25 september 2019

Het is inmiddels alweer een maand geleden dat ik hier iets schreef over de mogelijkheid van een negatieve spaarrente. Je weet wel - dat beeld dat je moet gaan betálen om je spaargeld door de bank te laten bewaren. Dat we (nagenoeg) geen spaarrente krijgen, daar zijn we eigenlijk al aan gewend. Maar betálen?

Wat gaan we doen bij een negatieve spaarrente?

De stemming is duidelijk: dat gaan we niet accepteren. AD schreef: Twee op de drie spaarders pikken boete op sparen niet. Consumentenprogramma Rader stelt dat 53% van de Nederlanders bij een negatieve rente het spaargeld van de rekening afhaalt:

31 procent haalt alles eraf, 18 procent het grootste gedeelte, 4 procent een klein gedeelte. Nog eens 19 procent zou van bank overstappen. 16 procent weet het nog niet.

En wat gaan ze er dan mee doen?

De meeste mensen zeggen het thuis neer te leggen (37%). Een derde zou het in een kluis bewaren, 31 procent kiest voor een betaalrekening. 19 procent zou de hypotheek (extra) aflossen. 12 procent gaat beleggen, 11 procent het huis verbouwen of aanpassen. Een even grote groep zou overstappen naar een buitenlandse rekening. 9 procent zou het uitgeven.

Heel eerlijk gezegd zou ik het nog moeten zien. Natuurlijk roepen we dat we ons geld van de rekening halen als we ervoor moeten gaan betalen. Maar als het puntje bij paaltje komt? Ga jij een aanzienlijk bedrag aan spaargeld bij jou thuis in de kast leggen? Ik niet hoor...

Spaargeld overhevelen naar je betaalrekening?

De keuze om je geld op je betaalrekening te stallen lijkt de meest logische. Dat snappen banken ook wel, dus áls het al zover zou komen, dan gaan ze natuurlijk wel zorgen dat je niet de negatieve rente kunt omzeilen door het op een betaalrekening te zetten met nulrente. Dan wordt die rente ook negatief, of een begrenzing van het bedrag dat je op je lopende rekening kunt hebben. 

Ontwrichting van de bankwereld

Trouwens, ook die negatieve spaarrente moet ik nog zien. Ik geloof niet zo dat banken het aandurven om ons geld in rekening te brengen voor het aanhouden van spaargeld. Juist omdat de kans groot is dat er echt wel heel veel mensen zijn die uit protest hun geld gaan opnemen. Dat zou de bankwereld behoorlijk ontwrichten lijkt me zo.

Komt er een verbod op negatieve spaarrente?

Alleen al daarom bemoeit de overheid zich daar natuurlijk ook mee. Minister Hoekstra is al in overleg met banken over dit onderwerp. Interessant overigens hoe media daar verschillend over berichten:

De één zegt: hij sluit het niet uit. De ander zegt: hij ziet er geen heil in. De derde zegt: geen verbod. Dat laatste heeft hij in elk geval niet gezegd, maar het is natuurlijk typisch Telegraaf om het op die manier te vertalen naar een kop. 

Geen verbod en ook geen negatieve spaarrente

Mijn inschatting is vooralsnog dat er géén echt verbod zal komen, maar dat de overheid wel flink invloed zal uitoefenen op de banken. Wellicht zelfs een compensatie zal voorstellen aan de banken om hun renteverliezen te verzachten, waardoor die negatieve spaarrente er niet hoeft te komen. Maar veel zal afhangen van wat er in Duitsland gebeurt. Kiezen ze daar voor een verbod, dan zou het zomaar kunnen dat Nederland die stap ook zet.

Deel via uw social media

Foto van Anneke Ranzato

Anneke Ranzato
Geschreven op woensdag 25 september 2019

Anoniem
  • Avatar
    Simon 03 oktober 2019
    Verbieden hoeft niet als de banken alleen een negatieve rente berekenen voor mensen en bedrijven met veel geld. De grote spaarbedragen zitten niet bij 90 procent van de spaarders. Dus als de bank daar rekening mee houdt is er niets aan de hand.

VanSpaarbankVeranderen.nl maakt gebruik van Cookies.