4 september 2018

De Eerlijke Bankwijzer staat voor een lastig probleem: de banken hebben aangegeven niet meer mee te werken. Uit artikelen op NRC.nl blijkt dat de banken al jaren moeite hebben met de beoordelingen. Ze klagen over kwaliteit en redelijkheid, maar bijvoorbeeld ook over de hoeveelheid werk die er bij het beantwoorden van al die vragen komt kijken.

Wat is de Eerlijke Bankwijzer ook alweer?

Even opfrissen: de Eerlijke Bankwijzer is een instrument waarmee banken beoordeeld worden op allerlei beleidsaspecten. Er zijn maar liefst 21 beoordelingspunten, denk aan klimaatverandering, bonussen, wapens, mensenrechten en zelfs gendergelijkheid.

Alle banken stoppen - ook Triodos en ASN 

De banken vinden de manier waar op de beoordelingen tot stand komen dus niet goed en hebben nu besloten dat ze niet meer meewerken. Allemaal. Ook Triodos en ASN Bank dus, ook al scoren die vaak goed. Vanuit het bankenoverleg bij de NVB was een lijst gemaakt van 13 punten die veranderd zouden moeten worden bij de Eerlijke Bankwijzer. Daar werd negatief op gereageerd - reden voor de banken om de stekker uit hun medewerking te trekken.

Einde van de Eerlijke Bankwijzer?

Houdt dit in dat de Eerlijke Bankwijzer ophoudt te bestaan? In het NRC-artikel De banken zijn klaar met de Eerlijke Bankwijzer zegt projectleider Peter Ras van niet: "Wij gaan door. Wij hebben liever dat de banken meewerken, maar anders: het zij zo." Hij stelt dat de meeste onderzoeken gedaan kunnen worden op basis van openbare bronnen en informatie uit databases tegen betaling. De nieuwe editie van de tweejaarlijkse beoordeling zal eind dit jaar dan ook gewoon uitkomen.

Slecht nieuws en goed nieuws?

Wij vinden het op zich spijtig dat de banken niet meer meewerken. Het is immers prettig dat banken van buitenaf beoordeeld worden door een organisatie die zich écht verdiept in het beleid dat gevoerd wordt. Maar misschien... misschien is het wel beter dat de banken niet meer meewerken. Dan is het tenminste alleen echt onafhankelijke informatie die gebruikt wordt bij de beoordeling. Sommige onderdelen van het onderzoek worden natuurlijk wel lastig uit te voeren zonder input van de banken zelf. So be it.

Reputatie banken

Ook interessant: wat doet deze keuze van de banken met hun reputatie? Die is toch al niet bepaald sterk, zal het Nederlandse publiek dit niet zien als een zwaktebod? Je rug toekeren naar de organisatie die beoordeelt of je eerlijk bent... dat komt niet sterk over en kan de indruk wekken dat de banken niet van pottenkijkers houden bij hun beleid. Alsof ze van alles willen verbergen....

Deel via uw social media

Foto van Anneke Ranzato

Anneke Ranzato
Geschreven op dinsdag 4 september 2018

Anoniem
 • Avatar
  Anoniem 04 september 2018
  Het is zonde dat de banken stoppen hiermee. Ik ben zeer verbaasd dat ASN en Triodos hierin mee gaan. Maar ik zie graag dat makers zelfstandig hiermee doorgaan. Het is een van de weinige mogelijkheden om inzicht te krijgen in werkwijzes en standpunten van de verschillende banken.
 • Avatar
  Anoniem 04 september 2018
  het is geen sterk teken van de betreffende banken, als ze niet meer mee willen doen. Dat vind ik jammer. Ik kijk geregeld en vind het zinvol om ook wat meer info over de banken te lezen. Eerlijkheid duurt toch het langs. Toch? En als klant mag je toch wel wat eerlijke info ontvangen?
 • Avatar
  Anoniem 04 september 2018
  Banken willen geen pottenkijkers.
 • Avatar
  Anoniem 04 september 2018
  Dat ASN stopt heeft er mee te maken dat de Volksbank(ASN,SNS,Volksbank) van de overheid af wil door een beursgang. Ze zijn al druk in gesprek met Goldman Sachs om dit voor elkaar te krijgen. Een van de banken die de crisis heeft veroorzaakt en Griekse schuldput nog dieper gemaakt heeft door de schuld op te poetsen. Ik vind het erg moeilijk kiezen wat een goede verantwoorde bank is. Ik heb zelfs twijfels bij de ASN over duurzaamheid/groen zijn. Ze investeren niet direct in foute dingen, indirect wel.
  • Avatar
   Anoniem 04 september 2018
   Wanneer ze Goldman Sachs nodig hebben, weet je al dat het foute boel is. Wat was het gepeupel ook alweer volgens Goldman Sachs,...: PUPPETS
 • Avatar
  Rien 04 september 2018
  Ik denk dat het gemiddelde publiek zich hier weinig van aantrekt en ook niet kijkt naar deze vergelijkingen. Stoppen ermee zal weinige opvallen en zal nauwelijks gemist worden. Sorry voor de makers.
  • Avatar
   Anoniem 04 september 2018
   Ik ben het deels met je eens. Ik kijk eerlijk gezegd nooit naar die duurzaamheid cijfers. Ik weet dat de Triodos en ASN beter zijn dan de rest. Maar het gaat mij toch om de hoogste rente. Tot een jaar of 2 geleden switchte ik regelmatig naar de bank met de hoogste rente. Met de huidige trieste rentes vergelijk ik eigenlijk nooit meer. Hopelijk gaan de rentes weer een keer omhoog.

VanSpaarbankVeranderen.nl maakt gebruik van Cookies.