4 september 2018

De Eerlijke Bankwijzer staat voor een lastig probleem: de banken hebben aangegeven niet meer mee te werken. Uit artikelen op NRC.nl blijkt dat de banken al jaren moeite hebben met de beoordelingen. Ze klagen over kwaliteit en redelijkheid, maar bijvoorbeeld ook over de hoeveelheid werk die er bij het beantwoorden van al die vragen komt kijken.

Wat is de Eerlijke Bankwijzer ook alweer?

Even opfrissen: de Eerlijke Bankwijzer is een instrument waarmee banken beoordeeld worden op allerlei beleidsaspecten. Er zijn maar liefst 21 beoordelingspunten, denk aan klimaatverandering, bonussen, wapens, mensenrechten en zelfs gendergelijkheid.

Alle banken stoppen - ook Triodos en ASN 

De banken vinden de manier waar op de beoordelingen tot stand komen dus niet goed en hebben nu besloten dat ze niet meer meewerken. Allemaal. Ook Triodos en ASN Bank dus, ook al scoren die vaak goed. Vanuit het bankenoverleg bij de NVB was een lijst gemaakt van 13 punten die veranderd zouden moeten worden bij de Eerlijke Bankwijzer. Daar werd negatief op gereageerd - reden voor de banken om de stekker uit hun medewerking te trekken.

Einde van de Eerlijke Bankwijzer?

Houdt dit in dat de Eerlijke Bankwijzer ophoudt te bestaan? In het NRC-artikel De banken zijn klaar met de Eerlijke Bankwijzer zegt projectleider Peter Ras van niet: "Wij gaan door. Wij hebben liever dat de banken meewerken, maar anders: het zij zo." Hij stelt dat de meeste onderzoeken gedaan kunnen worden op basis van openbare bronnen en informatie uit databases tegen betaling. De nieuwe editie van de tweejaarlijkse beoordeling zal eind dit jaar dan ook gewoon uitkomen.

Slecht nieuws en goed nieuws?

Wij vinden het op zich spijtig dat de banken niet meer meewerken. Het is immers prettig dat banken van buitenaf beoordeeld worden door een organisatie die zich écht verdiept in het beleid dat gevoerd wordt. Maar misschien... misschien is het wel beter dat de banken niet meer meewerken. Dan is het tenminste alleen echt onafhankelijke informatie die gebruikt wordt bij de beoordeling. Sommige onderdelen van het onderzoek worden natuurlijk wel lastig uit te voeren zonder input van de banken zelf. So be it.

Reputatie banken

Ook interessant: wat doet deze keuze van de banken met hun reputatie? Die is toch al niet bepaald sterk, zal het Nederlandse publiek dit niet zien als een zwaktebod? Je rug toekeren naar de organisatie die beoordeelt of je eerlijk bent... dat komt niet sterk over en kan de indruk wekken dat de banken niet van pottenkijkers houden bij hun beleid. Alsof ze van alles willen verbergen....

Deel via uw social media

Foto van Anneke Ranzato

Anneke Ranzato
Geschreven op dinsdag 4 september 2018

VanSpaarbankVeranderen.nl maakt gebruik van Cookies.