Vraag:

Ik wil veilig sparen. De spaargarantie van mijn bank vind ik dus belangrijk. Hoe kan ik nagaan onder welke depositogarantieregeling mijn spaarbank valt?

Antwoord:


Het depositogarantiestelsel is er om spaarders te beschermen tegen een onverhoopt faillissement van hun spaarbank. Dat u dan hun geld niet kwijt bent. Voor de meeste spaarbanken in Nederland geldt dat ze onder de Nederlandse spaargarantie vallen. Met deze garantie is tot € 100.000 per persoon per bankvergunning gegarandeerd: als uw spaarbank failliet gaat krijgt u dat terug.

Spaargeld spreiden

Het is niet verstandig een hoger saldo bij een bank aan te houden dan het garantiebedrag. Iets minder zelfs, aangezien ook de opgebouwde rente meetelt. Wie meer spaargeld heeft kan dit het beste spreiden over verschillende banken. Daarbij is het wel van belang om na te gaan dat die verschillende banken niet onder één bankvergunning werken. Dan geldt de garantie alsnog maar één keer.

Uw spaargeld spreiden kan over verschillende banken, maar ook over banken onder verschillende garantiestelsels.

Buitenlandse garantiestelsels

Er zijn ook banken in Nederland actief die niet onder het Nederlandse depositogarantiestelsel vallen. Het zijn nevenvestigingen van buitenlandse banken. Spaargeld dat daar gestald wordt valt onder het garantiestelsel van het land waar het hoofdkantoor van de bank gevestigd is. Als u voldoende vertrouwen heeft in dat buitenlandse garantiestelsel is dat geen probleem. Dat kunt u echter alleen maar beslissen als u goed op de hoogte bent van het garantiestelsel dat aan de orde is. Dit kunt u goed zien in de vergelijkingen en op de pagina's met details over de spaarrekeningen en de spaarbanken.

Meer over veilig sparen

VanSpaarbankVeranderen.nl maakt gebruik van Cookies.