4 september 2018
Banken… banken… wat zullen we er eens van zeggen? Het is een interessante wereld waarin van alles te beleven valt. De aandacht voor duurzaamheid neemt alleen maar toe – ondertussen leggen de banken een bom onder de Eerlijke Bankwijzer. En krijgen we met Raisin een derde platform om te sparen bij banken in het buitenland. Wij vinden er wel wat van… u ook?

Bom onder Eerlijke Bankwijzer

Bij ons sloeg het wel nogal in als een bom: de banken doen niet meer mee met de Eerlijke Bankwijzer. Zoals u weet zijn wij behoorlijk fan van de tool waarmee onafhankelijk beoordeeld wordt hoe banken hun beleid voeren op allerlei maatschappelijk belangrijke onderwerpen. Het bericht dat de banken niet meer willen meewerken riep bij ons direct de vraag op of daarmee de Eerlijke Bankwijzer ook direct zou ophouden te bestaan….
De woorden van de mensen van de Eerlijke Bankwijzer zijn duidelijk: Wij gaan door! Ze doen het liever met informatie van de banken zelf, maar komen ook een heel eind zonder die input. Daar hopen we dan enorm op, want het zou enorm zonde zijn als we de bankwijzer kwijtraken.
Opvallend is dat de banken het stopzetten van hun medewerking als collectief besloten hebben. Alle acht staan – volgens de berichtgeving van de NVB – achter het besluit. Ook de banken die het altijd goed doen in de Eerlijke Bankwijzer: de duurzame banken Triodos en ASN. Maar ja, als die met z’n tweetjes door zouden gaan was de waarde ook al weg.
Wij zijn benieuwd: kijkt u weleens naar de Eerlijke Bankwijzer? En hoe ziet u het besluit van de banken om ermee te stoppen? Laat het ons weten in de reacties onder ons artikel hierover op VanSpaarbankVeranderen.nl!

Raisin in Nederland

Voor banken in het buitenland is er niet zo’n Eerlijke Bankwijzer. Toch kan het uw keuze zijn om uw spaargeld daar te stallen, voor de hogere rente. Sinds vorige week is er nog een kanaal bijgekomen om te sparen in het buitenland: het Duitse platform Raisin is nu ook in Nederland actief. Dat is het derde internationale spaarplatform in ons kleine kikkerlandje: eerder lanceerden Savedo en Binck Sparen al zo’n platform.
De rentes zijn bij sommige van die buitenlandse banken aanzienlijk hoger dan bij onze Nederlandse banken – zéker als we het vergelijken met onze grootbanken. Een deposito voor 5 jaar vast ‘doet’ op dit moment bij ING 0,01%, bij ABN Amro 0,05% en bij Rabobank 0,15%. Dan is een rente van 1,4% bij het Tsjechische J&T Banka – de enige bank die Raisin vooralsnog aanbiedt – wel héél veel aantrekkelijker. Niet eens de hoogste, want Banco BNI (Portugal) vergoedt zelfs 1,81% bij 5 jaar vast.
Wel blijven wij waarschuwen: denk goed na voordat u uw geld naar het buitenland brengt. Het mag dan wel onder een depositogarantiestelsel vallen, maar toch…. Hoe ziet u dat? Is zo’n buitenlandse bank via een internationaal spaarplatform voor u een overweging of niet? Vertel het onder onze blog over Raisin!
Wij zullen het aanbod van Raisin toevoegen aan onze deposito vergelijker. Aangezien het Tsjechische J&T Banka al via zowel Binck als Savedo in onze vergelijker staat, zullen we dit pas doen zodra ze de eerste extra banken toevoegen aan hun assortiment. Ziet u niets in sparen in het buitenland, dan kunt u in de vergelijker eenvoudig via de knop "Filter resultaten" de buitenlandse garantiestelsels uit de vergelijking filteren.

Deel via uw social media

Foto van Anneke Ranzato

Anneke Ranzato
Geschreven op dinsdag 4 september 2018

Anoniem
 • Avatar
  Tom 04 september 2018
  Ik spaar bij de ASN bank omdat ik dat een prima bank vind. De rente is laag maar nog hoger dan bij mijn eigen bank de Rabobank. ASN is groen en een betere rente. Wat wil je nog meer?
  • Avatar
   Anoniem 05 september 2018
   Waarom dan alleen sparen en niet volledig over?
   • Avatar
    Tom 05 september 2018
    Goede vraag. Geen idee eigenlijk. Ik heb toch het idee dat het overzetten van een betaalrekening een gedoe is? En ik heb ook mijn hypotheek bij de Rabobank. Volgens mij moet ik dan ook een betaalrekening bij de Rabobank hebben, maar dat weet ik eerlijk gezegd niet eens zeker.

VanSpaarbankVeranderen.nl maakt gebruik van Cookies.