30 december 2020

Morgen is het oudjaarsdag, het einde van het rare jaar 2020. Op 1 januari beginnen we met een vers nieuw jaar met hopelijk een snel einde van de coronacrisis. Zou er misschien een hogere spaarrente in zitten in het komende jaar? Daar reken ik eerlijk gezegd niet op, zoals ik gisteren in onze vooruitblik op sparen in 2021 op HomeFinance al aangaf.

Wat is de hoogste spaarrente nu?

Vooruitblik op 2021

In die vooruitblik staan naast de spaarrente nog een paar interessante onderwerpen:

Internationale spaarplatforms

Over internationaal sparen heb ik al vaker geschreven: het sparen bij banken in het buitenland, wat tegenwoordig vrij eenvoudig kan via internationale spaarplatforms. Er waren even drie van die platforms: Savedo, Raisin en Binck Sparen. Die laatste is al een tijdje niet meer actief, daarmee waren Raisin en Savedo nog over.

Savedo gaat met pauze

Ik zeg 'waren', omdat hier vanaf morgen voorlopig ook verandering in komt. Savedo heeft aangegeven dat ze haar aanbod per 31 december 2020 gaat pauzeren. We kregen daarover het volgende bericht:

...dat wij vanaf 31.12.2020 tot nader order geen depositoproducten meer aanbieden via Savedo.nl. De reden hiervoor is dat na de overname van Savedo GmbH door Deposit Solutions, het Savedo.nl platform ook zal worden omgezet naar een verbeterd technologische platform. Dit zal de verwerking van depositoproducten in de toekomst nog eenvoudiger maken voor onze klanten. Tijdens de verbouwingswerkzaamheden zullen de bestaande investeringen van onze klanten worden voortgezet en zal ons serviceteam volledig beschikbaar blijven voor klanten in Nederland. Helaas zijn er voorlopig geen nieuwe investeringen mogelijk.

Voorlopig geen nieuwe deposito's via Savedo

Het openen van nieuwe deposito's bij banken in het buitenland kan dus voorlopig niet meer via Savedo. De overname door Deposit Solutions had ik eerlijk gezegd even gemist, maar het klinkt als een logische verklaring.

Pauze voor een beter technologisch platform?

Aan de andere kant: een verbeterd technologisch platform kun je ook neerzetten zonder de boel te pauzeren, om dan op enig moment de accounts in één keer over te zetten van het oude naar het nieuwe platform. Dus of een langer durende pauze daarvoor nodig is?

Komen ze wel terug in Nederland?

Dat maakt dat ik ergens het gevoel heb dat Savedo - of Deposit Solutions - helemaal niet terugkomt in Nederland. Dat de pauze gewoon héél lang gaat duren en de naam Savedo dan gewoon vergeten wordt.

Verdwijnende banken

Is dat erg? Op zich niet: wie geld wil stallen op deposito's in het buitenland kan immers net zo gemakkelijk terecht bij Raisin. Daar heb je Savedo niet voor nodig. Het aanbod van banken was voor een deel gelijk. Daardoor stond één bank soms twee keer in onze lijsten:

Van die dubbele vermeldingen hebben we straks dus geen last meer. Er verdwijnen echter ook wel wat banken uit het aanbod zolang Savedo niet terugkomt. Ik zie zo snel even Privatbanka uit Slowakije, Imprebanca uit Italië, BancoBNI uit Portugal.

Raisin gaat aanbod uitbreiden

Tenminste... zolang die banken zich niet wenden tot Raisin om via dat kanaal geld aan te trekken. Die kans is vrij groot, Raisin heeft ook al aangekondigd dat er banken bij gaan komen in hun aanbod. Hoe logisch zou het zijn dat het gaat om de banken die nu via Savedo geld ophalen in Nederland?

Raisin - internationaal spaarplatform

Heb je een deposito lopen via Savedo?

Maar wat als je een deposito hebt lopen bij een buitenlandse bank via Savedo? Ben je dan je geld kwijt? Nee, natuurlijk niet! Het geld staat immers helemaal niet bij Savedo - het staat bij de gekozen bank. Zolang die bank niet failliet gaat staat jouw geld daar gewoon, daar verandert niets aan. 

Klantenservice Savedo blijft wel actief

Savedo geeft ook aan dat de bestaande investeringen gewoon worden voortgezet, en de klantenservice blijft bereikbaar. Heb je vragen of twijfels, dan zou ik zeggen: neem gewoon contact op met die klantenservice! Je bereikt ze via  085-8880305 of per e-mail klantenservice@savedo.nl.

 

Deel via uw social media

Foto van Anneke Ranzato

Anneke Ranzato
Geschreven op woensdag 30 december 2020

VanSpaarbankVeranderen.nl maakt gebruik van Cookies.