12 maart 2021

Heb jij genoeg spaargeld of is het maar magertjes? Tja, wat is genoeg? Als je geen concrete spaardoelen hebt wil dat niet zeggen dat het ook niet handig is om wel spaargeld te hebben.

Spaarpot voor de breek

Waarschijnlijk weet jij ook wel dat het slim is om een buffer te hebben: een pot met geld waar je onverwachte situaties mee kunt opvangen. 'Voor de breek'... is dat nog een uitdrukking die we tegenwoordig gebruiken?

Sparen voor de breek

Voor als je het opeens nodig hebt

Nou ja, je weet wel wat ik bedoel. Een reserve voor kosten die je opeens voor je kiezen krijgt die je niet had zien aankomen. Die je dus niet had meegenomen in je budget... als je al werkt met een budget. Of voor als je inkomen instort door het verlies van je baan of tegenvallende winst van je bedrijf. Kortom: een buffer is heel verstandig.

Buffer komt er niet zomaar

Maar ja, die buffer komt er niet zomaar. Daarvoor moet je wel actief geld sparen. Liefst structureel, elke maand, geld apart zetten om de buffer te spekken. En dat is nou net wat er vaak bij inschiet. Zelfs als je eigenlijk wel geld overhoudt of zou kunnen overhouden.

Automatisch sparen - goed idee!

Bij de Spaartips hebben we een pagina over Automatisch sparen. Dat is dé manier om te zorgen dat er steeds geld naar jouw spaarrekening gaat: een periodieke overboeking of automatische spaaropdracht regelen bij je bank. Dat automatisch sparen kan op verschillende manieren:

  • vast bedrag sparen
  • restsparen

Vast bedrag overboeken naar je spaarrekening

De meest gebruikte is dat je elke maand een vast bedrag laat overboeken naar je spaarrekening. Dat kan aan het begin van de maand - met als voordeel dat er dan vast nog wel genoeg geld op je rekening staat voor die overboeking. Je kunt het ook inplannen voor het eind van de maand - dan weet je zeker dat er alleen geld naar je spaarrekening gaat dat je ook echt óver hebt.

Restsparen: sparen wat je overhoudt

Maar er is nog een manier, die noemen we 'restsparen'. Met restsparen geef je de bank opdracht om op een vastgestelde dag van de maand het saldo van jouw betaalrekening 'af te romen'. Je zegt dan eigenlijk: laat op die dag nog x euro op mijn rekening staan, wat er meer op staat mag naar m'n spaarrekening. Restsparen heeft voor- en nadelen. 

Automatisch sparen met restsparen

Je weet niet hoeveel je spaart

Nadeel: je weet niet van tevoren hoeveel er naar je spaarrekening gaat. Misschien in veel maanden niets, omdat je saldo niet boven de vastgelegde grens lag. Dan schiet het niet op met het behalen van je spaardoel. Je kunt er dus niet op plannen. Deze vorm van sparen is dan ook vooral handig voor het vormen van een buffer zonder specifiek doel.

Geen gedoe met teveel of te weinig overboeken

Groot voordeel is dat je geen gedoe hebt met dat er teveel of juist te weinig naar je spaarrekening is overgeboekt.

Betaalrekening bijna leeg

Het kan niet gebeuren dat door de automatische spaaropdracht jouw saldo opeens bijna nul is, terwijl je nog wel een paar dagen door moet komen totdat je salaris gestort wordt. Je hebt immers ingesteld welk bedrag er over moet blijven op je betaalrekening.

Te hoog saldo is ook niet handig

Ook kan er niet per ongeluk een hoog saldo op je betaalrekening ontstaan. Voorheen zou ik dan zeggen: dan loop je heel wat rente mis. Maar die 'heel wat' is nu niet bepaald van toepassing... de spaarrente is op dit moment nu eenmaal niet heel veel meer dan de rente op je betaalrekening.

Check de spaarrente

Toch is het voor veel mensen niet handig om veel geld op de betaalrekening te hebben. Dat nodigt uit om het uit te geven aan dingen die je helemaal niet nodig hebt... die drempel is net iets groter als het op een spaarrekening staat.

Als je niet zo bezig bent met geld

Kortom: ik ben wel gecharmeerd van restsparen. Het is vooral een mooie manier als je niet zo erg bezig bent met je geld, maar wel wilt sparen. Kijk je regelmatig in je bankapp naar het saldo van je betaalrekening, dan is het misschien niet nodig en denk je er zelf wel aan om over te boeken wat je overhoudt.

Deel via uw social media

Foto van Anneke Ranzato

Anneke Ranzato
Geschreven op vrijdag 12 maart 2021

VanSpaarbankVeranderen.nl maakt gebruik van Cookies.