23 oktober 2020

De hoogste rente in de vergelijking van vrij opvraagbare spaarrekeningen duikt naar beneden. De rentewijziging van Bigbank voelt als valsspelen.

Rente op Flexibel Sparen bij Bigbank 

Bigbank stond een tijdje op nummer 1 met een relatief hoge rente van 0,5%. Niet zo lang nog: het is pas 5 weken geleden dat  de bank uit Estland de rente op Flexibel Sparen verhoogde van 0,3% naar 0,5%. Dat was een opvallende stap, omdat ze met die 0,3% op dat moment al de hoogste rente boden. 

Enorme verlaging spaarrente

Nog opvallender is dat ze vijf weken later - per maandag 26 oktober gaat het in - de rente enorm verlagen: van 0,5% naar 0,2%. Daarmee verliest Bigbank de nummer 1 positie in de vergelijking van spaarrekeningen aan Lloyds Bank, dat twee weken geleden een verhoging doorvoerde van 0,2% naar 0,3%.

Actuele spaarrentes

Mag dat zomaar?

Op zich heeft elke bank het volste recht om de variabele rente op spaarrekeningen op ieder moment te wijzigen. Het is niet voor niets een variabele rente. Toch begrijp ik de vraag die we hierover kregen op HomeFinance wel:

Mag dit zo maar? Ze verhogen de VARIABELE rente enorm. Ik heb net een rekening geopend en nu gaat het weer omlaag. Dat is toch duidelijk het voor de gek houden van je klanten? Als ik had geweten dat die renteverhoging zo kort zou duren had ik de moeite niet genomen om een rekening aan te vragen. Ik haal mijn geld er in ieder geval direct weer weg.

Ja, dat mag!

Mag dit zomaar? Ja, dat mag! Wat niet wil zeggen dat het netjes is. Zo'n bank lokt klanten naar zich toe met een rente die fors hoger is dan de nummer 2. Wie dat aantrekkelijk vindt neemt de moeite om een rekening te openen met alle fratsen die daarvoor nodig zijn, en boekt (een deel van) z'n spaargeld over.

Boze spaarders

Ik kan me heel goed voorstellen dat je er als klant boos van wordt als de rente dan al na 5 weken zo sterk verlaagd wordt. Zonder toelichting ook. Het persbericht bevat de mededeling en vervolgens een uitleg over Bigbank. Tja, je zult het als communicatiebureau maar moeten opschrijven. Dikke kans dat degene die het persbericht tikte er ook niets meer over kan zeggen.

Voelt als valssepelen

Voor mij voelt het toch als valsspelen, deze actie van Bigbank. Ze doen niets wat niet mag maar het is gewoon niet okay. Een nieuwe reden om te twijfelen aan de betrouwbaarheid van de bank uit Estland. Het feit dat het geld daar onder de spaargarantie van Estland valt is voor mij persoonlijk al een reden om er geen geld te stallen (Icesave-trauma), en dit rentebeleid bevestigt deze overtuiging alleen maar.

Betrouwbaarder rentebeleid bij Lloyds Bank?

De nieuwe nummer 1 in de vergelijking van sparen zonder voorwaarden is dus Lloyds Bank. Je mag best weten dat ik daar wél wat geld naartoe heb gebracht, al voordat de rente daar omhoog ging naar 0,3%. Je weet natuurlijk nooit zeker of zij wél een betrouwbaar rentebeleid hanteren, dat kan ik alleen maar hopen. 

Rente in het verleden

Wist je dat je de ontwikkeling van de spaarrente op een specifieke rekening bij ons goed kunt zien? In de vergelijking klik je dan op 'details+' en daarna op de knop 'Alle details'. Dan krijg je een compleet overzicht van de voorwaarden en eigenschappen van de rekening, met ook de historie van de rente. Bij de Lloyds Bank Internet Spaarrekening ziet die er zo uit:

Je ziet daar dat ook Lloyds Bank - toen was het nog sparen bij Bank of Scotland trouwens - weleens zo'n korte rentepiek hebben gehad In 2012 verhoogden ze de rente op 11 januari naar 3,1%, om 'm op 22 februari weer te verlagen naar 2,95%. 

Veel minder schokkend

Toch kan ik dat niet zo erg vinden als wat Bigbank nu doet. Een verhoging van 0,3% naar 0,5%... die verhoging van 0,2% is 67% van de oude rente. De aankomende verlaging met 0,3% is een verlaging van 60%. Verhoudingsgewijs is dat toch een stuk schokkender dan 0,15% op de 2,95 / 3,1%.

Geen zekerheid over de rente

Ik heb goede hoop dat de rente bij Lloyds Bank wel even op 0,3% blijft staan. Zekerheid is er natuurlijk niet; het is immers een variabele rente. Maar ja, we gaan het meemaken.

Mogen wij je per mail op de hoogte houden van de ontwikkelingen?
Meld je aan voor onze gratis Update Sparen (1x per maand)!

JA, DAT MAG!

 

Deel via uw social media

Foto van Anneke Ranzato

Anneke Ranzato
Geschreven op vrijdag 23 oktober 2020

VanSpaarbankVeranderen.nl maakt gebruik van Cookies.