21 april 2021

De negatieve rente - betalen voor je spaargeld bij de bank - komt voor steeds meer spaarders in zicht. De banken schuiven de grens waarboven die negatieve rente geldt in een fors tempo omlaag. Zal ook de kleine spaarder moeten gaan betalen voor de euro's op z'n spaarrekening?

Grootbanken verlagen negatieve rente-grens

Van grootbanken ABN AMRO en ING hoorden we de afgelopen weken al dat zij de grens voor de negatieve spaarrente per 1 juli gaan verlagen. Bij ING van € 250.000 naar € 100.000 en bij ABN AMRO van € 500.000 naar € 150.000. Deze week maakte de Volksbank - moeder van SNS, ASN en RegioBank - bekend vanaf die datum ook de grens op € 100.000 te zetten. De Rabobank houdt de grens vooralsnog op € 250.000, maar voor hoe lang nog?

Rentepercentages

Niet lager dan € 100.000

Zolang de grens € 100.000 of hoger is zal er niet veel commotie over ontstaan. Verstandige spaarders hebben immers - in verband de spaargarantie - nu al niet méér dan een ton aan spaargeld bij één bank staan. Er zijn dus - ook met de verlaagde grenzen - niet veel spaarders die geraakt worden door de negatieve spaarrente.

Weinig spaarders geraakt

Dat blijkt ook uit de percentages die de banken noemen: Rabo stelt dat 98,7% van de spaarders buiten schot blijft, ABN AMRO noemt 97%. Bij ING en Volksbank zal het niet anders zijn verwacht ik.

Hoe lang blijft dit zo?

De hamvraag is: hoe lang blijft de grens nog op of boven die €100.000? Wanneer gaan banken daar doorheen en worden ook kleinere spaarders geconfronteerd met een negatieve rente? De banken sluiten dat duidelijk niet uit - blijkt wel uit hun opmerkingen tegen NU.nl:

  • Rabobank: "..gezien het rentebeleid vanuit de Europese Centrale Bank kunnen we helaas geen garanties geven dat we de drempel niet verder verlagen."
  • ABN AMRO: "Uitgangspunt is dat we kleine spaarders willen ontzien" - verdere verlagingen sluiten ze niet uit, al zeggen ze wel dat het "zeer onwaarschijnlijk" is je moet gaan betalen bij een spaarsaldo van minder dan € 20.000.
  • ING: "We kunnen niet ingaan op toekomstige ontwikkelingen."

Zou spaarder in beweging komen?

Zodra een bank de stap zet (en als één schaap over de dam is...) om de grens lager te stellen dan de garantiegrens krijgen veel meer spaarders te maken met een negatieve spaarrente. Zou dat ze in beweging brengen? Ik ben enorm benieuwd of het besef dat je moet gaan betalen voor je spaargeld een reden is om dan eindelijk maar eens Van Spaarbank te Veranderen. 

Hoogste spaarrente

Angst voor verlies sterker dan kans op winst

De angst voor verlies heeft veel meer impact op mensen dan de kans op winst. Die psychologische redenering maakt dat ik wel verwacht dat spaarders gaan overstappen als ze voor lagere saldi moeten gaan betalen. 

Langzaam gewend aan idee negatieve rente

Aan de andere kant raakt Nederland wel langzaam aan gewend aan het idee van een negatieve spaarrente. Een tijd geleden was een 0-rente een heikel punt, daar hoor je nu niemand meer over.

Negatieve spaarrente verboden?

In september 2019 - nog geen twee jaar geleden dus - schreef ik hier nog een blog over de vraag of een negatieve spaarrente verboden zou moeten worden. Het verbod kwam er niet, de min-rente wel. En moet je nu kijken... het is al helemaal gewoon - maar voor bijna alle spaarders nog heel ver van hun bed. 

Verbod op negatieve rente?

Garantie voor spaarders tot € 100.000?

Een klein jaar geleden - in juni 2020 - vroeg de Consumentenbond om een garantie van minister Hoekstra dat de spaarrente niet negatief zou worden voor saldi tot € 100.000. Die garantie is er ook niet gekomen - dat zou me ook verbaasd hebben. 

Opschudding in spaarland

Kortom: alles is nog mogelijk. Waar ik eerder zelf ook nog dacht dat de banken niet de stap zouden zetten naar een negatieve rente voor saldi minder dan een ton... durf ik daar nu niet meer m'n hand voor in het vuur te steken. Sterker nog, ergens hoop ik dat ze het wel gaan doen. En dat spaarders dan inderdaad eindelijk in beweging komen. Een beetje opschudding in spaarland, dat lijkt me wel wat.

Deel via uw social media

Foto van Anneke Ranzato

Anneke Ranzato
Geschreven op woensdag 21 april 2021

VanSpaarbankVeranderen.nl maakt gebruik van Cookies.