet door buitenlandse banken. En dan bedoel ik niet de banken met een buitenlandse oorsprong die onder de Nederlandse garantie vallen, maar banken waarbij het spaargeld ook echt door een ander land gegarandeerd wordt.

Vergelijk nu alle spaarrekeningen zonder beperkingen

Renault Bank - duidelijk uit Frankrijk

Dat Renault Bank uit Frankrijk komt zal je niet verbazen. We kennen de naam tenslotte maar al te goed van de snelweg. Is het toevallig een bank van iemand met dezelfde naam als de autoproducent? Nee! Het ís van de Franse automaker, alleen dan de financiële tak daarvan. Via RCI Financial Services was Renault wel al actief in ons land met financiële producten rondom die auto's: lease, financieringen en autoverzekeringen. 

Renault Bank uit Frankrijk

Spaargeld ophalen voor lease en financieringen

Het spaargeld dat Renault Bank ophaalt in Nederland gaat - zoals je waarschijnlijk wel zou verwachten - naar de lease- en financieringsactiviteiten van Renault. Nederland is niet het eerste land waar de bank actief wordt, ze hebben inmiddels al heel wat ervaring met spaargeld.

Sparen via Raisin

Nu komen daar spaaractiviteiten bij, alleen niet via dezelfde onderneming. Renault Bank heeft een andere route gekozen om spaargeld uit Nederland te halen: de spaarrekeningen worden aangeboden via het internationale spaarplatform Raisin

Franse spaargarantie - hoe veilig is je geld daar?

Zodra het woord 'buitenland' in beeld komt bij sparen moet er eigenlijk altijd een alarmbelletje gaan rinkelen in je hoofd. Sparen in het buitenland betekent immers dat het geld dat je daar naartoe stuurt niet meer onder de Nederlandse spaargarantie valt. Is dat een probleem? Dat ligt wat mij betreft aan het land dat jouw spaargeld dan wél gaat garanderen.

Spaargarantie in Frankrijk

Vertrouwen in Frans depositogarantiestelsel

In dit geval is dat natuurlijk Frankrijk. Sparen onder de Franse spaargarantie - is dat een goed idee? Dat kun je  vanzelfsprekend alleen maar zelf beslissen. De vraag is dus of je voldoende vertrouwen hebt in de stabiliteit van de Franse economie en de betrouwbaarheid van de Franse overheid in het naleven van de beloftes die ze doen in het Franse depositogarantiestelsel

Frankrijk wel een overweging waard

Persoonlijk vind ik het wel een overweging waard. Frankrijk geeft me zo'n beetje hetzelfde gevoel als België en Duitsland, denk dat ik het wel zou aandurven om daar m'n spaargeld neer te zetten.

Vrijkomend deposito

Sterker nog: eerder deze week kreeg ik een mail van Raisin dat m'n deposito bij het Belgische CKV binnenkort afloopt... er komt dus een bedrag vrij waarvoor ik nog een nieuwe bestemming moet bepalen. Geen spijt van mijn beslissing om dat een jaar geleden vast te zetten voor 1 jaar tegen 1% rente. Of het weer een deposito wordt, daar moet ik nog even over nadenken - maar wie weet is Renault bank een aardig alternatief.

Welkomstbonus als je nieuw bent bij Raisin

Een account bij Raisin heb ik dus al, dat is wel praktisch. Om bij Renault te sparen heb je ook zo'n account nodig. Heb je die nog niet? Dan heb je eigenlijk mazzel, want dan heb je nog recht op de fijne Welkomstbonus die Raisin cadeau doet aan nieuwe relaties. Dat is in deze lage rentetijden éxtra leuk meegenomen!

Dit soort spaarnieuws wil je niet missen toch?
Meld je dus meteen aan voor onze Update Sparen in je mail!

Aanmelden

Deel via uw social media

Foto van Anneke Ranzato

Anneke Ranzato
Geschreven op donderdag 8 juli 2021

VanSpaarbankVeranderen.nl maakt gebruik van Cookies.