23 november 2018

Na maar liefst zeven jaar onderhandelen klapte eerder deze week het pensioenoverleg tussen kabinet, werkgevers en werknemers. Een nieuw Pensioenakkoord is daarmee opeens weer heel ver weg, terwijl iedereen zo overtuigd is van de noodzaak van een nieuw pensioenstelsel. 

Waarom liep het pensioenoverleg stuk?

Dit artikel op NOS.nl zet uiteen hoe het komt dat het maar niet lukt om tot een nieuw Pensioenakkoord te komen. Wat de oorzaken ook zijn, ondertussen zitten wij met z'n allen met een pensioenstelsel dat kan leiden tot kortingen op uitkeringen en een steeds verder verhoogde AOW-leeftijd.

Goed kijken naar je eigen oudedagsvoorziening

Niet leuk natuurlijk, maar voor ons als individuen niets aan te doen. Wat we wél zelf kunnen is eens goed kijken naar ons eigen pensioen. Op een rij (laten) zetten hoe onze oudedagsvoorziening er eigenlijk uit komt te zien, uitgaande van de huidige situatie. Dus ook van de huidig geplande verhoging van de AOW-leeftijd. Wanneer kun jij stoppen met werken? En hoeveel geld heb je dan te besteden?

Pensioen: geld voor je oude dag

Uitkomsten van jouw persoonlijke pensioenonderzoek

Stemmen de uitkomsten van jouw persoonlijke pensioenonderzoek jou niet gelukkig? Dan is het hoog tijd om er iets aan te doen! Met al het gesteggel over de pensioenen zou je bijna vergeten dat je ook zelf iets extra's kunt doen om het financieel beter te hebben na je pensionering, of om eer der te kunnen stoppen met werken.

Wat kun je zelf doen aan je pensioen?

Dat kan op verschillende manieren, maar uiteindelijk komen ze op hetzelfde neer: het gaat om kapitaal opbouwen of om lasten verlagen. Kapitaal opbouwen op een spaarrekening, in beleggingen of in een lijfrente bijvoorbeeld. De fiscus werkt nog steeds mee aan pensioensparen door de inleg (binnen grenzen) aftrekbaar te maken: de lijfrenteaftrek.

Pensioen en je eigen woning

Een andere manier om voor een acceptabel budget te zorgen nadat je gestopt bent met werken is te vinden in je hypotheek. Is er niet een manier om de woonlasten tegen die tijd fors omlaag te brengen? Dat kan door extra af te lossen op je hypotheek. Met een lagere hypotheek betaal je te zijner tijd natuurlijk minder per maand en heb je dus een lager inkomen nodig om toch aardig uit te komen. 

Ik beweer niet dat dit voor iedereen een goed idee is - ik ben immers geen fan van de Aflossingsblij campagne. Het ligt er maar net aan hoe jouw financiële plaatje eruit ziet, maar het is wél een optie.

Of je verkoopt tegen die tijd je huis, gaat kleiner cq goedkoper wonen en houdt zo geld over om je budget mee aan te vullen. Dat kan natuurlijk ook.

Pensioen: geld voor later

Er is sowieso geld voor nodig....

Eén ding staat vast: als je iets aan je pensioen wilt doen is daar geld voor nodig. Hoe eerder je aan de slag gaat om er kapitaal voor op te bouwen, hoe beter het is. Dan heb je immers langer de tijd om geld apart te zetten en heeft dat geld langer de tijd om rendement te maken.

Besparen voor later

Om bedragen weg te kunnen zetten moet je wel de financiële ruimte hebben, wellicht is dat een reden om - ook al gaat het per maand prima - toch eens te kijken naar mogelijkheden om te besparen. De besparingen kun je dan gebruiken om een extra pensioenpotje op te bouwen! Besparen om te kunnen sparen voor later....

Deel via uw social media

Foto van Anneke Ranzato

Anneke Ranzato
Geschreven op vrijdag 23 november 2018

VanSpaarbankVeranderen.nl maakt gebruik van Cookies.