Vraag:

Ik spaar voor mijn kleinkinderen. Nu zei iemand dat ze schenkbelasting over het spaargeld moeten betalen. Klopt dat?

Antwoord:


Of er schenkbelasting aan de orde komt bij sparen voor uw (klein)kinderen, hangt helemaal af van de bedragen waar het om gaat.

Sparen voor een ander = schenken

In beginsel geldt dat sparen voor een ander als een schenking geldt. U geeft het geld immers weg en krijgt er niets voor terug. Geld storten op een spaarrekening van uw kind of kleinkind is dus wel degelijk schenken.

Schenkbelasting

Bij schenkingen kan de fiscus om de hoek komen kijken. Vroeger heette de belasting die over schenkingen betaald moest worden 'schenkingsrecht', tegenwoordig is de naam duidelijker: schenkbelasting.

Vrijstellingen

Gelukkig is niet over iedere euro die u schenkt belasting verschuldigd: er zijn vrijstellingen. De vrijstelling is afhankelijk van de relatie tussen degene die het geld geeft en degene die het geld krijgt. Voor schenkingen van ouders aan kinderen geldt een hogere vrijstelling dan wanneer u als grootouder een bedrag aan uw kleinkind geeft.

Ontvanger betaalt

Mocht er inderdaad schenkbelasting aan de orde zijn, dan moet de ontvanger het afdragen aan de fiscus. De schenkende ouder of grootouder kan er echter ook voor kiezen om 'vrij van recht' te schenken. Dat betekent dat de schenker de belasting voor zijn rekening neemt.

Meer info over Sparen voor kinderen

VanSpaarbankVeranderen.nl maakt gebruik van Cookies.