9 juli 2020

Altijd leuk als er een nieuwe koploper is in een rentevergelijking. Nóg leuker als die werkelijk interessanter is dan de eerdere nummer 1. Zo zien wij de nieuwe toprente bij deposito's voor 1 jaar vast in elk geval wel. 1% rente voor 1 jaar vast - bij een Belgische bank. Echt wel aardig toch?

Actuele depositorentes

CKV Bank terug in Nederland

Het gaat om de Belgische CKV Bank. Die gaat niet zelf geld ophalen in Nederland maar doet dat via Raisin, één van de internationale spaarplatforms. Deze keer dan... een paar jaar geleden kwamen ze ook al met een leuke rente voor deposito's, maar toen via Savedo (het ándere platform). 

Sparen via zo'n platform... is dat betrouwbaar?

De eerste vraag die je wellicht hebt is of het sparen via zo'n internationaal spaarplatform wel betrouwbaar is. Wij hebben geen redenen om aan te nemen van niet. Het systeem werkt en is ook niet nieuw ofzo: zowel Raisin als Savedo zijn al een paar jaar actief in ons land maar nog veel langer in Duitsland. Ik zou verwachten dat als er iets mis mee was - dat we dat inmiddels wel zouden weten.

Vertrouwen in bank en land?

Bovendien stal je jouw geld niet bij Raisin of Savedo - het gaat naar de bank waar jij het deposito opent. De belangrijkste vraag is dus of je genoeg vertrouwen hebt in de soliditeit van die bank... en als het toch mis zou gaan in het depositogarantiestelsel van dat land.

CKV uit België of Blue Orange uit Letland?

Dat is nou precies waarom ik zeg dat ik een beter gevoel heb bij de nieuwe nummer 1 in de vergelijking van 1-jaarsdeposito's dan in de oude. Tot gisteren stond daar Blue Orange uit Letland. Ook via Raisin, dus dat maakt geen verschil. Maar een bank uit Letland roept bij mij toch minder vertrouwen op dan een bank uit België. 

Sparen bij Blue Orange uit Letland via Raisin

Beter gevoel bij buurland

Het is volledig op gevoel gebaseerd, dat geef ik direct toe. Ik heb geen inzicht in de cijfers van de banken en ik heb me ook niet gestort op de economische stabiliteit van Letland en België. Dus ik kan het volledig mis hebben. Maar ja, ons buurland, waar de helft een voor ons verstaanbare taal spreekt... daar heb ik simpelweg een beter gevoel bij dan dat land in het rijtje Estland, Letland, Litouwen. 

Relatief hoge rente - maar nog steeds laag...

Terug naar het aanbod van CKV Bank. 1% voor 1 jaar vast... het klinkt niet spectaculair als je naar het cijfertje kijkt. 1% rente voor je spaargeld - wat is dat nou? Eigenlijk gewoon bijna niks, maar wél veel meer dan je bij de Nederlandse banken kunt krijgen. 

Veel hoger dan bij banken in Nederland

Check de depositovergelijking maar eens. Je kunt naar beneden scrollen tot je het eerste Nederlandse vlaggetje tegenkomt, of je gebruikt het filter waar in je aangeeft dat je alleen banken met Nederlandse spaargarantie wilt zien. De uitkomst is natuurlijk gelijk: de hoogste rente in Nederland voor 1 jaar vast is 0,4% bij LeasePlan Bank en NIBC Direct.

Dus als je tóch geld hebt dat je wel een jaar apart wilt zetten, dan kun je er beter 1% voor krijgen dan 0,4% toch? Zeker als het om een fors bedrag gaat loopt het verschil toch op en dat is mooi meegenomen. Stel, je hebt € 20.000 om weg te zetten. Dan krijg je bij 0,4% rente € 80 aan rente, bij 1% is dat € 200. Toch een behoorlijke slok op een borrel, zou mijn opa gezegd hebben.

Wíl je wel geld vastzetten?

De vraag kan ook zijn of je überhaupt je geld wilt vastzetten tegen de huidige rentes. Of dat je rustig afwacht tot de spaarrentes weer stijgen... Ik wou dat ik een glazen bol had en daar iets over kon zeggen, maar ja, dan was ik schathemeltjerijk. In de toekomst kijken kan niemand, ook niet als het om de rentes gaat.

Wat verwacht je van de rente het komende jaar...

Wat je eigenlijk wilt inschatten is of de rente binnen nu en een jaar hoger wordt dan die 1%. Dat zou ik dus niet verwachten... Als jij er ook zo over denkt en je hebt een bedrag staan dat je toch in het komende jaar niet gaat gebruiken - dan is het een overweging.

Jouw visie op rente en betrouwbaarheid Belgen

Ik ben de laatste die stellig zal beweren dat het voor iedereen het beste is om dat te doen. Het ligt natuurlijk helemaal aan jouw persoonlijke situatie en visie op de rente en op de betrouwbaarheid van de Belgen. Maar als je tóch je geld wel wilt vastzetten én genoeg vertrouwen hebt in CKV Bank en de Belgische spaargarantie... dan zeg ik: waarom zou je dan het renteverschil niet pakken? 

Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen bij de spaarrente?
Meld je aan voor de Update Sparen van onze HomeFinance MailService!

AANMELDEN

Deel via uw social media

Foto van Anneke Ranzato

Anneke Ranzato
Geschreven op donderdag 9 juli 2020

VanSpaarbankVeranderen.nl maakt gebruik van Cookies.