21 augustus 2019

Stel je voor zeg... stel je voor dat banken in Nederland inderdaad overgaan tot een negatieve rente. Dat je moet gaan betalen voor het aanhouden van je spaargeld.

Negatieve rente in Denemarken

Er wordt steeds vaker over gepraat en geschreven, zéker nu de Deense Jyske Bank gisteren aankondigde rente in rekening te gaan brengen bij spaarders. Nou ja... niet bij alle spaarders hoor - alleen bij de rijken met meer dan een miljoen euro (of eigenlijk 7,5 miljoen Deense Kronen) op hun spaarrekening.

10 vragen over negatieve spaarrente

Collega Roland werd gebeld door een journalist van De Volkskrant om zijn licht te laten schijnen over de rente-ontwikkelingen. Wat hij erover heeft gezegd lees je in Moeten we straks betalen om te kunnen sparen? In dit artikel worden 10 vragen over negatieve spaarrente besproken.

Wat zou je doen?

Het is eigenlijk één van mijn jeugdsentiment-nummers van Blof, 'Wat zou je doen?' - maar hier is de vraag ook wel passend. Hoe reageer jij als jouw bank je laat weten dat je moet gaan betalen om je spaargeld daar aan te houden? Dat er ieder jaar geld afgeboekt wordt van je spaarsaldo, ook al heb je niets opgenomen?

Kleine spaarbanken zullen niet de eerste zijn

Persoonlijk heb ik nog geen idee. Mijn spaargeld staat sowieso niet bij de grootbanken, dus zal ik zeker niet als eerste aan de beurt zijn. Tenminste - ik verwacht die zet eerder van ING, Rabobank of ABN Amro dan van één van de kleine spaarbanken waar je nu twaalf-en-een-half keer zoveel rente krijgt.

Maar goed, stel: de situatie ontstaat dat er geen enkele spaarbank binnen het Nederlandse depositogarantiestelsel is waar je niet hoeft te betalen voor je spaargeld. Wat dan? 

Wat zijn de alternatieven?

Dikke kans dat we dan alweer zo aan het idee gewend zijn dat we er helemaal niets mee doen. Dat we de situatie accepteren en gewoon lijdzaam toezien hoe ons saldo slinkt. Wil je dat niet, wat zou je dan kúnnen doen?

  • Contant bewaren
  • Uitgeven
  • Sparen in het buitenland
  • Beleggen
  • Hypotheek aflossen

Best veel keuze eigenlijk... laten we bij het begin beginnen!

Contant bewaren

Je zou kunnen denken: ik neem m'n spaargeld dan gewoon contant op en bewaar het wel thuis. In een kluisje ofzo. Dat lijkt me zeker bij grotere bedragen geen goed idee. Het risico van inbraak en brand ligt altijd op de loer en dan ben je het geld helemaal kwijt... Bij de bank bewaren dan in een kluis? Tja, het huren van zo'n kluis kost ook geld.

Spaargeld uitgeven

Klinkt aantrekkelijk: gewoon lekker je geld gaan uitgeven. Dan hoef je niet te betalen aan de bank... je kunt het zelfs zo krom redeneren dat je zegt dat jouw aankopen goedkoper zijn doordat je die te betalen negatieve spaarrente dan bespaart. Maar ondertussen geef je jouw spaargeld uit aan dingen waar je het niet voor bedoeld had. Het is maar net hoe belangrijk dat spaardoel voor je is.

Sparen in het buitenland

Dat in Nederland de rente dan negatief is wil natuurlijk niet zeggen dat dit overal ter wereld het geval is. Misschien is dat dan het moment waarop je serieus gaat nadenken over sparen in het buitenland? Kan natuurlijk - houd wel de risico's in de gaten!

Beleggen

Nog zo'n stap die je misschien pas zet als de bank zegt dat je moet gaan betalen voor je spaarcenten: beleggen. Als je dat zou doen zeg ik: waarom zou je je daar dan niet nu alvast in verdiepen? Het is niet alsof je nu rijk wordt van je spaargeld, de kans dat beleggen meer oplevert is groot. Ook hier geldt weer dat je wel goed naar de risico's moet kijken.

Beleggen met je spaargeld - check de risico's

Hypotheek aflossen

Heb je een eigen huis met hypotheek? Dan kun je overwegen (een deel van) je spaargeld dan nu echt te gaan inzetten voor een aflossing op die hypotheek. Daarmee wordt je schuld lager en je maandlasten ook. Sterker nog - misschien krijg je ook wel een lagere hypotheekrente door het aflossen. Het nadeel: je geld gaat 'in de stenen', je kunt het er niet zo gemakkelijk meer uithalen later.

Natuurlijk zijn er nog veel meer alternatieven voor je spaargeld. Investeren in vastgoed of een eigen bedrijf, in bitcoin of wat dan ook... het kan allemaal als dat bij je past.

Nou.... zeg het maar... wat ga jij doen met je spaargeld als 'de mededeling' komt?

Deel via uw social media

VanSpaarbankVeranderen.nl maakt gebruik van Cookies.