4 juni 2021

In mijn beleving zijn sparen en crypto's twee heel verschillende dingen. Toch zie ik ze net in één woord op mijn beeldscherm verschijnen: cryptosparen. Wat moet ik me daarbij voorstellen?

Bitcoin en andere cryptovaluta

Op Business Insider wordt véél geschreven over bitcoin en andere cryptovaluta. Dat is niet zo gek: het onderwerp is razend populair, vooral onder jongeren. Nog niet zo lang geleden schreef ik er zelf ook een blog over hier op VanSpaarbankVeranderen.nl: Op crypto-avontuur met je spaargeld?

Cryptocurrency - bitcoin

Enorme koersschommelingen

Overigens ben ik wel blij dat ik niet op dat moment in bitcoin ben gestapt, de ontwikkelingen sindsdien zijn behoorlijk heftig. De enorme koersschommelingen laten heel duidelijk zien dat cryptocurrency op dit moment gewoon nog heel risicovol beleggen is.

FOMO bij crypto's

Dat zal pas anders zijn wanneer betalen met die valuta gemeengoed wordt. Ondertussen kun je heel gemakkelijk het gevoel van FOMO (Fear Of Missing Out) hebben en daarom toch instappen. Bang dat je de crypto-boot mist zeg maar. Ik ken de term FOMO wel al langer maar in de crypto-wereld zie je het wel heel sterk terugkomen.

Cryptosparen tegen hoge rentes

Terug naar dat cryptosparen. Want crypto's kopen is dus écht iets anders dan sparen. Toch zijn er cryptobeurzen die de mogelijkheid bieden om te 'sparen' tegen vaste of variabele rentes. Rentes die er een stuk aantrekkelijker uitzien dan de huidige spaarrentes. Daar wil ik toch wel even wat meer over weten.

Rente percentages

Cryptosparen / crypto savings

Hoe werkt dat cryptosparen? Het is in feite het uitlenen van cryptocurrency aan een platform. Een crypto lending platform om precies te zijn. Hetzelfde als met euro's bij de bank: je geeft je valuta in bewaring. Het platform kan daar - net als jouw spaarbank - dan dingen mee doen om rendement mee te maken. Bijvoorbeeld door ze aan een ander uit te lenen tegen een hogere vergoeding.

Dat is leuk, maar om crypto's te kunnen uitlenen moet je ze wel eerst hebben, toch? En laat ik nou nog hard aan het twijfelen zijn of ik die dingen überhaupt wil komen... wat ik niet heb kan ik ook niet uitlenen.

Vergelijking cryptosparen

Er is een soort van vergelijkingssite voor cryptosparen: Cryptorentes.com. Daar zie ik dit overzicht staan:

Vergelijking cryptosparen op Cryptorentes.com

Sparen in euro's op crypto lending platform?

Als je hier snel naar kijkt zou je kunnen denken dat je gewoon in euro's kunt sparen bij Binance - en dat je dan 3,21% rente krijgt. Toch? Dat lijkt echt zo te zijn - zo wordt het ook verwoord op Business Insider:

In sommige gevallen kun je euro’s storten en krijg je rente over het eurotegoed. Volgens de site cryptorentes.com is dit het geval bij Binance, waar op euro’s een rente van ruim 3 procent wordt geboden.

Dus als ik het goed begrijp hoef je geen crypto's te kopen om mee te doen op dit crypto lending platform en zo een veel hogere rente te krijgen dan op welke spaarrekening dan ook...

Waar zit de adder? Geen spaargarantie!

Daar móet een flinke adder onder het gras zitten natuurlijk. Je weet wel: als iets te mooi lijkt om waar te zijn, is het dat vaak ook. De crux zit 'm op een hele logische plek: in het faillissementsrisico van het platform. Het gaat niet om een bank die onder het depositogarantiestelsel valt, dus het geld dat je daar stort is niet gegarandeerd. 

Geen garantie op je spaargeld

Ik zeg: leuk, die 3,21% rente - maar het risico is ook aanzienlijk. Je hebt geen enkele garantie dat het goed gaat met zo'n lending platform en als het over de kop gaat ben je simpelweg je geld kwijt. 

Lending platforms in euro's

Misschien denk je nu: dat is toch niet zoveel anders dan de lendingplatforms waar je laatst over schreef in Spaargeld uitlenen aan onbekenden... en daar zit wat in. Ook daar is geen garantie van toepassing en het gaat ook om platforms die geld uitlenen. Toch heb ik wel een klein bedragje gestort bij Lender & Spender. Is dat krom?

Snappen waar je mee bezig bent

Tja. Op één of andere manier heb ik meer vertrouwen in een platform dat gewone euroleningen verstrekt aan mensen die op een voor mij heldere manier geld lenen: met een persoonlijke lening. Dat voelt wel echt anders dan een platform dat cryptocurrency uitleent. Die crypto's snap ik gewoon nog niet helemaal, je ziet de koersen op en neer dansen en er gebeurt van alles in die wereld waar ik weinig van begrijp. 

Cryptosparen is exotisch beleggen

Zoals BI het artikel afsluit: "Kun je vermogen voor langere tijd missen en ben je bereid eventuele verliezen te accepteren, dan kan ‘cryptosparen’ een optie zijn. Je moet je ervan bewust zijn dat dit eigenlijk een vorm van exotisch beleggen is."... daar kan ik me goed in vinden. En beleggen is voor mij prima, maar exotisch beleggen... daar ben ik geloof ik nog niet aan toe. Dus ook niet aan cryptosparen.

Deel via uw social media

Foto van Anneke Ranzato

Anneke Ranzato
Geschreven op vrijdag 4 juni 2021

VanSpaarbankVeranderen.nl maakt gebruik van Cookies.