Sparen in Polen - dat kan via een internationaal spaarplatform ook gemakkelijk vanuit Nederland. Zoals altijd bij sparen is het belangrijk om te kijken naar de veiligheid: is uw spaargeld gegarandeerd? VanSpaarbankVeranderen.nl bekeek voor u hoe dat zit als u spaargeld onderbrengt in Polen.

Via internationaal platform sparen in het buitenland

Internationale spaarplatforms zoals Savedo, Binck Sparen en Raisin hebben sparen in een ander land dichterbij gebracht. In plaats van het zelf openen van een rekening bij een bank in het buitenland wordt dat nu allemaal geregeld via zo'n platform, wat een stuk gemakkelijker is qua communicatie.

Hoe veilig is internationaal sparen?

De vraag is alleen: hoe veilig is uw geld in het buitenland? Daarbij speelt een grote rol of het spaargeld onder een garantieregeling valt. Dat is voor alle EU-landen het geval: die hebben allemaal de verplichting om tenminste een depositogarantie van (een bedrag gelijk aan) € 100.000 per persoon, per bank te bieden. De volgende vraag is of u voldoende durft te vertrouwen op de garantie van de betreffende overheid.

In Polen betalen ze niet met Euro's maar met Zloty. De garantie geldt in de Poolse munt, dus loopt u koersrisico over uw geld als uw Poolse bank failliet zou gaan.

Poolse spaargarantie: Bankowy Fundusz Gwarancyjny (BFG)

Polen is wel onderdeel van de EU, ze betalen in Polen niet met de Euro. Dan gaat dus de regel van de garantie voor 'een bedrag gelijk aan € 100.000' in. Het garantiebedrag voor spaargeld dat u onderbrengt bij bijvoorbeeld Alior Bank is dus wel € 100.000, maar zal een beroep op het garantiestelsel uitbetaald worden in Poolse zloty. Er ontstaat dus bij een faillissement van de bank een valutarisico - dat kan positief of negatief uitpakken.

Meer over veilig sparen

VanSpaarbankVeranderen.nl maakt gebruik van Cookies.