Spaarrente omhoog door Trump?

De Amerikaanse presidentsverkiezingen hebben het nieuws de laatste tijd aardig beziggehouden. Dat Donald Trump de nieuwe president van de Verenigde Staten zou worden was voor veel mensen behoorlijk onverwacht. Nu dat echter vaststaat kijkt de wereld naar de mogelijke gevolgen van Trump als president.

Hij werd al direct 'inflatiepresident' genoemd. In zijn plannen staan veel zaken die kostbaar zijn, maar ondertussen wil hij wel de belastingen verlagen. Fors lenen als overheid dus en flink investeren. Het gevolg daarvan kan goed zijn dat de inflatie omhoog gaat. Een stijging van de inflatie betekent doorgaans ook een stijging van de rente. We zien dat al enigszins gebeuren bij de hypotheekrente.

Dat is dan wel weer goed nieuws voor spaarders. Alhoewel: tot op heden is er nog niets met de spaarrente gebeurd. Er is wel een stijging geweest van de depositorente van ING (10 jaar vast in stapjes van 0,25% naar 0,6%), maar dat was al vóór de Amerikaanse verkiezingen.

Bovendien: uw uiteindelijke rendement is de spaarrente min de inflatie en eventuele belastingen. Dus een hogere spaarrente is alleen interessant als de stijging van de rente groter is dan de stijging van de inflatie. Of we dat ook mogen verwachten van het Trump-effect? We zullen het afwachten.

Sparen voor zorg

Het is eind november, de zorgverzekeraars hebben hun premies voor de zorgverzekeringen in 2017 allemaal bekendgemaakt. De trend daarvoor is in oktober al gezet: de zorgpremies stijgen flink in 2017. Wat kunt u doen om het leed van de stijgende premies te verzachten?

  • Denk eens aan veranderen van zorgverzekeraar! De verschillen in premies voor de basisverzekeringen zijn groot, net als de verschillen en premies en dekkingen voor de aanvullende zorgverzekeringen. Goed vergelijken en de best passende zorgpolis kiezen kan u wellicht behoorlijk geld besparen.
  • Kan uw eigen risico omhoog? Iedereen heeft een verplicht eigen risico bij de zorgkosten – dat is komend jaar net als in 2016 een bedrag van € 385. Als u weinig zorgkosten maakt kunt u ervoor kiezen dit eigen risico vrijwillig te verhogen. Daarmee bespaart u flink op de premie. Doe dit alléén als u het extra eigen risico gemakkelijk kunt ophoesten als u onverhoopt wel die zorg nodig heeft.
  • Zorgpremie per jaar betalen. Veel zorgverzekeraars kennen de mogelijkheid om de premie per jaar te betalen. Vaak diep weggestopt maar wel interessant. U krijgt dan een korting op het totaalbedrag van bijvoorbeeld 3%. Dat is een rendement dat u op uw spaargeld niet haalt tegenwoordig.
  • Kritisch kijken naar aanvullende dekkingen. Aanvullende zorgverzekeringen bieden vaak een heel scala aan vergoedingen die u niet nodig heeft. Is die aanvullende polis wel echt noodzakelijk? Of maakt u er nauwelijks of geen gebruik van? Door deze te schrappen kunt u fors op de premie besparen.

Als u kiest voor alleen een goedkope basisverzekering met een verhoogd eigen risico, betaling per jaar en geen aanvullende zorgverzekering – dan is uw premie zo laag mogelijk. Wel is het dan verstandig om uw eigen zorgspaarpot aan te leggen. Zet het verschil met de premie die u anders zou betalen dan apart. Op die manier spaart u voor als u onverhoopt toch zorgkosten moet maken die voor uw eigen rekening komen.

Tot slot: geniet u van het zoeken van een nieuwe zorgverzekering? De meeste mensen niet. Als u zich er niet ieder jaar mee bezig wilt houden, kijk dan eens naar de gemiddelde zorgpremie van de verschillende verzekeraars. Zo komt u erachter welke verzekeraar de beste keuze is voor de langere termijn.

Winst door overstappen steeds kleiner

Door de doorlopend dalende spaarrentes wordt het verschil tussen de hoogste en de laagste spaarrente steeds kleiner. De laagste blijft net boven het nulpunt, de hoogste kruipt daar steeds meer naartoe. Half november staat de hoogste rente op een vrij opvraagbare internetspaarrekening op 0,7%, de grootbanken vergoeden 0,3%. Het verschil van 0,4% is voor veel spaarders niet lucratief genoeg om over te stappen.

Afhankelijk van het spaarsaldo is het daarmee te winnen rentebedrag per jaar inderdaad niet om over naar huis te schrijven. Overstappen levert bij een saldo van € 20.000 een rentewinst van slechts € 80 per jaar op.

Aan de andere kant: € 80 is wel € 80. Daar kunt u toch weer iets van doen. Bovendien draait overstappen niet alleen om de rentewinst. Het heeft ook te maken met het afgeven van een signaal naar de grootbanken, dat ze niet wegkomen met een fooi als rente.

Anneke Ranzato en Roland Bieleveldt

Deel via uw social media

Foto van Anneke Ranzato

Anneke Ranzato
Geschreven op dinsdag 22 november 2016

Anoniem
  • Avatar
    Roland 15 mei 2018
    Laten we hopen dat de spaarrente omhoog gaat!

VanSpaarbankVeranderen.nl maakt gebruik van Cookies.